Hideg fejjel

Posted by
Simor András
>Azon gondolkozom, hogy vajon milyen számítás vezette Orbánt, amikor az Iványi Gábor elleni akciót jóváhagyta. Mert, hogy végül ő hagyta jóvá az akciót, legalábbis annak időzítését, abban nincs kétségem.
Orbán ezzel jelentős kockázatot vállalt, de miért? Én most úgy látom, hogy Orbánék esélyei az áprilisi győzelemre nem rosszak, így, ha valakinek, akkor inkább az ellenzéknek lenne szüksége kockáztatni. De Orbán kockáztató típus. Miben látom én a kockázatot?
Formál jogilag valószínűleg a NAV-nak igaza van. Még ha tartozik is a kormány Iványiéknak, jogilag az sem jogosítja fel a az alapítványt, hogy ne fizessék be az esedékes adókat. Tudomásom szerint a törvények nem adnak lehetőséget az állammal szembeni pénzügyi kötelezettségek nettósítására. Tartalmilag pedig valószínűleg Iványiéknak van igazuk.
A másik kérdés, hogy miért így kell eljárni? Orbán ezzel az akcióval nyilván provokálni akart. Nem lehetett nehéz kiszámítania az ellenzék reakcióját, akik kivétel nélkül felsorakoztak Iványi mellett.
A kérdés most már csak az, bejön-e Orbán választási húzása? Mennyire rendpárti a magyar társadalom? Egy szerényen élő, önmagában is elesettnek és fizikailag is gyengének látszó, a szegényeket és elesetteket támogató lelkészt megtámadni adó ügyben nem kis kockázat. Válhat-e Iványiból egy Mandela vagy egy Tőkés László tipusú hős?
Van-e a magyar embereknek szíve és lelke vagy csak pénztárcájuk van? Számomra ez most a kérdés.