Csak semmi pánik

Posted by
Varga László
>Az egyik posztom kapcsán volt egy párbeszéd, ami elgondolkoztatott. Egyetemi tanulmányaim során pszichológiát is hallgattam. Először nagyon nem tetszett, de végül nagyon sok érdekes dolgot tanultam.
Ilyen érdekesség, hogy motiváció szempontjából két típust különböztetünk meg.
Az egyiket sikerorientáltnak nevezzük. Ők akik azért másszák meg a hegyeket, mert ott vannak. Ők futnak, úsznak, ugranak újabb világcsúcsokat. Belőlük kerülnek ki a sikeres üzletemberek, tudósok, és színészek.
A magyar politikában ilyenek voltak Németh Miklós, Bokros Lajos, Kupa Mihály, Gyurcsány Ferenc, Molnár Lajos, Oszkó Péter és ilyen Dobrev Klára is.
A másik típus a kudarc kerülők. Ők azok, akik nem akarnak semmilyen igazi sikert elérni. Megelégszenek a látszólagos sikerekkel, a lényeg, hogy semmiképp ne lehessen kudarcnak, bukásnak minősíteni.
A kudarckerülőknek két stratégiája van. A legáltalánosabb az, ami a nevükben is benne van. Kerülni a kudarc lehetőségét is. Nincs innováció, csak maradni a kitaposott úton, még akkor is, ha nem vezet sehova. Sajnos a magyar politikában szinte csak ilyen van. Ezek ellen intézte a híres Balatonőszödi kirohanását Gyurcsány Ferenc.
Amikor én augusztusban, egy cikkemben szóvá tettem MZP diplomahalmozását, pont erre a kudarckerülő menekülésre gondoltam.
Bármilyen hihetetlenül hangzik, a második kudarckerülő stratégia a túlvállalás. Bevállalja a lehetetlen feladatot. Elhiteti, hogy ő és csak ő tudja megcsinálni. Aztán keres valami látszatellenséget, akinek a teljesítményét túldimenzionálja. Végül gigászi csatában alulmarad, de rá tudja fogni az ártatlan ellenségre, hogy az a kudarc igazi oka.
Míg az első módszer teljesen ártalmatlan, és jó feladatkiosztással viszonylag könnyen kezelhető, addig a második nagyon veszélyes. Elveszi a lehetőséget attól aki tényleg meg tudná oldani!
Amit Márky-Zay Péter mostanában csinál, az pont ezt a második stratégiát mutatja. Nézzük az esélyeket!
Ha jövőre nyernénk, az új kormánynak kutya nehéz dolga lesz. Kezdjük azzal, hogy négy évre mindenkinek félre kéne tenni minden egyéni ambíciót. Nem csak nyerni, kormányozni is csak teljes összefogással lehet!
Ezt az összefogást valakinek vezetni és koordinálni kell. Senki nem vitatta, hogy Dobrev Klára a legalkalmasabb jelölt. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Karácsony is, MZP is visszatér a polgármesteri székébe. És itt kezdődik MZP részére a veszély!
Az új kormány nagyon hamar vissza fogja adni az önkormányzati hatásköröket, méghozzá a szükséges források biztosítása mellett. Márky-Zay nem mutogathat többé Orbánra. El kell kezdeni irányítani a várost, de mivel még egy kis céget sem vezetett soha, fogalma sincs hogyan kell.
Segítséget sem kaphat, hiszen nincs mögötte egy párt. Jó esélye van, hogy még a következő választásig sem bírja ki.
Mi van, ha nyer az ellenzék, és MZP lesz a miniszterelnök? Ha rám hallgatnak, sem a DK, sem a Jobbik nem vállal semmilyen kormányzati szerepet. Szedje össze a „szakértői” kormányát és tegyen le egy épkézláb programot.
Azt hiszem nem kopna sokat a bársonyszék a feneke alatt. Meg lennék lepve, ha három hónapot kibírna, és ezzel szerintem ő is tisztában van.
Világos, hogy kutyaszorítóban van, de mit tehet?
Az egyik teendője a bukás megszervezése. Kettéosztja és szembefordítja az ellenzéket. Folyamatosan erodálja a bizalmat és egyre újabb teljesíthetetlen kéréssel áll elő. Az összefogásnak ezzel vége. Mondhatnak a pártelnökök bármit, a választók már nem fognak keresztbe szavazni.
A másik teendője a menekülési út kiépítése. Az EU-ban minél több fontos emberrel találkozni és fényképezkedni. Mivel még nem kormányfő, sőt még választási program sincs, ezek csak udvariassági találkozások. Nincs miről tárgyalni, de jól mutat majd MZP portfóliójában.
El tudja majd adni, hogy ő egy magas kapcsolatokkal rendelkező potentát, aki csak Gyurcsány miatt nem lehetett kormányfő. Aztán, ha talált valami nyugis állást, ahol csak a kirakatban van rá szükség, folytathatja az egyes számú kockázatkerülő stratégiát.
Mi meg kezdhetünk mindent elölről!
Megjelent a Minden, ami DK csoportban