A háború az háború, az erőszak az erőszak

Posted by
Parászka Boróka
>Elszabadulni látszik néhány olyan fogalom, amit most sokan a béke zálogaként ismételgetnek, holott nem csökkentik, hanem növelik a háborús fenyegetettséget.
Honvédő háború nem létezik. A háború az háború. Az erőszakra adott erőszakos válasz is erőszak, és elismerése annak, hogy megszűnnek a jogi és morális keretek, eszközök. Legitimálása a háborúnak, a háborús állapot elfogadása – pedig azt mindenféle, erőszakmentes eszközzel el kell kerülni.
Nincs “hazáért hozott áldozat se”. A gyilkosság, az gyilkosság – akármilyen indok, magyarázat áll mögötte. A haza a biztonság. Ha sérül az élethez, az egészséghez, a családhoz való jog – értelmét veszti a haza szó és nincs amire hivatkozva bármiféle áldozatot kérni, elvárni.
Nincs hősiesség, nincs morális felsőbbrendűség ott, ahol az erőszak dönt a viszonyokról.
Mindenáron leállítani az erőszakot, mindenáron megakadályozni harcot, különösen az utcai, és városi harcot (azt, amelyben a védtelen és felkészületlen civilek sérülnek) – ez lehet az egyetlen elfogadható legitim cél. És ezzel nem összeegyeztethető a polgári lakosság felfegyverzése. Ezt nem segítik az európai fegyverszállítmányok. És ezzel a céllal nem összeegyeztethető a nyílt összecsapás – sehol, semmilyen indokkal. Mint ahogy az is hazugság, hogy militáns eszközökkel lehet demilitarizálni egy országot.
Miközben mindenki a békéről beszél, pont az ellenkező irányba haladunk. Percről percre szokunk hozzá a háborúhoz, látjuk elfogadhatónak, kívánatosnak, sőt vonzónak a (honvédő, nemzetvédő stb) erőszakot. Minél etikátlanabb az agresszió (és az, a Putyin rezsim etikátlan, kegyetlen módon jár el), annál megalapozottabbnak látjuk az erőszakos választ. Holott egyetlen egy dolog igazol mindenféle döntést, tettet: az, hogy hány ember életét sikerül megmenteni.
Csírájában sem mutatkozik a pacifizmus – ez most a legsúlyosabb európai tragédia.