Putyin és az agancsfürdő

Posted by
Részlet Szele Tamás április elsejei írásából (https://forgokinpad.blog.hu/)

Ma kényes témáról lesz szó, és ez nem egyéb, mint Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin kedves – vagy időnként kedvetlen – egészsége. Ami maximálisan a magánügye volna, ha történetesen most is valamelyik orosz szolgálat nyugalmazott főtisztjeként élné a moszkvai hétköznapjait, de így, hogy miatta táncol a bolygó a világháború szélén – bizony közügy.
A rajongói természetesen esküsznek rá, hogy vasból van ez az ember, ha ugyan nem acélból, szőrén üli meg a medvét, fél kézzel vágja földhöz a szibériai tigrist, fogával kapja el a golyót és visszaköpi az ellenségre, minden reggel jégtáblák között csobban és gyorsúszásban lehagy egy pörölycápát: a Kreml pontosan ezt az „erős, férfias, macho” Putyin-képet terjeszti évek óta és ez is él a köztudatban az orosz elnökről. Pedig hát neki is vannak gondjai így, majdnem hetven évesen. Az igaz, hogy 2008-ban, a Grúzia ellen vívott, tizenkét napos háború idején még duzzadt az erőtől, energiától, de hát akkor még alig ötvenhat éves volt, csak két évvel több, mint én most, ez még legszebb férfikor (már, amikor szép), de még 2014-ben, az előző ukrán válság és a Krím annexiója alatt is hatvankét éves fejjel, ám biztos kézzel intézte országok sorsát. Hogy aztán ehhez az illető országok mit szóltak, az már más kérdés. Most viszont különösen néz ki és még különösebben viselkedik.
Hogy használ-e botoxot vagy sem, azt nem volnék képes eldönteni, lévén, hogy igen járatlan vagyok a szépészetben, de hogy a nyilvános fellépéseinek nagy részét felvételről közvetítik, az biztos. Mikor utoljára jelent meg személyesen a közönség előtt – a moszkvai Luzsnyiki stadionban, a Krím elcsatolásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyen – mintha zavarba jött volna, ismételte magát, aztán hirtelen meg is szakadt a közvetítés, mintegy „lekeverték” az adásból, bár a szemtanúk nem számoltak be semmi különösről. Vegyük úgy, hogy lement a színpadról és kész, de a televíziós beszédeit felvételről adják, az orosz Biztonsági Tanáccsal tartott gyűlését is (ez abból derült ki, hogy a résztvevők órája teljesen más időpontot mutatott, mint amikor az „élő” adás zajlott), az orosz légitársasági alkalmazottak hölgykoszorújában tartott nőnapi megjelenése is minimum gyanúsnak tűnt… mi lehet a baja?A Project Media, mely egy független és igen igényes orosz magazin ezt járta körül, meglepő alapossággal, és érdekes dolgokat tudott meg.
Amióta Vlagyimir Putyin elnök lett, a Kreml titkol minden információt az egészségi állapotáról. Eleinte senki sem fordított erre különösebb figyelmet, más elnökök és a korábbi főtitkárok esetében is így volt, a rossz nyelvek szerint mikor Brezsnyev hátából kiesett a kulcs, hetekig nem vették észre, hogy meghalt, utána pedig nem merték neki megmondani. Persze ez csak pesti vicc, de az utolsó idők szovjet vezetése úgy életkorban mint egészségi állapotban szörnyű képet mutatott. Hozzájuk képest Gorbacsov fiatal volt, Jelcin józan és Putyin erős.
Elnöksége folyamán később azonban, amikor Putyin időről időre eltűnt a nyilvánosság elől, sokan azt találgatták (anélkül, hogy meggyőző bizonyítékokat mutattak volna be), hogy ennek lehet-e köze valamiféle orvosi kezeléséhez. Ugyanakkor Putyint minden útjára nagy létszámú orvosi csapat kíséri, tehát vagy arra készülnek, hogy netán rosszul lesz, vagy arra, hogy hirtelen meg kell valakit mérgezni (bár az az FSZB szakterülete, igaz, Salisburyben is eltolták).
Valószínűleg minden azzal kezdődött, hogy Putyin leesett a lováról. Éspedig nem képletes értelemben, hanem szó szerint: az elnöksége elején az „ereje teljében lévő, férfias, aktív elnök” képét akarta sugallni, és ehhez hozzátartozott a gyakori lovaglás is. Csak időnként leesett a lovakról, és egy ilyen alkalommal megsérült a háta. Ami ötven fölött már nem katonadolog. Hatvan fölött főleg nem.
Márpedig először 2012-ben, a Nemzeti Egység Napján jelent meg sántítva a nyilvánosság előtt, amikor virágot helyezett el a Minyin és Pozsarszkij-emlékműnél. Mint a Project Media megjegyzi, a hírügynökségeknek szigorúan megtiltották, hogy Putyin bicegő mozgásáról bármilyen televíziós közvetítésben tudósítsanak, az eseményről készült videót pedig nem tették fel a Kreml honlapjára. 2012 végére a bicegés egyre rosszabb lett, ami ahhoz vezetett, hogy az elnököt érintő eseményeken egyórás korlátozást vezettek be. Mivel 1952. október 7-én született, akkor már hatvan éves volt. Akkor már lerövidítették a Napóleon felett aratott győzelem 200. évfordulója alkalmából a Bolsoj Színházban tartott koncertet is egy órányira a kedvéért, nem volt jól és állandóan fűzőt kellett viselnie.
Emiatt kezdték használni az elnöki kommunikációban a „konzerv-anyagokat” az előre felvett jeleneteket, amiket mindig be lehetett vágni a tévéadásba, ha Vlagyimir Vlagyimirovics indiszponált volt. De közben kereste is a gyógyulást, csak igen rossz helyen: akkor kezdődött máig tartó és egyre inkább elhatalmasodó vonzalma az alternatív gyógyászat iránt. Annak ellenére, hogy családjában sok a valódi orvos – lánya, Maria Voroncova a Moszkvai Állami Egyetem orvosi karán végzett, unokatestvére, Jevgenyij Putyin gyermeksebészként, felesége nőgyógyászként dolgozott, gyermekeik pedig pszichiáterként végeztek. Tatyana Ptashuk, Putyin dédunokahúga szintén orvos végzettségű, és jelenleg a Központi Klinikai Kórház (CCH) poliklinikájának helyettes vezetője, ahol a legmagasabb rangú orosz tisztviselőket kezelik – az orosz elnök szerelmes lett az agancsfürdőbe.
A mibe?
Jól olvasták: az agancsfürdőbe. Tavasszal az altáji gímszarvasok szarva, vagyis agancsa naponta több centiméteres sebességgel növekszik. Ebben a periódusban az agancs még nem csontosodott el, puha és tele van vérrel. A szarvak kivonatának terápiás hatást tulajdonítanak – állítólag hasznos, ha az emberek agancsfürdőt vesznek –, így a pantokrin kinyerésére egész iparág épült. Ehhez a gímszarvast megkötözik vagy egy speciális gépre szorítják, felemelik, hogy tehetetlenül lógjon, és az élő szarvakat levágják, gyakran közönséges fémfűrésszel. Az állatvédők az állatok kínzásának tekintik ezt, ember esetében a körmének kihúzásához hasonlítják azt, amit a szarvasok ilyenkor éreznek. Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztériumának akkori vezetője, aki most a védelmi miniszter is, volt az első személy az orosz elitben, aki felfedezte az agancsfürdőket. A 2000-es évek közepén vitte el az elnököt először Altajba, és meggyőzte őt az eljárás előnyeiről, azt állítva, hogy javítja a szív- és érrendszert és fiatalítja a bőrt. Az egyik utazás során az újonnan egészségtudatos Putyin kipróbálta a különös terápiát – a fürdőt úgy készítik, hogy két napig főzik az agancsokat egy kád vízben, abba kell beleülni, miután felengedték az állat vérével is – és kellemesnek találta. Van egy gusztusa.
Figyelmeztették ugyan, hogy nincs meggyőző bizonyíték az agancsfürdő előnyeire. Putyinnak azonban tetszett, és azóta többször is járt az Altajban, mindig Sojguval, akivel amúgy is szereti eltölteni a szabadidejét. Putyin divatot teremtett, bár ne tette volna, szó szerint idézem a Project Media írását:„Az érzékeny elit gyorsan észervette Putyin új hobbiját. Az agancsok és a fiatalság meghosszabbításának más módjai hamar népszerűvé váltak a tisztviselők körében. A Projekt egyik beszélgetőpartnere, egy volt elnöki adminisztrációs tisztviselő azt állítja, hogy ő maga is járt az altáji agancsfürdőben, és találkozott többek között Szergej Szobjanyin moszkvai polgármesterrel. A vérfürdő nagy rajongója, Alekszej Miller, a Gazprom vezetője és szűk köre évente legalább egyszer üzleti repülőgépen visz Moszkvába konténerekben agancskivonatot az Altajból. Az egyszerűbb igényű tisztviselők népszerű célpontja az „anti-aging” (fiatalító) eljárás a karéliai Kivach üdülőhelyen. Az alkohol ott tilos, de naponta beöntést adnak a pacienseknek – emlékezett vissza egy Kreml-tisztviselő, aki azt állította, hogy több kollégájával is találkozott, akik beöntés útján akartak fiatalodni.
Hát, nem azért mondom, ezt már Hasek is felfedezte a Svejkben, csak nála nem az öregedést gyógyították beöntéssel a K.u.K. Hadsereg orvosai, hanem mindenre ezt alkalmazták. Annyira azért nem lett híve Putyin az alternatív gyógyászatnak, hogy elutasítsa a hagyományos kezelési módokat, sőt: mint említettem, akárhová megy, orvoscsoport kíséri. Vegyünk egy jól dokumentált példát.
2019. február 13-án Putyin Szocsiban fogadta fehérorosz kollégáját, Alekszandr Lukasenkót. A két „pótolhatatlan” vezető saját egészségük demonstrálására alpesi síelésre ment – a Gazprom „Laura” nevű üdülőhelyén. Ugyanezekben a napokbann két intenzív terápiás szakembert, egy neurológust, egy bőrgyógyászt, két fül-orr-gégészt és egy sebészt tartottak készenlétben a Polyana 1389 Hotel and Spa-ban, ha netán rosszul lenne valamelyik méltóságos úr vagy lábukat törnék.
Riasztó jel, hogy Putyin nyilvánosan komoly érdeklődést tanúsít a pajzsmirigyrák iránt. 2020 júliusában találkozott az Országos Orvosi Kutatóközpont Endokrinológiai Központjának vezetőjével, Ivan Dedovval – ő Putyin legidősebb lányának, Mariának a főnöke. Dedov beszámolt az elnöknek a pajzsmirigyrák magas előfordulási gyakoriságáról, és egy új hormonális gyógyszert, a Tirojint népszerűsítette, amely a műtét utáni áttétek ellen alkalmaznak. „A gyógyulási arány valóban 95-98%?” – kérdezte Putyin, és igenlő választ kapott.
Címkép: Projekt Media és Forgókínpad