Ukránok kiképzése – megfelelő egyensúly kell a Pentagon szerint

Posted by

Stephen Losey és Joe Gould
defensenews
WASHINGTON – Miközben az ukrajnai háború már a harmadik hónapjában tart, az Egyesült Államok megpróbálja kitalálni a legjobb módját – és ütemét – az ottani csapatok kiképzésének, s azt hogyan használják az ostromlott országba özönlő nyugati fegyvereket. Ukrán katonák százai vettek részt vagy éppen most vesznek részt a tüzérségi, a légvédelmi radarrendszerek használatának és a páncélozott személyszállító járművek kezelésének oktatásában – mondta John Kirby, a Pentagon sajtótitkára egy pénteki tájékoztató során. Kirby megjegyezte annak fontosságát, hogy az aktív háborús körülmények közepette ne “terheljék túl a rendszert” azzal, hogy több új fegyvert szállítanak, mint amennyit a csapatok kezelni tudnak.
“Ez egyensúly kérdése” – mondta Kirby a tájékoztató során. “Biztosítani akarjuk, hogy használni tudják az hadianyagot, hogy fenn tudják tartani és karbantartani tudják azt. De nem akarunk olyan megterhelő követelményeket támasztani velük szemben, amelyek túlságosan elvonják a figyelmüket az aktuális harcról.” Az egyensúly megteremtése érdekében Kirby elmondta, hogy a Pentagon kapcsolatban áll Olekszij Reznyikovval, Ukrajna védelmi miniszterével, hogy figyelemmel kísérjék a nemzet igényeit és kapacitásait.

A Pentagon egyelőre nem látja szükségét a kiképzők számának növelésének. “Nyilvánvalóan rugalmasak akarunk lenni, és ha változtatni kell a létszámon, vagy embereket kell hozzáadni a kiképzéshez, akkor természetesen nyitottak leszünk arra, hogy ezt megvizsgáljuk” – mondta Kirby. A “Task Force Gator”, amely a floridai nemzeti gárda 53. gyalogsági dandár harccsoportjának katonáiból áll, az invázió után kivonult Ukrajnából, de a kiképzés irányítása érdekében Európában maradt. A németországi Grafenwoehrben és más, nem közölt helyszíneken mintegy 160 amerikai személy képzi ki az ukrán erőket a tüzérségi és radarrendszerek használatára.

Hétfőig az Egyesült Államok több mint 300 ukrán tüzérségi katonát képzett ki az amerikai gyártmányú M777-es lövegre, további 50-en pedig a lövegek karbantartását tanulják – mondta Kirby. Annak jeleként, hogy az amerikai hadsereg úgy látja, hogy a harc hosszú ideig tart, az Egyesült Államok a szállítmányok között szerepelnek a lövegekhez szükséges pótalkatrészek, és Kirby szerint a karbantartási tanfolyam valószínűleg “folyamatos követelmény” lesz.

“Nyitottak maradunk itt, és ha szükség van további képzésre, ha szükség van más rendszerekre, amelyeknek szükségük lenne némi karbantartási támogatásra, beleértve a pótalkatrészek biztosítását is – mert nem várhatjuk el, hogy az ukránok feltétlenül rendelkezzenek régi pótalkatrészekkel ezekhez a dolgokhoz -, akkor ezt meg fogjuk tenni” – mondta Kirby. Ettől függetlenül 15 ukrán katona elvégezte a Washington által biztosított AN/MPQ-64 Sentinel mobil légvédelmi radarokra vonatkozó amerikai katonai kiképzést, és 60 ukrán végzett el egy tanfolyamot a M113-as páncélozott személyszállító járművek kezeléséről. A hétvégén mintegy 20 ukrán katona fejezte be az egyhetes kiképzést a légierő által kifejlesztett új Phoenix Ghost drón használatáról – közölte Kirby hétfőn. A németországi Ramstein légibázison képezték ki őket a légierő katonái – mondta.

A Phoenix Ghostot ifejezetten Ukrajna számára fejlesztették ki gyorsan. Bill LaPlante, a Pentagon legfőbb fegyverbeszerzője pénteken újságíróknak elmondta, hogy a légierő Big Safari irodája állt a drón megalkotása mögött. Nagyon sok igazán nagyszerű, gyors típusú munkát végeznek” – mondta LaPlante. “Nagyon aktívak voltak Afganisztán és Irak alatt”. Az Egyesült Államok több mint 121 ilíen taktikai drónt küld Ukrajnába, és több mint 20 már megérkezett.

Kirby pénteken azt mondta, nem lepődne meg, ha tartanának egy második tanfolyamot. “Ahogyan a lövegeket illeti, ezt a kiképzést is folytatni akarjuk” – mondta Kirby.

Címkép: Ukrán katonai kiképzők tanulnak az M141 Bunker Defeat Munition rendszerről. (Spencer Rhodes őrmester/U.S. Army)