Az ellenzéknek mibe fáj a választási vereség?

Posted by
Zöldi László

A címben olvasható igei állítmányt akár nagy F-fel is írhatnók. Egy zsákfalu a csereháti térségben azzal vált a 2022-es választás jelképévé, hogy a fáji választópolgárok közül mindenki a Fideszre szavazott. Nem véletlen, hogy téma lett tegnap az ATV egyik vitaműsorában is. Vogyerák Anikó műsorvezető ezzel kezdte: a kormánypárt alelnöke, „Németh Szilárd lelátogatott Fájra.”, hogy megköszönje a helybéliek támogatását. Zavar az ’le’ igekötő.
A Hernád-folyó és a szlovák határ közé szorult, 447 lakosú település a Budapest-kőbányai tévészékháztól északkeletre, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, a főváros vízszintes vonalától legalább 80 kilométernyivel magasabban. Értem, hogy a képernyőn otthonosan mozgó műsorvezető pestiségéből nem telik a földrajzi látásmódra, de ha javasolhatom az egyébként rokonszenves újságírónőnek, a biztonság kedvéért kerülje és ’le’ és a ’föl’ igekötőket. Jobban jár, ha a pőreségében is pontos, tárgyszerű látogatni kifejezést használja. Ezzel nem horzsolja a vidéki nézők érzékenységét.
Ezt azonban csak mellékesen jegyzem meg. Sokkal inkább foglalkoztat, hogy az aprófalvak, az úgynevezett kistelepülések milyen szerepet játszottak a választási szövetségbe tömörült ellenzéki pártok április 3-i vereségében. Fáj községről annyit érdemes tudni, hogy közelebb van Kassához, mint Miskolchoz, BAZ-megye székhelyéhez. Trianon után azonban a helybéli gazdák nem vihették terményeiket a kassai piacra, és a legutóbbi száz évben fokozatosan elszegényedett a község. Mostani helyzetét érzékletesen jellemzi az önkormányzati képviselőtestület egyik ülésén készült jegyzőkönyv.
Kiderül belőle, hogy a polgármester asszony az egyenlőség híve. Elfogadtatta, hogy minden fáji családnak jusson egy-egy közmunka-lehetőség. 99 közmunkás varr lábtörlőt és szőnyeget, fon drótot és nevel tojótyúkot. Ha hozzájuk vesszük a 18 éven felüli családtagokat is, akkor pedig kibontakozik a magyarázat ama bizonyos 100 százalékra. Ezzel a fáji választópolgárok megdöntötték a saját rekordjukat, a 2018-as országgyűlési választáson ugyanis még „csak” 92 százalékuk szavazott a Fideszre. Vendégük, Németh Szilárd, a kormánypárt egyik alapembere talán nem tudja, vagy ha tudja, nem érdekli, hogy a fáji tarolás nemcsak az ellenzéki vereség jelképe. Történelmi nevezetesség is, amennyiben a hajdani egypárt-rendszerben Kádárék még adtak a látszatra. Megelégedtek a 95-96 százalékkal.

 

Tíz mondat a kistelepülésekről

Hiányzott a szocialista párt szervezettsége, különösen a kistelepüléseken. (Botka László szocialista politikus, szegedi polgármester, ATV, 2014. április 10.)

A kicsiért is lehajolunk. (Vona Gábor kistelepüléseken kampányoló Jobbik-politikus, Magyar Narancs, 2015. április 9.)

A falu legutolsó házába százszor, ezerszer is el kell juttatni azt, amit gondolunk. (Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz-politikus, Magyar Rádió, 2018. április 20.)

Az ellenzék nem tudta megvetni a lábát a kistelepüléseken. (Pungor András újságíró, ATV, 2019. október 21.)

A cél áttörni a kistelepülések világa köré felhúzott narancssárga falon. (Fekete-Győr András Momentum-politikus, Magyar Hang, 2019. december 20.)

Leginkább Jakab Péter hozza a kistelepüléseken élő ellenzéki szavazók hangját. (Závecz Tibor szociológus, közvélemény-kutató, ATV, 2021. január 26.)

A Fidesz hűbéri rendszere kiépült, a kistelepüléseken különösen jól működik. (Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hvg.hu, 2021. február 15.)

Kistelepülésen közismerten a legnehezebb ellenzéki szavazónak lenni. (Molnár Zsolt szocialista politikus, Magyar Narancs, 2021. augusztus 19.)

Több mint 1300 kistelepülés nyert támogatást a Modern Falu Program 20 milliárd forintos keretösszegű, helyi életminőséget javító intézkedéseit támogató pályázaton. (Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Fidesz-politikus, Hír TV, 2021. október 11.)

Az ellenzék a kistelepüléseket elmulasztotta kiemelni a buborékból. (Novák Zoltán szociológus, ATV, 2022. március 30.)

Médianapló – 2022. április 15.

Címkép: A pusztuló Fáy-kastély Fájon