Volt nincs korrupció

Posted by
Lendvai Ildikó
>Egyenes beszéd, Tétényi Évával. Akinek vannak emlékei a most lebuktatott igazságügyi államtitkárról. Amikor a Fidesz az ellenzéki polgármester megválasztása miatt totális háborút indított Esztergom ellen, Völner körzeti képoviselőként és közlekedési államtitkárként komoly szerepet vállalt a hadjáratban, különösen a város közlekedésének leállításában.
Számomra most nem is az a fő kérdés, hogyan tehetett ilyesmit épp az igazság szolgálatára felesküdött Völner, már ha a gyanú beigazolódik. (De kötve hiszem, hogy az ügyészség egy államtitkár esetében könnyelműen vádaskodna.) Az igazi kérdés az, hogy az a kormány, amely eddig a túl magasra elérő ügyeket, a legszemérmetlenebbeket is, mindig eltussolta (emlékezzünk Tiborczra és az Eliosra, vagy a lélegeztetőgépek beszerzésére), most miért áldoz be egy államtitkárt?
Két okot is el tudok képzelni. Az országnak adható uniós pénzeket még mindig visszatartják, épp a szájunkig érő korrupció miatt. Valahogy meg kellett mutatni, hogy a NER urai valójában a korrupció ádáz ellenfelei, ehhez kapóra jött az amúgyis bűzlő, már nem titkolható végrehajtói ügy, amelyben a tettesek még csak le sem adták a százalékot a kormánypártnak! A másik: a még ennél is büdösebb Pegasus-botrányban előbb-utóbb csak kellene valami felelőst találni. Volner volt az, aki állítólag Varga Judit helyett kiadta a lehallgatási engedélyeket. Ha már úgyis korrupcós gyanúba keveredett, szükség esetén majd rá lehet mutatni: dupla adag vaj van a fején. Nemcsak a végrehajtási disznóságokban, hanem a Pegasusban is ő a bűnös. Ha lecsukják, utána nincs már semmi több látnivaló. Megvan a tettes, a kormány és feje tiszta, mint a hó. Volt-nincs korrupció, volt-nincs lehallgatási botrány, miről tetszenek beszélni?!