A mértéktartás szokatlan esete

Posted by
>Mi történt Brüsszelben?
Azon ritka alkalmak egyikének lehetünk tanúi, amikor Orbán Viktor szerényebb és mértéktartóbb a hatodik szankciós csomag elfogadásának értékelésében, mint a nemzetközi sajtó és sok politikai szereplő. Míg a nemzetközi sajtóban és politikusi nyilatkozatokban azt olvashattuk, hogy Orbán túszul ejtette az EU-t, Orbán zsarolása megint eredményes volt, Orbán a csúcstalálkozó győztese, addig Orbán maga sokkal mértéktatartóbban értékelt és azt mondta, hogy a „leghajmeresztőbb ötletet sikerült kivédeni” a”rezsicsökkentést megvédtük”.
Kivételesen nem beszélt nagy győzelemről, magyar diadalról és igaza is van. Mert valójában a jelenlegi döntés sokkal közelebb áll, sőt szinte megegyezik azzal a kompromisszumos javaslattal, amit a Bizottság három hete tett és akkor még a magyar kormány harcosan elutasított. Ráadásul a történetnek még egyáltalán nincs vége és nagyon is rosszul jöhet ki belőle a magyar kormány.
Az átmeneti mentesség időtartamáról csak később döntenek és ez lehet kedvezőtlenebb is annál, mint amit korábban ajánlottak (2024 év végéig), az átállás költségeivel kapcsolatban semmilyen ígéret nem hangzott el, sőt egyre többen emlegetik, hogy büntetővámot kellene kivetni az orosz olajra, mert jogtalan versenyelőnyt jelent azok számára, akik továbbra is vezetéken keresztül importálhatják (most az orosz olaj hordónként 35 dollárral olcsóbb, mint a Brent-olaj). Arról nem beszélve, hogy a hosszú blokkolással a kormány sok borsot tört a Bizottság és számos tagállam orra alá, új ellenségeket szerzett és ennek kedvezőtlen hatása lehet az RFF-pénzek és a hét éves költségvetési támogatások jövőjére nézve is.
Orbán szokatlan mértéktartása arra utal, hogy tisztában van azzal: a győzelmi fanfárok megfújása még nagyon korai. A történetnek még nagyon nincs vége, az első félidőben hiba lenne a bizonytalan győzelmet ünnepelni.