Breaking News! 50 év után lebuktak!

Posted by
Fekete Gy. Attila
>Egy 50 éve tartó példátlan jogtiprásnak vetettek véget az ellenőrök a minap a Lehel piacon. Rajtakaptak egy pecsenyesütőst, hogy a rántott és a sült húsokat egy helyen készíti elő, különböző sütőalkalmatosságomban ugyan, de egyazon helyiségben süti ki és árusítja azokat.
Márpedig ilyen nincs. Túl kicsi a vállakozás (által bérelt hely) ahhoz, hogy ott panírozni is lehessen. Nem panírozási, jogi szempontból. Vagy tudom is én, milyen szempontból.
Biztos van olyan szabály ami tiltja a most leleplezett kifőzde gyakorlatát. Ők egyelőre nem a jogszabályt keresik, hanem, hogy mi tévők legyenek. Házias ételeiknek köszönhetik ötven éves népszerűségüket, nem állhatnak át a fagyasztott rántott húsra!
Ha nem lehet, hát nem lehet. Nem ez az egyetlen hülye szabály ebben az országban. És nem is ez az egyetlen kis méretű sütöde, ahol helyben paníroznak rántani való és készítenek elő sütni való húsokat egy légtérben, közel egymáshoz. (Nem mondom meg, hogy még hol, nem akarok kicseszni velük. Az elkövetkező 50 évben nyilván rájuk találnak az ellenőrök is.)
Arra azért kiváncsi lennék, hogy a város közepén miért tartott 50 évig leleplezni ezt a nyilvánvaló és felháborító jogtiprást? Lehet persze, hogy a panírozási korlátozás nem olyan régi, de akkor is: Nem egy eldugott helyen álló üzletről van szó! A város közepén, a piac közepén működik már amióta a piac jelen állapotában létezik. Az előtt is sütöttek és paníroztak, a régi piacon.
Lenne néhány összeesküvés-elméletem. Parragh Lászlózék is egy kicsit, mert amúgy tényleg lehet, hogy az állam csak egy kis extra adrenalin juttatással akarta támogatni a szóban forgó sütödét, de valahogy a konkurencia járt jól vele, ahol csak rántott csirkét lehet kapni.
Mi jöhet még?!
Mindenesetre szólok anyámnak, egy ideig ne legyen kétféle húst az ünnepi ebédhez. Vagy sült, vagy rántott! Nem olyan nagy az ő konyhája, nehogy jöjjenek az ellenőrök és kiderüljön, hogy ha sült hús is kerül az asztalra, helyben panírozott rántott húst már ő sem adhat a vele nem egy háztartásban élő gyerekeinek! Azért mert 60 éve vezet háztartást, nem tudhat mindent.
Magyarország egyébként vállalkozásbarát. De hurkát sütni és panírozni egy helyen tilos! Ennek a szabálynak a megsértésén múlhat minden, amiért eddig harcoltak nagyjaink. Elveszhet az ország, ha nem hagyunk fel azzal a rossz szokással, hogy egy helyen akarunk venni sült kolbászt és rántott csirkét. Nem! Sültkolbászt a sültkolbász-boltból, rántott csirkét a rántott csirke boltból!