Orosz támadás Ukrajna ellen

Posted by
A legfrissebb:
Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította a világot, hogy “azonnal cselekedjen” válaszul az országban zajló orosz katonai műveletre. Kuleba azt írta: “A világnak azonnal cselekednie kell. Európa és a világ jövője forog kockán. Mi a teendő:1. Pusztító szankciók Oroszország ellen MOST. 2. Oroszország teljes elszigetelése minden eszközzel, minden formában. 3. Fegyverek, felszerelések Ukrajnának 4. Pénzügyi támogatás 5. Humanitárius segítségnyújtás”Megszólaltak a légiriadó szirénák Ukrajna fővárosában, Kijevben. Robbanás füstje látható az ukrán fővárosban, Kijevben az ukrán elnöki hivatalból. A CNN Kijevben tartózkodó stábjai robbanásokat hallottak a főváros közelében, amióta Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette ukrajnai katonai műveletét. A CNN helyi idő szerint reggel 7 óra körül Kijevben több percig hangzó légiszirénákat is hallott, amelyeket az egész városban hallani lehetett. A CNN csapatai nem láttak vagy hallottak bejövő tüzet.

Az események így alakultak hajnalban és reggel:

Tim Lister és Pete Muntean a CNN munkatársaitól. Magyar idő szerint hajnali 1 óra 35 perckor
Oroszország közleményt adott ki az ukrán határ menti repülési útvonalak lezárásáról, megtiltotta a polgári repülőgépek számára az Északkelet-Ukrajnával határos repülési útvonalak használatát-
Oroszország NOTAM-ot (notice to airmen or notice to air missions) adott ki, amely egy olyan folyosóra vonatkozik, ahol az elmúlt hetekben orosz erők gyülekeztek.A NOTAM május 18-ig marad érvényben.
2 óra 45 perckor (magyar idő)
Az orosz Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség, a Roszaviatsia közleménye szerint több orosz repülőtér is korlátozta működését az Ukrajnában kialakult helyzet miatt. “Az Ukrajna körül kialakult nehéz helyzetre való tekintettel február 24-én moszkvai idő szerint hajnali 2.45-től több dél-oroszországi repülőtéren felfüggesztették a járatokat” – áll a közleményben. A korlátozások a légügyi hatóságok szerint március 2-ig lesznek érvényben. A járatokat felfüggesztették a következő repülőtereken: Rosztov, Krasznodar, Anapa, Gelendzsik, Elista, Sztavropol, Belgorod, Brjanszk, Orjol, Kurszk, Voronyezs és a krími Szimferopol.
“A repülőterek és légitársaságok menetrendjében bekövetkező minden változást a repülőterek és légitársaságok hivatalos weboldalain, ellenőrizni kell.
4 óra 15 perc (magyar idő)
Frederik Pleitgen, a CNN munkatársa szemtanúja volt annak, amit ő “nagyon baljós mozgásnak” nevez a helyszínen, orosz területen, Északkelet-Ukrajna közelében. “Láttunk … katonai teherautókat, amelyeknek a rendszámtáblái meg volétak fordítva voltak. Donyeck közelében úgy tűnik orosz konvojok formálódnak”.  “[Nem] világos, hogy átlépték-e már a határon, vagy sem”. Az orosz hadsereg itt van a helyszínen, és úgy tűnik, hogy olyan helyzetet foglalt el, hogy bármikor lecsaphat, ha Vlagyimir Putyin ezt elrendeli”.4 óra 30 perckor
(magyar idő): Az ukrán erők “lövik Donyecket” a szakadárok és az orosz állami tévé szerint .
Nathan Hodge, a CNN munkatársa jelenti Moszkvából. Az orosz állami híradó csütörtökön  számolt be, hogy az ukrán biztonsági erők a kelet-ukrajnai Donyeck Moszkva-barát régióját lőtték, a Donyecki Népköztársaság képviseletének úgynevezett “tűzszünetellenőrzési és koordinációs központjának” a  jelentésére hivatkozva. A RIA-Novosztyi állami hírügynökség idézte a jelentést, amely szerint a lövések a Donyeck külvárosában lévő Trudovszkaja bánya falu irányába irányultak hajnali 2 óra 40 perckor. 10 darab 120 milliméteres aknavetőt lőttek ki,  olyan nehézfegyvereket, amelyeket a minszki megállapodások tiltanak. A CNN nem tudta azonnal ellenőrizni ezeket a jelentéseket. Az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy Oroszország úgynevezett hamis zászlókat használhat, azt állítva, hogy Ukrajna megtámadja Donyecket, hogy igazolja az oroszinváziót.Néhány háttérinformáció: A 2015-ös minszki megállapodás a fehérorosz fővárosban született meg, hogy véget vessenek az akkor 10 hónapig tartó véres kelet-ukrajnai konfliktusnak. A megállapodást azonban soha nem hajtották végre teljes mértékben, és a legfontosabb kérdések még mindig megoldatlanok.

A megállapodást Oroszország, Ukrajna, a szakadárok vezetői és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői írták alá. Ezt követően az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata is jóváhagyta. Ezzel az akkori harcok legsúlyosabb része véget ért.

4 óra 49 perc (magyar idő)
Putyin “különleges katonai műveletet” jelent be a Donbász régióban. Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy csapatai akcióba lépnek Ukrajna azon szakadárok által ellenőrzött régiójában, amelyet a héten elismert és függetlennek nyilvánított. Ugyabakkor azt állította, hogy  Oroszország “nem tervezi Ukrajna megszállását”. “A mi tervünkk nem Ukrajna megszállása, nem tervezzük, hogy bárkire is ráerőltessük magunkat”. Csütörtök kora reggel Putyin azt mondta, hogy csapatai katonai akciót fognak végrehajtani Donbászban, abban a kelet-ukrajnai térségben, amely a szakadárok által hétfőn függetlennek elismert, szeparatisták kezén lévő Donyeck és Luhanszk régiót foglalja magában.

5 óra 10 perckor (magyar idő)
A CNN stábja hangos robbanásokat hallott az ukrajnai Harkivban. A CNN stábja Harkivban, Ukrajna második legnagyobb városában, az ország északkeleti részén található Harkivban “folyamatosan hangos robbanásokat” hall. A CNN helyszíni tudósítói arról is beszámoltak, hogy a főváros, Kijev közelében is hallottak robbanásokat. Putyin felszólította az ukrán erőket, hogy tegyék le a fegyvert és menjenek haza. Putyin figyelmeztetett, hogy az esetleges vérontásért minden felelősség az ukrán kormányt terheli majd, és kijelentette, hogy bízik abban, hogy az orosz hadsereg tagjai teljesíteni fogják kötelességüket.

“Most néhány fontos, nagyon fontos szó azok számára, akik esetleg kísértést éreznek arra, hogy kívülről beavatkozzanak a folyamatban lévő eseményekbe” – mondta Putyin. “Aki megpróbál beavatkozni, és megpróbálja veszélyeztetni  országunkat, népünket, annak tudnia kell, hogy Oroszország válasza azonnali lesz, és olyan következményekkel jár majd, amilyeneket még soha nem tapasztaltak történelmükben. Készen állunk az események bármilyen alakulására. Minden szükséges döntést meghoztunk ezzel kapcsolatban. Remélem, hogy meghallgatásra találok”.

A CNN helyszíni stábjai robbanásokról számoltak be Ukrajna környékén és az ország keleti részén fekvő Donbászon kívül.

6 óra 30 perckor (magyar idő)

Ukrajna második legnagyobb városának, Harkivnak a polgármestere felszólította a polgárokat, hogy maradjanak otthon, mivel országszerte robbanásokról és tüzérségi hangokról érkeznek jelentések. “Kérjük, hogy ma ne hagyják el otthonaikat. A bonyolult helyzet miatt az iskolák, óvodák és más intézmények ma nem működnek – amíg a helyzet nem tisztázódik” – írta Igor Terekhov polgármester csütörtök reggel egy Facebook-bejegyzésben. “Ugyanakkor a tömegközlekedés a szokásos módon működik. A nap folyamán folyamatosan tájékoztatni fogom Önöket a történésekről és a városi hatóságok intézkedéseiről”. Máshol Ukrajnában: Az ország fővárosában, Kijevben és a második legnagyobb városban,LVovban is megszólaltak a légvédelmi szirénák – de a CNN helyszíni tudósítói szerint a hangulat még mindig “feltűnően nyugodt”. Reggel 8 óra körül van, a reggeli forgalom normálisnak tűnik, az emberek munkába indulnak.

7 óra 20 perc (magyar idő)

A Pentagon nyomon követi a fehérorosz csapatok ukrajnai behatolását. Az amerikai védelmi minisztérium nyomon követi a Fehéroroszországból Ukrajnába betörő csapatok mozgását – közölte csütörtökön egy amerikai védelmi tisztségviselő. Nem volt világos, hogy a csapatok csak orosz vagy fehéroroszok egységek – mondta a forrás. A CNN egy livestream videón keresztül szemtanúja volt annak, hogy helyi idő szerint csütörtökön reggel 6 óra 48 perc körül egy katonai járműoszlop  lépett  be Ukrajnába egy fehérorosz határátkelőhelyen. A livestream videó az ukrajnai Szenkivka és a fehéroroszországi Veszelovka határátkelőhelyen készült. Csütörtökön kora reggel az ukrán állami határszolgálat közölte, hogy az országot több határon keresztül, köztük Fehéroroszországon keresztül is támadás érte.

7:30 (magyar idő)
Luhanszk ukránok által ellenőrzött részén csütörtök reggel általános evakuálást hirdettek, mivel Oroszország megtámadta Ukrajnát. “Javasoljuk a Luhanszki terület lakóinak, hogy azonnal hagyják el a régiót” – közölte Szerhij Haiday, a Luhanszki Regionális Államigazgatás vezetője a Facebookon.
“A járművek tulajdonosai maguk induljanak el a Dnyeper folyó irányába”. Azoknak, akik nem tudnaksaját kocsival távozni, vonattal történő evakuálást szerveznek – tette hozzá, a lizicsanszki, rubizhnei és szvatovei vasútállomásokra irányítva az embereket. “Az evakuálás során kérjük, hogy maradjanak nyugodtak és hallgassanak a hatóságok, a Nemzeti Rendőrség és az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat utasításaira” – mondta.
7:45 (magyar idő)

Tim Lister és Julia Kesa a CNN munkatársai jelentik Kijevből

Ukrajnát több határon keresztül is támadás érte – közölte csütörtökön kora reggel az ukrán állami határszolgálat. “Reggel 5 óra körül Ukrajna államhatárát az Oroszországi Föderációval és a Belarusz Köztársasággal közös területen orosz csapatok támadták meg, amelyeket Belarusz támogatott” – közölte a szolgálat. Hozzátették, hogy a támadásokat Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir régiókban – Ukrajna keleti és északi határán fekvő területeken – hajtják végre. A támadások tüzérség, nehézgépek és kézifegyverek bevetésével határőrségeket, határőrjárőröket és ellenőrzőpontokat érnek – közölte a határszolgálat. “Ezenkívül a támadás a Krími Autonóm Köztársaság oldaláról is történik” – közölte a szolgálat. A határőrök az ukrán fegyveres erőkkel és a nemzeti gárdával együtt “tüzelnek az ellenségre”.

8:00 (magyar idő)
Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége közölte, hogy tudomása van egy “Ukrajnán belüli” katonai akciókról- jelentette Jennifer Hansler, a CNN munkatársa Az Egyesült Államok ukrán fővárosban, Kijevben működő nagykövetsége Twitter-bejegyzésben közölte, hogy “tudomása van az Ukrajnán belüli katonai eseményekről”. “Folytatjuk a megfigyelést és frissítéseket fogunk közölni. Az amerikaiakat arra biztatjuk, hogy kövessék ezt a fiókot és a @TravelGov-ot, amint frissítéseket adunk ki” – állt a tweetben. Ugyanakkor az amerikai diplomaták nincsenek Kijevben. Ned Price külügyminisztériumi szóvivő szerdán közölte, hogy az Ukrajnában maradt amerikai diplomaták kis csoportja továbbra is Lengyelországban alszik, és a nyugat-ukrajnai Lvovba ingázik. Price azt mondta, hogy ezt mindaddig így lesz, amíg a biztonsági környezet megfelelő marad”.

Címkép: Robbanás Kievben. A fotó az elnöki hivatalból készült. CNN