Az ukrán helyzet – most

Posted by

Tarjányi Péter
író és biztonságpolitikai szakértő

Az elmúlt 24 óra történései alapján az alábbi következetesek vonhatók le. Oroszország és Ukrajna is Harkiv térségében készül egy komoly, akár a háborút is eldöntő nagy ütközetre. Ezt erősíti, hogy tegnap először a háború során támadás történt orosz területen olyan mértékben ami valóban lassítja Moszkva támadási lehetőségeit Kelet-Ukrajnában.
Nyilván Kijev tagad, de a megsemmisült olajmennyiség fájó mértékű és legalább 2-3 héttel veti vissza az orosz hadigépezet támadási felkészülését. Álláspontom szerint egyik fél sem akar valódi eredményt a béke tárgyalásokon. Egyszerűen azért, mert a Kreml eddig sem tartott be igazán semmit az ígéreteiből – hiszen átcsoportosít nem visszavonul, nem tarja be a tűzszünetet stb. – ÉS!!! további erősítések érkeznek folyamatosan Ukrajna határához. Jelzem, hogy az esedékes orosz sorkötelezetti bevonulás 130 ezer érintettje további mozgósítási tartalékokat jelent Moszkvának.
Nyilván az 1-3 hónapos kiképzés után NEM ezeket a fiatalokat viszik harcolni, de alkalmasak leváltani azokat a kiképzett, tapasztaltabb katonákat akik szolgálatot teljesítenek Vlagyivosztoktól Murmanszkig szerte Oroszországban. Ukrajna sem hisz igazán a tárgyalásokban, hiszen a héten is arról beszélt vállalja a semlegességet ÚGY!!!, ha Oroszország elfogadja, hogy Ukrajnának vannak a biztonságát, területi integritását biztosító szövetséges partnerei. Olyanok mint például az USA… Nos, erről a tárgyalási opcióról csak Washington nem tudott, illetve ez olyan követelés amit a Moszkva kizárt, hogy elfogadna. Ezek alapján azt gondolom, mindkét fél egyelőre a harcokra helyezi a főhangsúlyt. Ami azt jelenti, hogy az elkövetkező hetekben NEM fog záródni a háború.
A legvalószínűbb, hogy tavasszal, nyáron pokoli háború lesz Kelet és Dél-Ukrajnában illetve várhatóan Nyugat-Ukrajna katonai és logisztikai központjait, illetve út és vasúthálózatát bombázásokkal, a földdel teszi egyenlővé az orosz hadsereg…Európa gázellátása kapcsán még nem lehet tisztán látni. Egyszerűen azért, mert a rubel elszámolásra átállás kapcsán mindenki mást mond, ÉS ami a lényeg nem telt el 7-10 nap ami alapján bármi is felelősen kijelenthető lenne ebben a kérdésben. Új fejlemény, hogy több bizonyítékot találtak annak kapcsán, hogy Ukrajna február 24.-i megtámadásának informatikai részében kínai hackerek is részt vettek. Az USA automatikusan azt a következtetést vonta le, hogy Peking ezek szerint mindenről tudott ELŐRE, de ez szerintem még erős állítás.
Egyszerűen azért, mert Kínában lehetőség van a szervezett bűnözéstől ilyen szolgáltatásokat vásárolni és több olyan csoport működik pl. Hongkongban, Sanghajban amelyek mögött nem a kínai kormányzat áll. /vagy csak részben/… Ha már Ázsiánál tartunk tanulságos India viszonyulása a konfliktushoz. Delhi nem ítélte el Oroszország támadását és láthatóan Moszkva számít India kereskedelmi támogatására. Nos, ez sem az USA-nak, sem az EU-nak nem tetszik és jól mutatja mennyire komoly lehetősége van a Kremlnek “lavírozni” a szankciók ellenében. Ezért mondtam az elmúlt egy hónapban, hogy igazán a válságba még befelé megyünk, nem kifelé…
A harcok folytatódnak és így Keleten a helyzet változatlan…Sajnos…Utóirat: köszönöm, hogy tegnap ilyen sokan hallgattátok az “Ostrom” című műsort a Spirit Fm-en… És azt külön megköszönöm ha megosztjátok mai írásomat is…

Címkép: Olajtartály ég az Orosz határon Ukrajna közelében