Ééééééés kezdődik! | Zsidó Művészeti Napok, 2022

Posted by

BJI
>A Zsidó Művészeti Napok (röviden: ZsiMü) 2016-os indulása óta Budapest elismert művészeti rendezvénysorozatává vált, amelynek elsődleges célja a zsidó kultúra sokszínűségének bemutatása színvonalas, egyedi produkciókkal. Az elmúlt két évben a pandémia megnehezítette a ZsiMü szervezőinek, és fellépőinek életét is, de ahogy lehetőség adódott rá, az elmaradt előadásokat 2021 őszén/telén pótolták.

Idén végre a megszokott tavaszi időszakban, 2022. május 19-ével kezdődik a fesztivál, de aztán rendesen bele is fog nyúlni a valódi nyárba. A szervezők minden évben nagyon népszerű és kiváló művészeket kérnek föl, akik olyan produkciókat mutatnak be, amelyek eddig sehol másutt nem voltak láthatók, és ez így lesz idén is. A nézők csupa izgalmas bemutatóval találkoznak az ismerős helyszíneken: MOMKult, BMC, a budapesti Katona József Színház, az Átrium és az Óbudai Társaskör.

A Zsidó Művészeti Napok 2022 programjai

Izrael képviseletében a „nulladik napon”, május 11-én, az Óbudai Társaskörben mutatkozik be a hazai közönségnek a The Arab-Jewish OrchestraNizar Elkhater vezényletével. A zenekar Izraelben rendszeresen fellép zsidó és arab közönség előtt, de gyakran kapnak meghívást külföldi zenei fesztiválokra is.
A huszonnégy fiatal zenészből és énekesből álló együttes tagjainak többsége Izrael különböző zeneiskoláinak, akadémiáinak hallgatója, zsidók, arabok és drúzok. 2022-ben a Zsidó Művészeti Napok keretében lépnek föl először Magyarországon, az Izraeli Nagykövetség támogatásával.

A ZsiMü 2022 nyitókoncertje május 19-én, a Müpában lesz, ahol a legendás Michel Legrand zenéi, népszerű dalai csendülnek fel, a neves jazz-zongoraművész, Oláh Kálmán átiratában és hangszerelésében szimfonikus és dzsessz-zenekarra. Az est szólistái most először állnak közös színpadra: a kiváló Miklósa Erika (szoprán) és a dzsesszista Tóth Vera.

Május 22-én Egy szelet Bécs címmel, a Bécsben élő és tanító Korcsolán Orsolya hegedűművész ad különleges kamarazenei estet. Partnerei: a férje, Sugár Gergely (kürt) és a fiuk, Sugár Nátán (zongora). A műsort a Császárváros híres zeneszerzőinek művei alkotják, a helyszín a Budapest Music Center.

Május 29-én a legendás Cotton Club Singers énekese, Szűcs Gabi és a Katona József Színház művésze Ónodi Eszter kápráztatja el a ZsiMü közönségét az Átriumban. Szerelemről, örömről és bánatról mesélnek, énekelnek, és nőkről, akik épp olyanok, mint mi mindannyian: hol szeretők, hol feleségek: bonyolult kapcsolatban a szeretett férfival. A Feleségek és szeretők című előadás rendezője: Pelsőczy Réka.

Május utolsó napján, 31-én Pajor Tamás estjén a dal, a vers és a humor különleges egyvelegével találkozik a közönség. Szó-zene a címe, helye az Óbudai Társaskör. A rendhagyó műsort még különlegesebbé teszi, hogy az egykori Neurotic frontembere művész-barát vendégekkel lép színpadra, Geszti Péterrel és Koltai Róberttel. A közös produkcióban természetesen helyet kapnak a művészek személyes történetei is.

Június 1-én, a Katonában Csak a szívemet címmel Szirtes Edina Mókus legfontosabb vers-megzenésítései és Szinetár Dóra legkedvesebb dalai hangoznak el nagyszerű zenészek közreműködésével. Olyan ismert dallamok hangzanak fel, amelyek nagy hatással voltak rájuk, és sokszor vigaszt vagy erőt adtak nekik.

Június 2-án Zabolátlan lovaim címmel Kollár-Klemencz László és zenészbarátai, Farkas Róbert hegedűművész (Budapest Bár) és Dargay Marcell (zongora) vállalkoznak egy ötletekkel teli (zabolátlan) zenei kísérletre. Az ismerős magyar és külföldi dalok közé Kollár-Klemencz ebből az alkalomból besorolta a jól ismert Tumbalalaikát is, amelyet egyedi feldolgozásban először hallhat tőle a közönség jiddisül, de (a teljesség igénye nélkül) íme még néhány szerző és előadó az esti repertoárból: Jacques Brel, Yves Montand, Dalida, Viszockij, Johnny Cash, Benjamin Clementine, Cseh Tamás, Paolo Conte, Marlene Dietrich. (Óbudai Társaskör)

Szintén június 2-án lesz Micheller Myrtill legsikeresebb és legnépszerűbb formációjának koncertje a Katona József Színházban. A Myrtill és a Swinguistique idén 10 éves, s ez alkalomból kifejezetten a ZsiMüre összeállított válogatással készül a legújabb lemezük dalaiból, népszerű francia sanzonok szerepelnek rajta – pezsdítő gipsy-swing stílusban.

Június 4-én a MOMKult Színháztermében a világhírű hegedűművész, a virtuóz Roby Lakatos és zenekara mutatja be a Klezmer karma című lemezének anyagát. A műsorban olyan világslágerek feldolgozásai is szerepelnek, mint a Yiddishe Mame, a Hatikva, a Klezmer csárdás, valamint a Hegedűs a háztetőn című film egyik ismert betétdala, Radics Gigi előadásában.

Június 6-án Különkiadás! Két kitűnő színművész, Mácsai Pál és Máté Gábor ad elő válogatást ezen az esten a 20. századi magyar irodalom legendás íróinak, Örkény Istvánnak és Esterházy Péternek a műveiből. Megidézik a két író gondolkodása közti kapcsolatot, az elhangzó szövegeket pedig dzsesszel, népdalmotívumokkal és szabad improvizációkkal fűzi össze Lukács Miklós cimbalomművész. (MOMKult Színházterem)

Június 7-én a Grecsó-rajongók biztos elmennek a MOMKultba. Keserédes és felkavaró, sírósan mulatságos történeteket hallhat a közönség a Sorsok, dalok, mesék című esten. A főszereplők: Grecsó Krisztián író, Bognár Szilvia énekes és Balogh Kálmán cimbalomművész. A rendhagyó előadásban a Grecsó szerzette „ima” találkozik több százéves héber, latin és magyar ősével, hogy megmutassák: értik, ismerik egymást. A dal, a vers és a mese ezen az esten tényleg egy tőről fakad.

Részletek és jegyvásárlás

Discover more from ÚJNÉPSZABADSÁG

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading