Orbán Viktor az 1956-os forradalom évfordulóján külföldi ellenfelei ellen uszít

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
A mai esemény előtt az Index felsorolta az összes Békemenetet, amelyek 2012 januárja óta zajlottak, amikor az Orbán-kormány népszerűsége történelmi mélyponton volt. Orbán Viktor akkor elismerte, hogy a békemenet mentette meg a miniszterelnökségét. Az Index számításai szerint a mai volt a nyolcadik ilyen tüntetés. Én a világért sem értem, hogy miért hívják ezeket a tömegdemonstrációkat békemenetnek, hiszen ezek csak próbálkozások a hívek összegyűjtésére és a rezsim iránti lelkesedés felkorbácsolására.

A legelső békemenetről sugárzott a résztvevők elszántsága, hogy megvédjék az itthon és külföldön támadott, ostromlott vezetőt. A felvonulók rekedtségig kiabálták a javasolt jelszavakat. Az évek múlásával azonban a lelkesedés alábbhagyott. Ma a megfigyelők megjegyezték, hogy mind Orbán Viktoron, mind közönségén a fáradtság jelei mutatkoztak. Ahogy Rózsa Mihály blogger és újságíró fogalmazott, Orbán Viktor „kedvetlensége és érdektelensége átragadt a nagy tömegre, akik ugyan tapsoltak, de nem azzal a lelkesedéssel, amit Orbán szokott kiváltani”.

A 444-es Ács Dániel kiemelte, hogy bár nagy volt a tömeg, a menetet remekül megszervezték, mégis „túl békés lett a békemenet”. A szervezők megpróbálták a 2006-os képeket és hangokat visszaadni, „azzal a céllal, hogy mire a vezér beszélni kezd, mindenki torkaszakadtából skandálja, hogy ‘Gyurcsány Ferenc legyen fegyenc'”, vagy a tömegeket annyira felbuzdító Trump szóhasználattal élve: „Zárjátok be!”. Ehelyett a tömeg nézegette a rendőri támadásokat, és perecet majszolt. „Elmúltak azok az idők, amikor a házak falait megremegtette a „Gyurcsány-takarodj!”.

Szűcs Gábor Róbert volt diplomata arra a következtetésre jutott, hogy „ez az ember fél. A hazát meg kell védeni, a haza pedig én vagyok. Engem meg kell védeni”. A félelem, amiről Szűcs beszél, nem a képzelet szüleménye. A bátor vezér arra buzdította híveit, hogy „ha eljön az idő, állj ki a házad elé és védd meg….. Ha meg akarjuk védeni mindennapjaink szabadságát, akkor mindenkinek ki kell vennie a részét a ránk váró harcból. Amit tegnap és tegnapelőtt elértünk, azt holnap meg kell védenünk. Ami ma elég, az holnap már nem lesz elég.”

Kik a jelenlegi „nemzeti egységkormány” igazi ellenségei? Ugyanazok, akik 1849-ben, 1920-ban, 1945-ben és 1956-ban cserbenhagyták Magyarországot. Az európai politikai elit „a fejünk felett, rólunk, de nélkülünk” próbál dönteni. Déjà vu érzése van, „a brezsnyevi doktrína levegője járja át Európát”. Itt az ideje, hogy Brüsszel megértse: a magyarok „Dávidok, akiket Góliátnak jobb, ha elkerül”.

A külső ellenség megnevezése után Orbán Viktor a hazai ellenzékre fordult, anélkül, hogy név szerint megemlítette volna az Orbán-ellenes tábor akárcsak egyetlen politikusát is. Az egyetlen nem is annyira burkolt utalás Márki-Zay Péterre akkor hangzott el, amikor azt mondta, hogy „ellenfelei azt gondolják, hogy ha báránybőrbe öltöztetik a farkast, akkor nem ismerjük fel. De mi rögtön tudjuk: tudjuk, hogy ez egy farkas. Azt is tudjuk, hogy a farkas meg fogja enni a nagymamát, és már meg is ette….. Meg van írva: „Óvakodjatok a hamis prófétáktól, akik báránybőrbe bújva jönnek hozzátok.”

Úgy tesz, mintha nem aggódna az ellenfelei egysége miatt. „Ami számít, az a mögöttük álló nemzetközi szereplők ereje. Ami hatalmas, ami az igazi kihívás, sőt fenyegetés, az a mögöttük álló nemzetközi háttér, pénz, média és hálózat”. Nincs Orbán-beszéd „brüsszeli” utalások nélkül, és ebből ez is bőven akad. De az Egyesült Államokat még nagyobb fenyegetésnek állítja be. Hadd idézzem a döntő passzust: „És valahol a „Nagy Víz” túloldalán Gyuri bácsi már készülődik. Amikor jönniük kellett volna, nem jöttek; most, hogy nem hívtuk őket, itt vannak. Most a megszállók nem a komisszárjaikat akarják ránk erőltetni, hanem megválasztani őket. Most már nincsenek lőfegyvereik, hanem Facebookjuk van. Azt hiszem, félreértettek bennünket. A mi meghívásunk az volt, hogy felszabadítsanak minket a szovjet megszállás alól, nem pedig az, hogy beavatkozzanak a demokráciánkba”.

Számtalan Orbán-beszédet olvastam már, de még soha nem hallottam vagy olvastam ilyen nyíltan Amerika-ellenes szónoklatot, mint ez. Senkit ne tévesszen meg a „Gyuri bácsira” való hivatkozás, mert ami utána következik, az egyértelművé teszi, hogy akiről valójában beszél, az „Joe bácsi” (bár ha valaki azt hiszi, hogy Soros Gyuri bácsi a gazember, az mindegy). Csak találgatni tudom, hogy Orbán naivan azt gondolta, hogy az Egyesült Államok elnökének név szerinti meg nem említése enyhíti a kijelentés szúrását.

Ugyanazon a napon, amikor Orbán Viktor elmondta beszédét, Dancs Ferenc, a magyar külügyminisztérium Észak-Amerikáért felelős helyettes államtitkára „azzal az állításával kavarta fel a pezsgőt szürcsölgető társaságot a pazar Cosmos Clubban, hogy a Szabad Európa Rádió amerikai támogatású adásai Orbán miniszterelnök aláásására irányulnak”. Ezek az Orbán-kormány  megelőző intézkedéseinek nyitányai lehetnek. Az Egyesült Államok már három bolgár és 64 bolgár cég ellen is szankciókat vezetett be állítólagos korrupció miatt. Szó van egy lehetséges amerikai lépésről a cseh oligarchák ellen, akik az Aspen Review szerint megállíthatatlanok. Valószínű, hogy Orbán Viktor attól tart, hogy Magyarország ellen is hasonló lépés készül. Ha ez így van, akkor az Orbán család megérdemli, hogy a lista élén álljon, őt követik a legközelebbi barátai és pénzügyi összekötetései.

2021. október 23.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.