Donáth Anna a Momentum élén

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva
>Tegnap a Klubrádióban Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnökének egyik híve csalódottságának adott hangot, amiért a párt küldöttei nem adták meg neki azt a bizalmat, amit az előválasztásokon elért siralmas szereplése után kért. Megérti, hogy Fekete-Győr rosszul szerepelt, de az elmúlt öt évben kiváló munkát végzett. Egy másik betelefonáló sajnálatát fejezte ki, hogy nem Orosz Annát, 2019 októbere óta Újbuda alpolgármesterét választották a helyére. Hiszen – magyarázta a betelefonáló – ő kiválóan szerepelt az előválasztáson, ahol elsöprő többséggel nyert Gy. Németh Erzsébet  (DK) ellen. Ahogy ilyenkor lenni szokott, egy harmadik telefonáló viszont örömét fejezte ki, hogy a Momentum küldöttei elsöprő többséggel Donáth Annára szavaztak Orosz Annával szemben.

Az első telefonáló emlékezetét fel kell frissíteni egy kicsit. Gyorsan megnéztem az elmúlt három év legmegbízhatóbb közvélemény-kutatásait. Míg 2019-ben és 2020-ban a Momentum népszerűsége folyamatosan nőtt, addig 2021-től ez a tendencia megfordult. A Závecz Research 2020 őszén és telén még 11%-os arányt mért a Momentum aktív szavazói körében, de 2021 februárjában ugyanennél a közvélemény-kutató cégnél már 6%-ra csökkent a párt népszerűsége, októberre pedig már csak 4% volt.

Nem tanulmányoztam a Momentum évek óta tartó teljesítményét, ezért nem tudok szilárd magyarázatot adni erre a fordulatra. De az volt az általános benyomásom, hogy Fekete-Győr, mint a Momentum fő szóvivője, vegyes üzeneteket közvetített a párt álláspontjáról az egységes ellenzékkel szemben. Egyik nap még ő volt a közös fellépés leglelkesebb támogatója, másnap pedig valamilyen becsmérlő megjegyzést tett Gyurcsány Ferencre vagy általában a „régi” ellenzékre. A Momentum hívei, akik az összes ellenzéki párt támogatóihoz hasonlóan vágytak a politikai együttműködésre, elbizonytalanodhattak, sőt elégedetlenkedtek.

A november 20-án tartott új elnökválasztás szorosnak ígérkezett, de mindenki meglepetésére Donáth Anna hatalmas győzelmét hozta. Kétszer annyi szavazatot kapott, mint Orosz. Sőt, mint az Azonnali megtudta, a Momentum politikusai „most fellélegezhetnek, és optimisták, hogy Donáth … erőteljesen fogja képviselni a párt érdekeit”.

Lássuk, mit mondott Donáth Anna az első, és eddig egyetlen interjújában. Orosz Anna a választás előtt jelezte, hogy nem tervez ideológiai változtatásokat a Momentum pályáján. Ez biztosan nem így van Donáth esetében, akinek első szavai a Telexnek az voltak, hogy „Magyarország társadalmi válságban van”, amit kezelni kell. „Egy politikusnak és egy politikai közösségnek az az elsődleges feladata, hogy a magyar társadalom mindennapi problémáit minél mélyebben megértse, és ezekre válaszokat adjon”. Donáth alatt a Momentum valószínűleg balra fog mozdulni és zöldebb is lesz, mindezt nagyobb közösségi részvétellel. Mint fogalmazott, „azt tűzte ki célul, hogy visszahozza a közösségi élményt”, amiről a Momentum a korábbi időkben híres volt. Hozzáteszem, önkéntes aktivisták nélkül az ellenzék nem lesz sikeres a korlátlan erőforrásokkal és fizetett propagandistákkal rendelkező Fidesz ellen.
Az interjú legérdekesebb része Donáth kritikája volt az ellenzéki pártok közelmúltbeli tétlenségével kapcsolatban. Nem ő az egyetlen, aki szerint „az ellenzék az elmúlt egy hónapot kidobta az ablakon. Egy hónapja mindenki arra vár, hogy Márki-Zay Péter kitalálja, hogyan lehet egy közös csapatot összeállítani”. Ő a Momentum vezetőjeként „mindent meg fog [tenni] azért, hogy ez a helyzet ne folytatódjon”. Az ország társadalmi és gazdasági válságban van, és „az összellenzék nem mond erről semmit”. Nincs konszenzus a benzinárak korlátozásáról, és a pártok nem beszélnek a mindennapi élet problémáiról. Másrészt végtelen viták folynak arról, hogy hány parlamenti frakció lesz a választások után, amelyeket előbb meg kell nyerni.

Ami Márki-Zay Péter személyét illeti, úgy gondolja, hogy a múltban kompromisszumkészséget mutatott. Azt azonban kifogásolta, hogy Lengyel Tiborral, egy volt rendőrrel, aki jelenleg Siófok polgármestere és Márki-Zay Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja, a szerb-magyar határra utazott, hogy a kerítés mellé „migránspultot” helyeztek el. MZP deklarálta, hogy „mindenki tudja, Orbán Viktor nem bevándorlásellenes. Sőt, Soros legjobb tanítványaként szervezi a migrációt”. Az MZP azt akarja, hogy ezt még a „legártatlanabb, legtudatlanabb szavazó” is tudja. Ennek érdekében azt tervezi, hogy országszerte 400 óriásplakát közvetíti ezt az üzenetet. Donáth szerint hiba a Fidesz szóhasználatával és „ellenségképével” kampányt folytatni. Szerinte Márki-Zay „sok populista üzenettel operál”.  A mostani nagy nyüzsgésben egyszerű üzenetekre van szükség, s ezeknek az üzeneteknek „az értékeket és azt a víziót kell közvetíteniük, hogy milyen Magyarországot akarunk”. Továbbá „a Momentum nem fog asszisztálni ahhoz, hogy a kampány gerincét olyan témát tegyen ki, amellyel nem tud azonosulni, és amely ellentétes azzal, amit eddig ígértünk a választóknak”.

Végül elárulta, hogy eredetileg nem tervezte, hogy politikus lesz. „Az igazságtalanság és az embertelenség, amit mindenhol láttam – a Fidesz által felépített rendszer – motivált arra, hogy a politikába lépjek, ahelyett, hogy magánemberként segítettem volna a legelnyomottabbakon”.”

Anna nagybátyja, Donáth Ferenc a következő üzenetet küldte neki: „Kedves Anna, édesapád a következő szavakat választotta nagyapád emléktáblájára, amelyet most a Momentum Mozgalom elnökévé választásod alkalmából ajánlok neked.„Képviseleti demokrácia nem maradhat meg sem képviseletnek, sem demokráciának, ha ellenpólusként nincs jelen a közvetlen demokrácia.”

2021. november 23.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.