Jön a nagy EU-barát fordulat

Posted by
Jávor Benedek
>Elkezdődött tehát a nagy átzsilipelés. 12 év oroszbarát, Putyint kiszolgáló, Magyarországot Oroszországhoz kötő politikája csattant neki a falnak február 24-én.
És ezzel Orbán is tisztában van.
Mert ne legyenek kétségeink: Németh Zsolt pontosan olyan önálló, autonóm szereplője a NER-nek, mint bármelyik noname gombnyomogató a parlamentben. Kétség sem férhet hozzá, hogy a miniszterelnök megrendelésére fedezte fel hirtelen magában Oroszország kritikusát. Facebook posztja a Fidesz fokozatos leválásának első lépése az orosz orientációról, amelynek folytathatatlanságával mostanra ők is tisztában vannak.
Nem lehet persze egyik pillanatról a másikra váltani, először az “atlantista” Németh Zsolt pedzegeti ezt a húrt, ő mondja, mert neki mélyebb a hangja, aztán fokozatosan egyre több megmondóember, eddig gátlástalan orosz propagandát toló sajtótermék fogja észrevenni, hogy Oroszország nem példakép többé. A folyamat ezzel együtt meglepően gyors lesz. Orbán egyszer már rövid 1,5 év alatt radikális oroszellenesből radikális Putyin-pártivá fazonírozta át a Fideszt. Most ennyi időre sem lesz szükség hozzá, legfeljebb a tábor legmélye, amelyik tényleg hozzávarrta magát az oroszbarátsághoz, átzsilipel Novák Elődhöz – szükség esetén azok a szavaztok is a kormányt fogják támogatni.
Források szerint a brüsszeli Állandó Képviselet már megkapta az ukázt, hogy az orosz vonalnak vége. Magyari Péter a 444-en arról ír ma, hogy a Helyreállítási Terv (HET) kapcsán is rugalmasságot kezdett tanúsítani a kormány és próbál megállapodásra jutni a Bizottsággal – eddig eredménytelenül.
Ágostházy Szabolcs államtitkárt nem csak a HET, hanem az uniós pénzek lehívásához nélkülözhetetlen Partnerségi Megállapodás elfogadtatása érdekében is misszióra küldték az elmúlt hetekben, eddig szintén eredmény nélkül.
Az orosz kapcsolat kútba esésével Orbánnak kétségbeesetten szüksége van a jó viszonyra az Unióval – nem utolsó sorban azért, mert a pávatánc lényege az volt, hogy a gátlástalanságait, ha nem is szereti, de elviseli az EU. Ezért komoly, a pénzeket érintő szankciókra sem számíthat, a végén mindig kikényszeríti magának amire szüksége van. Az ukrajnai invázióval ennek vége. Nagyobb tabuk is dőltek meg az elmúlt 3 hétben, mint az, hogy tagállamokat nem nagyon piszkálunk.
Orbán tudja, hogy külpolitikája teljes kudarc.
Legközelebbi szövetségesei, a lengyelek, a szlovének is hátat fordítottak neki. Az EU és az oroszok közötti pávatáncból az ukrán háborúval pogó lett, és Orbán pillanatok alatt a padlón találta magát. Ne becsüljük azonban alá a rugalmasságát. Lesz ő még az európai egységet magasztaló, EU-s zászlóba burkolózó politikus. A tábor pedig vele fog tartani. Horthy Miklós kormányzó addig tetszelgett a nácibarátság árán megvásárolt revíziós, országgyarapító pózban, míg aztán amikor rájött, mekkora katasztrófába vezette az országot, a saját hadserege, adminisztrációja nem hajtotta végre és tábora nem fogadta el a hátat fordítást mindennek, a kiugrást.
Orbánnak el fogják hinni az újbóli köpönyegfordítást, elvégre talán ez az egyetlen dolog, amiben következetes volt az elmúlt 30 évben. A néhány évente végrehajtott totális irányváltásokban. Hamar ki fog derülni, hogy az ellenzék az oroszbarát. Hogy Gyurcsány akarta megépíteni Paks2-t, Karácsony Gergely személyesen tárgyalta le az orosz kémbank Budapestre telepítését, Márki-Zay Péter meg nem nevezte át a Puskin utcát Hódmezővásárhelyen, véletlen?! aligha!!!
De ez csak szemfényvesztés.
Ne üljünk fel neki. Orbán számára egyetlen legitim politikai cél létezik, a hatalom megőrzése.
Ehhez pedig legmélyebb meggyőződése szerint az az autokratikus, elnyomó modell segíti hozzá a leghatékonyabban, amit Vlagyimir Putyintól tanult. Ha ahhoz, hogy illiberális modelljét életben tudja tartani az EU-ban, el kell árulnia Putyint, akkor őt is el fogja. Az orosz elnök csak annyiban volt lúzer, hogy rosszul mérte föl az erőviszonyokat, és belement egy konfliktusba, amit nem tud megnyerni.
Orbán nála realistább, pragmatikusabb. Pontosan addig megy el, amíg lehet.
Ha nála nagyobb erőbe ütközik, azonnal meghátrál, nem kockáztatja nehezen kiépített rendszerét. Az EU neki most ahhoz fog kelleni, hogy megőrizze azt.