Orbán Viktor azt hiheti, Oroszország barátjaként maga is nagyobbnak látszik

Posted by

A HVG 360 interjúja

>Baka F. Zoltán beszélgetett Sz. Bíró Zoltánnal 

>Orbánék feltűnően fagyosan viszonyulnak az ukrán szuverenitás kérdéséhez. Vajon mit nyerne a magyar kormány, ha sor kerülne keleti szomszédunk feldarabolására? Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő szerint vállalhatatlan kockázatokkal járna a területi igény megfogalmazása.

HVG: Fűzheti bármi érdek Orbán Viktort az ukrán destabilizációhoz?

Sz. Bíró Zoltán: Radikálisan félreérti a helyzetet a kormány, ha azt feltételezi, hogy előnyökre tehet szert az éppen élet-halál harcát vívó Ukrajnával szemben, és eljöhet az ideje a területi igények érvényesítésének a Kárpátalján. Ez teljesen megalapozatlan remény – már amennyiben valóban gondolkodnak ezen kormánykörökben –, aminek kinyilvánítása végső soron éles konfliktushoz vezetne az Európai Unióval. Mindennek pedig beláthatatlan politikai következményei lennének. Épp a kárpátaljai magyarság érdekeit szem előtt tartva most nem konfrontatív álláspontra volna szükség Ukrajnával szemben, hanem nagyvonalú politikára.

Közismert, hogy Ukrajnában a magyarnál lényegesen nagyobb létszámú a román és a lengyel kisebbség, de az ő sorsukért nem a magyarhoz hasonló módon aggódik Bukarest és Varsó, hanem az együttműködést keresik Kijevvel. Ők abból indulnak ki – szerintem helyesen –, hogy most támogatni kell az ukránokat, és ha majd a helyzetük rendeződik, sokkal könnyebb lesz megoldást találni az ukrajnai nemzeti kisebbségek ügyében. Putyin nem adott semmit, de alaposan használta a hozzá látogató Orbánt. Az előrebocsátott tematika szerint elsősorban gazdasági kérdésekről tárgyalni utazott Moszkvába, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz Orbán Viktor. A gazdasági fókuszt maga a miniszterelnök hangsúlyozta, nem véletlenül: a látogatás rendkívül kényes geopolitikai pillanatban történt, amikor nem zárható ki, hogy Oroszország nyílt katonai intervenciót hajtson végre a Magyarországgal is szomszédos Ukrajna ellen.

Discover more from ÚJNÉPSZABADSÁG

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading