Délelőtti hírek Ukrajnából

Posted by

Az oroszok megbombája megrongálta Ukrajna híres monostorát

CNN, Alex Stambaugh,  Lizzy Yee

Légicsapás rongálta meg  a keleti ukrajnai Donyecki területen lévő történelmi Szent Boldogasszony Szvjatogirszk Lavra ortodox kolostorát – közölte az ország parlamentje a Telegramban. Több embert megsebesítettek és kórházba szállítottak a keleti Szvjatogirszk városában, míg másokat a helyszínen kezeltek. Senki sem halt meg – áll a parlament közleményében.  A robbanás, amely helyi idő szerint szombat este 10 óra körül történt, a Sziverszij Donyec folyó jobb és bal partját összekötő hídtól 50 méterre, a kolostor egyik bejáratának közelében történt.

Ukraine's Svyatogorsk Lavra launches beautiful new virtual tour /  OrthoChristian.Com
A monostor egyik ikonja

A robbanás megrongálta a kolostor templomának ablakait, és betörte egy közeli szálloda ablakait és ajtaját.  A kolostorban mintegy 520 menekült keresett menedéket, köztük 200 gyermek. Szvjatogirszk városában mintegy 10 ezer menekült és helyi lakos él – áll a közleményben.  A kolostor püspöke, Arszenyij Mitropolita szerint Szvjatogirszkben nincsenek katonai egységek, és a támadás egy „békés várost”, valamint Ukrajna egyik legszentebb helyét érte. A Szvjatogirszki Szent Boldogasszony Lavra az ukrán ortodox egyház tagja. Már az 1526-os évből származik, és Szvjatohirszki Remete Szent János ereklyéit őrzi.

Az orosz hadsereg az ukrán erők bekerítésére készül a britek szerint

CNN Wayne Chang

Az orosz csapatok megpróbálják bekeríteni az ukrán erőket az ország keleti részén, és „megkerülni” a déli Mikolajiv városát, miközben a Krímtől nyugatra, Odessza felé nyomulnak előre – közölte vasárnap a brit védelmi minisztérium legújabb hírszerzési értékelésében. „Az orosz erők megpróbálják bekeríteni az ukrán erőket az ország keleti részén, miközben északon Harkiv, délen pedig Mariupol irányából nyomulnak előre” – közölte a minisztérium.
„Oroszország minden egyes előrenyomulásért nagy árat fizet, mivel az ukrán fegyveres erők továbbra is kitartó ellenállást tanúsítanak az egész országban”.

Zelenszkij beszélt Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel

 CNN Hadas Gold/ Jeruzsálem

Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) and Israeli Prime Minister Naftali Bennett (R).
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (balra) és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök (jobbra). (Getty Images)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szombat este az ukrajnai harcok leállításának módjairól és a konfliktus megoldására irányuló izraeli erőfeszítésekről tárgyalt – olvasható az izraeli miniszterelnöki hivatal közleményében.   A két vezető közötti beszélgetés több mint egy órán át tartott – közölte Bennett hivatala.  A hívást követően Zelenszkij a Twitteren közölte, hogy beszélt Bennettel „az orosz agresszióról és a béketárgyalások kilátásairól”, és segítséget kért a „fogságban lévő melitopoli polgármester és helyi közéleti személyiségek” szabadon bocsátásának biztosításához. Korábban izraeli és ukrán tisztviselők cáfolták azokat a híreket, amelyek szerint Bennett nyomást gyakorolt Zelenszkijre, hogy fogadja el Oroszország feltételeit a háború befejezésére.

Egy nyugat-ukrajnai repülőteret témadtak az oroszok

CNN Tim Lister Kijev

Az északnyugati Lviv (Lvov) város közelében lévő katonai támaszpontra mért orosz légicsapások az orosz erők ukrajnai offenzívájának nyugati irányba történő kiterjesztésével egy időben történtek. Pénteken az orosz erők repülőtereket támadtak az ország távolabbi nyugati részén, amelyet korábban megkímélt a konfliktus. Jelentős károkat szenvedett az északnyugat-ukrajnai Luck repülőtere, amely mintegy 70 mérföldre van a lengyel határtól. A volinyi régió kormányzója szerint négy rakétát lőttek ki egy orosz bombázóból, és két ember meghalt pénteken. Füstfelhők szálltak fel a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk katonai repülőteréről is, amelyet rakéták találtak el.
Lviv Ukrajna kulturális központja, a város történelmi központja az UNESCO világörökség része. A város a háború miatt kitelepítettek úticélja is: emberek ezrei özönlenek a városba, hogy elmeneküljenek az országszerte bombázott városok elől, vagy hogy a mintegy 70 kilométerre lévő lengyel határhoz jussanak.

Reggel 7 óra van Kijevben, ezt kell tudni

CNN összefoglaló

Az orosz csapatok egyre közelebb vonulnak Kijevhez, és jelentős pusztítás tapasztalható más városokban és településeken, mivel Moszkva folytatja Ukrajna bombázását. Több robbanást hallott a CNN helyszíni stábja nem sokkal reggel 6 óra előtt az északnyugati Lviv város külterületén.

Oroszország külföldi fegyvereket vehetett célba: Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy tűz alá veszi az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokat, mondván, hogy a külföldi fegyvereket szállító konvojok „legitim célpontoknak” tekinthetők. A Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes által kiadott figyelmeztetés felveti a Moszkva és egy NATO-ország közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Az USA elkapkodja a katonai segélyeket: A figyelmeztetés akkor hangzott el, amikor az Egyesült Államok 200 millió dolláros „azonnali” védelmi segélyt és szolgáltatásokat – beleértve a katonai oktatást és kiképzést – engedélyezett Ukrajnának. Egy amerikai tisztviselő szerint a segély „páncéltörő, légvédelmi rendszereket és kézifegyvereket tartalmaz Ukrajna frontvonalbeli védelmezőinek támogatására, akik szembeszállnak Oroszország provokálatlan támadásával”.

Az orosz csapatok egyre közelebb kerülnek Kijevhez: Az orosz szárazföldi erők nagy része mintegy 25 kilométerre (15,5 mérföldre) van az ukrán főváros központjától – közölte szombaton a brit védelmi minisztérium a legfrissebb hírszerzési értékelésében. Az orosz csapások továbbra is civil területeket érintenek: Makariv, egy Kijevtől 30 mérföldre nyugatra fekvő falu nagy része jelentős károkat szenvedett a nyilvánvaló orosz légicsapások következtében. A közösségi médiában közzétett, a CNN által geolokalizált és ellenőrzött fotókon lakóházak, iskolák és egy egészségügyi intézmény jelentős károkat szenvedett.

Csernobil generátorokkal működik: A március 9-i orosz támadás során megsérült atomerőmű elektromos rendszerének javítása jelenleg is folyik, az erőmű ezért jelenleg külső dízelgenerátorokra van utalva, hogy a reaktorok üzemben maradjanak – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Az Energoatom, az ukrán állami atomenergetikai vállalat közleménye szerint orosz tisztviselők is érkeztek Ukrajna legnagyobb atomerőművéhez, követelve, hogy átvegyék az irányítást a létesítmény felett.

Jelentős pusztítás: Harkiv, Mariupol, Mykolaiv, Dnyipro, Csernyihiv és Szumi városok folyamatos orosz támadás alatt állnak, és az orosz erők nyugat felé is kiterjesztették offenzívájukat Ukrajnában. Az ostromlott Mariupol városában a műholdfelvételek károkat és tüzeket mutattak lakóházakban és benzinkutakon. Az Orvosok Határok Nélkül egyik sürgősségi koordinátora a CNN-nek azt mondta, hogy a város „most a katasztrófa fázisában van”. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint „néhány kisváros egyszerűen már nem létezik. … Egyszerűen eltűntek”.

Makariv, Ukraine
Makariv, Ukrajna

Evakuálások: Hét civilt, köztük nőket és egy gyermeket öltek meg az orosz csapatok, miközben megpróbáltak elmenekülni a Kijev megyei Peremoga faluból – közölte az ukrán védelmi minisztérium. Zelenszkij elmondta, hogy szombaton 12 729 ukrán állampolgárt sikerült evakuálni.

Ukrajna egységes: Zelenszkij szerint országa egységesebb, mint valaha az orosz erőszakkal szemben, de úgy látja, hogy „a NATO-tagok részéről hiányzik a bátorság, hogy összefogjanak Ukrajnáért. ez egy hatalmas probléma. A szövetség filozófiai problémája”. Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna szombattól mintegy 1300 katonát vesztett, és hogy az egész ország „frontvonal”.

Új polgármestert iktattak be az Oroszország által ellenőrzött Melitopolban a korábbi városvezető elrablása után.

Galina Danilchenko

Galina Danilcsenko (Melitopol megbízott polgármestere)

A DeepL Translate fordítása