Orbán körül az utolsó molekuláig elfogyott a levegő

Posted by

Batka Zoltán
>Komplett vádirat a CNN címlapján, igaz, biztató végkicsengés, miszerint bárhogy is alakul a vasárnapi választás, Magyarországon megerősödőben van a szabad világ iránti igény. Ami engem illet, a CNN jegyzetírójánál jobban ismerem a magyarokat úgy gondolom, ha csak a Fidesz szavazókon múlik, akkor a nép itt bármikor, örömmel fejest ugrik a legsötétebb diktatúrába is, a magyar jobboldal a génjeiben hordozza a vezérkultuszt és az utolsó csatlósságot. Ugyanakkor a nemzetközi helyzet igencsak megváltozott 2010 óta, Orbán autokrata törekvései körül mondhatni az utolsó molekuláig elfogyott a levegő.
Orbánt az amcsik nemtörődömsége, a merkeli Németország elvtelensége és önzése, az EU butasága a populista hullám és az orosz titkosszolgálat tartotta életben. Most az oroszok kivételével gyakorlatilag az összes tényező kiesett, illetve a jövőben az orosz elvtársi segítség is erősen korlátozott lesz (plusz bónuszként széthullott a V4 is) ráadásul EU országok és a NATO tagországok és Ukrajna gyűrűjében egy Oroszország támogatta Huxit sem menekülőút.
Rövidesen az EU jó eséllyel kiegyezik Lengyelországgal, a bűnbakká lett Magyarország fújhatja, a választás után brutális infláció és megszorítások jönnek. Majd nyilván kórusban nyavalyognak a fideszesek, hogy Magyarország ismét magára maradt a bajban. Esetleg kérnek segítséget az ukránoktól, kitelik tőlük.