A NATO problémája Orbán Viktor, Márki-Zay Péter pedig megoldás 

Posted by

Csernyánszky Judit
>Több oldalas elemzést közölt a Newsweek David Brennan tollából. Magyarország szálka a nyugati szövetségesek szemében, és ha győz az ellenzék, akkor az elég világos üzenetet jelent majd Oroszország és Kína számára, miszerint Budapest nem lesz az az ajtó, amelyen át beléphetnek Európa szívébe – mondta el az ellenzék közös kormányfőjelöltje a Newsweeknek, amely elkísérte országjáró kampánya során. Mert mi európai és észak-atlanti szövetségeseink oldalán állunk, helyünk az Európai Unióban van és a NATO-ban. Mondtuk is neki, – ha elmegy Moszkvába az ellenzék tiltakozása ellenére, akkor ne is jöjjön vissza. Akkor, amikor az Európai Unió és a NATO is összehangolt, egységes választ ad az orosz-ukrán konfliktusra.
Putyin viszont belerángatta Magyarországot az ukrán válságba, amikor azt követeli, hogy vonuljanak ki a NATO-erők azokból az országokból, amelyek 1997 után csatlakoztak a szervezethez. A nyugati vezetőket pedig aggasztotta, hogy megértő volt Putyin problémája iránt, legalábbis a Kremlben elhangzottakból erre engedett következtetni.  Megdöbbentünk, mondja a Newsweeknek Márki-Zay, hisz’ Orbán nem tiltakozott, amikor Putyin felvetette a NATO-ból kilépés ügyét. Vehemensen tiltakoznia kellett volna a követelés ellen.Az ukrán NATO-nagykövet pedig határozottan állította a lapnak, hogy Budapest akadályozza hazája NATO kapcsolatainak építését, ami szerinte orosz kérésre történik.

A magyar kormányfőjelölt úgy látja, ha Ukrajna nyugati integrációját támogatja, akkor a kárpátaljai kisebbségek nyelvhasználati problémáihoz másképp fog állni az ukrán kormány. Találkozott már a Budapesten akkreditált ukrán nagykövettel is, aki – mint mondta Márki-Zay – nagyon szépen beszél magyarul, és kölcsönös volt a megértés. A London School of Economics becslése szerint a magyar médiát 90%-ban uralja a kormány, ami igencsak megnehezíti az ellenzék kampányát. Én, mint az ellenzék jelöltje egyszer sem voltam meghívva a közszolgálati médiába, amit nem mellesleg a magyar adófizetők pénzéből tartanak fenn. Így az online jelenlét segíthet csak, viszont ott is 10 az egyhez a kormány és az ellenzék hirdetési felülete, költekezése.
A Newsweek Orbánt is meg szerette volna kérdezni, miért nem áll ki vitára ellenfelével, de nem válaszolt a megkeresésre. Márki-Zay figyelmeztetett, a mostani választás nem az óvodásoknak a szülők engedélye nélkül elvégezhető nemátalakító operációkról szól, ahogy ezt Orbán igyekszik beállítani, hanem referendum lesz róla. Nagyon nehéz lesz legyőzni Orbánt az egyenlőtlen esélyek miatt, s azt sem titkolta, ha megnyerik, nem lesz egyszerű a sokirányú ellenzéket sem egyben tartani.

Címkép: Márki-Zay képe a Newsweekben