Oroszország katonákat küldött az újonnan elismert szakadár ukrán területekre 

Posted by

Az orosz bejelentés után összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az EU és az USA vezetői elítélték Moszkva lépését. „Ez a lépés a nemzetközi jog, valamint a minszki megállapodások durva megsértése. Az Unió szankciókkal fog reagálni azokkal szemben, akik részt vesznek ebben a törvénytelen cselekedetben. Az Unió ismételten megerősíti, hogy rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül” – írta közös közleményében Ursula von der Leyen az EU Bizottság, és Charles MIchel, a Tanács elnöke. Az Unió szankciókat fog bevezetni Oroszországgal szemben.

Az Egyesült Államok a két szakadár állammal szemben már be is vezetett több korlátozást. Elnöki rendelet tiltja, hogy amerikaiak befektessenek, kereskedjenek vagy pénzügyeket intézzenek a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságban. Sőt, azt is lehetővé teszi, hogy szankciókkal sújtsák mindazokat, akik ezeken a területeken tevékenykednek. Washington azt is nyilvánvalóvá tette, hogy ez csak a kezdet, rövid időn belül további szankciókat fog bevezetni Oroszországgal szemben.

Joe Biden amerikai elnök telefon beszélt Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint a német kancellárral és a francia államfővel. A NATO főtitkára ugyancsak közleményben állt ki Ukrajna mellett. „A NATO támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását a nemzetközileg elismert határain belül. A szövetségesek a lehető leghatározottabban sürgetik Oroszországot, hogy válassza a diplomácia útjait, és haladéktalanul hagyjon fel a csapatösszevonással Ukrajna területén és környékén, továbbá vonja ki haderejét Ukrajnából a nemzetközi kötelezettségvállalásainak megfelelően” – fogalmazott Jens Stoltenberg.

Orbán Viktor azt közölte, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Szijjártó Péter külügyminiszter kedd reggel a következőt írta facebook-oldalán: „A tegnap esti fejlemények nyomán most felgyorsult Brüsszelben a szankciós intézkedések előkészítése és folyamatos az egyeztetés a lehetséges lépésekről. Magyarország ebben a kérdésben soha sem törte meg az uniós egységet. Mindezzel párhuzamosan a diplomáciai megoldásba vetett utolsó utáni reményünket sem szabad feladnunk.”

Címkép: Orosz tankok a Donbasz régió határai mentén