Pintér Béla beszéde a háború elleni tüntetésen

Posted by
Pintér Béla először azt gondolta, nem hiányzik ez neki, de aztán nézte a megrendítő képeket az ukrán nép szenvedéseiről, és eszébe jutottak Bulgakov szavai a Mester és Margaritából: „a gyávaság nem egyike a legnagyobb bűnöknek, hanem a legeslegnagyobb bűn.”
Ezért most itt vagyok és kimondom hangosan – folytatta beszédét. „Mi magyarok, 1848 és 1956 szellemi örökösei békét akarunk. De nem úgy, hogy az ukrán nép adja, meg magát, mondjon le szabadságáról, függetlenségéről, és hajtson térdet az agresszor előtt, hanem úgy, hogy az oroszok hagyják abba az ukrán városok bombázását, az ukrán nép mészárlását, saját katonáik vágóhídra hajtását, fejezzék be ezt a háborút, és takarodjanak végre haza.”
Nem fognak azonban az oroszok hazamenni Pintér szerint, mert „a cárnak agyára ment a botox, (…) Vlagyimir Putyinnak agyára ment a botox”, és előbb-utóbb el akarja foglalni Ukrajnát, aztán Lengyelországot, a balti államokat, és mivel vissza akarja a NATO 1990 előtti határait, előbb-utóbb orosszá fog szeretni többek között bennünket is. „Már ha továbbra is ilyen gyávák maradunk és hagyjuk.”
„Ha nem mondjuk ki, hogy kudarcot vallott a magyar kormány szégyenletes hintapolitikája, és nem szólítjuk fel, hogy hagyja abba ezt a röhejes pávatáncot.”

Ha a miniszterelnök úr mindenáron táncolni akar, Pintér Béla azt javasolja, „keressen a magyar tánckultúrában valami egyenes gerincű, büszke, férfi táncot”. Talál majd szerinte legényest, sűrű magyart, de olyat, hogy „egy csávó pávát utánozva jobbra-balra illegeti magát”, nem.

Címkép: Pintér Béla a tüntetésen