Zavart okozott a Nemzeti Választási Iroda 

Posted by

>Zavart okozott a Nemzeti Választási Iroda azzal, hogy összevonta a népszavazási és a választási értesítőt, ráadásul ebbe beleírta a népszavazás részkérdéseit. A népszavazási és a választási törvény szerint csak az lett volna a feladata, hogy a népszavazás és a választás szavazóköri névjegyzékébe való felvétel menetéről tájékoztassa a polgárokat, még látszatát is kerülve annak, hogy ez közös állampolgári aktus. Csakhogy Varga Judit igazságügyi miniszter a 3/2022. (I.11) IM rendeletben kötelezte a választási irodát, hogy a népszavazási kérdések is szerepeljenek a szavazóköri névjegyzékbe való felvételről szóló értesítőben. Ezzel a politikai propaganda eszközévé tette a választási irodát.

A köztársasági elnök két külön határozatban hirdette ki ugyanarra a napra a népszavazást, illetve az országgyűlési képviselők választását. Logikus lett volna, ha ennek megfelelően két külön levélben kapnak tájékoztatást a választópolgárok, hogy a szavazóköri névjegyzékbe vették őket. Takarékossági okokból a két értesítés kerülhetett volna egy borítékba, hangsúlyozva, a kettő választásnak nincs köze egymáshoz.
Nem így történt. Az értesítőn a két választás összecsúszott. A törvény az igazságügyi miniszter hatáskörébe utalja a népszavazással és választással kapcsolatos dokumentumok és eljárásrend rendeleti szabályozását, s ő egy rendeletben tette ezt meg. Ő határozta meg, hogy a népszavazási kérdéseknek is szerepelniük kell a szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítőben. Míg egyik mondat az
Országgyűlésről szól, a másik már gyermekekről.

“Egy dolog biztos: egy szabad, tiszta és demokratikus választásnak lehetnek majd szemtanúi az EBESZ munkatársai, viszont ez csak akkor valósulhat meg teljes mértékben, ha missziójuk során nem próbálnak beavatkozni a magyar választásokba” – írta Varga Judit a Facebookon február 7-én, arra reagálva, hogy az EBESZ teljes körű választási megfigyelő missziót küld Magyarországra. Varga Judit szerint ma a legnagyobb veszélyt a választások tisztaságára a választások tisztaságát felügyelő nemzetközi szervezet jelentheti.
A MÚOSZ úgy látja: a választás tisztaságát sokkal inkább fenyegeti a népszavazás és az országgyűlési választás összemosása, mint bármilyen nemzetközi szervezet. A demokratikus nyilvánosság intézményes megkerülése, ha egy hivatal folytat burkolt kampányt.
Most ez történt. Felszólítjuk az érintetteket, hogy tartózkodjanak az ilyen cselekedetektől.