Nem tartják be a tűzszünetet, leállították az evakuálást a menekülési folyosókon

Posted by

Euronews
>Leállították a lakosság evakuálását Mariupolban és Volnovahában, mert az ukránok szerint az oroszok nem tartották be a tűzszüneti megállapodást. Folytatódnak a tárgyalások a tűzszünetről. Putyin közölte: bármely ország, amely repülési tilalmat rendel el Ukrajna felett, részese lesz a konfliktusnak. Ez volt az Euronews élő hírfolyama a háború tizedik napjáról.

A legfontosabbak késő délutánig:
Putyin: bármely ország, amelyik repülési tilalmat rendel el Ukrajna felett, részese lesz a konfliktusnak.
Zelenszkij: a NATO zöld utat adott az ukrán települések lebombázásának azzal, hogy nem rendelt el repülési tilalmat Ukrajna felett.
Tűzszünetet rendeltek el két ukrán városban, Mariupolban és egy kisebb településen, Volnovahában. A tűzszünetet elvileg helyi idő szerint 9 és 16 óra között rendelték el, annak érdekében, hogy evakuálják a lakosságot.
Az ukránok megerősítették, hogy a kért időpontban az orosz hadsereg abbahagyta a lövéseket, bombázásokat.
Később az ukránok szerint az oroszok megszegték a megállapodást, lövéseket lehetett hallani Zaporozzsja városánál (a Mariupolból kivezető humanitárius folyosó végénél), és később Mariupol városában is. Az evakuálást felfüggesztették. Az orosz védelmi minisztérium szerint akkor tört meg a tűzszünet Mariupol térségében, amikor az ukrán „nacionalisták” rálőttek az orosz katonákra.A Vöröskereszt délután közölte, hogy valószínűleg szombaton már nem fogják tudni folytatni az evakuálást.
Harkiv, Csernyihiv és Szumi városait is bekerítették az orosz erők, itt tovább folytatódtak a harcok, és az orosz hadsereg közeledik Ukrajna második legnagyobb atomerőműve felé, a dél-ukrajnai Juzsnoukrajinszkban.Egyre több szolgáltató vonul ki Oroszországból, szombaton a PayPal is bejelentette működése felfüggesztését, a Zara bezárja 500 üzletét, a Samsung nem szállít Oroszországba. Oroszországot nem tudják elszigetelni a bejelentett nemzetközi szankciókkal – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője.

Címkép: Egy félig lerombolt híd alatt kerestek menedéket az ukrán fővárosból menekülők Kijevben, 2022. március 5-én   –   Szerzői jogok  AP Photo/Emilio Morenatti