Pocsék nap Orbán számára: Babiš elveszíti a választást és Kurz lemond

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
>Miután az elmúlt napokat a magyar belügyekkel töltöttük, itt az ideje, hogy kifelé tekintsünk , ahol bizonyos politikai fejlemények minden bizonnyal hatással lesznek Orbán Viktor nemzetközi megítélésére. Kezdjük az úgynevezett Pandora Projecttel, az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma által végzett, a világ 600 riporterét érintő, úgynevezett Pandora Project leleplezéseivel. Összesen 11,9 millió aktát hoztak nyilvánosságra 14 offshore cégek létrehozásával és működtetésével foglalkozó cégtől.
Az akták és tulajdonosaik listájának átnézése után az újságírók felfedeztek néhány ismert magyar üzletembert, akiknek szoros kapcsolatai vannak a Fideszhez. Az egyikük Nyerges Zsolt szolnoki ügyvéd, aki az Orbán család személyes barátja. Ráadásul egy ideig Simicska Lajos csatlósa volt. Ő volt az az ember, akinek Simicska eladta minden üzleti érdekeltségét, miután régi barátja, Orbán Viktor tönkretette az üzleti birodalmát.

Egy másik név, amely ismerős lehet a Magyar Spectrum olvasói számára, Jászai Gellérté, aki a 4iG vezérigazgatója, amelyet úgy írnak le, mint egy fejlett technológiai platformot, amely integrálja a vállalati adatokat, és mesterséges intelligenciát használ azok azonosítására, osztályozására és kategorizálására. A 4iG 2019 nyarán megállapodást írt alá arról, hogy megvásárolja jóval nagyobb riválisát, a Magyar Telekom T-Systems-t, amely a Deutsche Telekom, Európa legnagyobb távközlési vállalatának leányvállalata. Az üzletet a „A Fidesznek most újabb módja van a választások manipulálására” című cikkben vázoltam fel: „A T-systems eladása a 4iG-nek”. Egy évvel korábban Mészáros Lőrinc megvásárolta a 4iG részvényeinek több mint 50 százalékát, amikor a cég jövedelmező megbízásokat kapott a kormánytól. A harmadik név, amely Pandora szelencéjéből előkerült, Kertész Balázs ügyvéd neve volt, akinek fontos szerepe volt Rogán Antal letelepedési kötvényügyletében, amely monumentális méretű korrupciótól bűzlött. A negyedik személy Horváth László, egy kormányközeli vállalkozó, Kazahsztán tiszteletbeli konzulja, akiről semmit sem tudok. Bár ezek a nevek ismertek a magyar médiából, politikai jelentőségük elhanyagolható, és amit a kiszivárgott anyagból kiderül, abból nem sok minden derül ki. Mégis úgy gondoltam, hogy itt meg kell említeni őket.

Nyilvánvalóan egészen más kategória Andrej Babiš cseh miniszterelnök esete, aki Orbán Viktor közeli politikai szövetségese. Néhányan talán nem tudják, hogy Babiš szlovák származású, aki az 1989-es bársonyos forradalom után Csehszlovákiába költözött, ahol sikeres üzleti karriert futott be, és az ország második leggazdagabb embere lett. A politikába 2012-ben lépett be, amikor megalapította saját pártját, az ANO-t („Igen” csehül), amely korrupció- és rendszerellenes platformot hirdetett. Azóta azonban a cseh rendőrség és az OLAF is vizsgálatot indított ellene, mert jogtalanul kapott támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Ezenkívül eléggé biztos, hogy az 1980-as években a  csehszlovák állambiztonsági szolgálat titkos ügynökeként dolgozott. Azonnal kiderültek a részletek arról, hogy Babiš 2009-ben fedőcégek segítségével 22 millió dollárért vásárolt egy Cannes melletti kastélyt, és Pandora nem is nyithatta volna ki rosszabbkor a szelencéjét a cseh miniszterelnök számára. A hír október 5-én látott napvilágot, miközben október 9-én és 10-én csehországi országos választásokat tartanak.

A kíváncsi újságírók részéről érkező csapás előtt a cseh miniszterelnök Orbán Viktorral parádézva próbálta növelni esélyeit a választásokon. Először szeptember elején Babiš Budapesten járt, és Orbánnal együtt a határkerítéshez utazott, hangsúlyozva, hogy az afgán menekültek milyen veszélyt jelentenek majd Európára. Ezután következett a magyar miniszterelnök látogatása Babiš választókörzetében, Usti nad Labenben. Bárhová ment Orbán, mindenütt tüntetések voltak, amelyeket az „Európa pulzusa” nevű EU-párti csoport tagjai szerveztek, akik arra panaszkodtak, hogy „Babiš számára Orbán meghívása lehetőséget jelent arra, hogy felszítsa a nacionalista, idegengyűlölő és homofób érzelmeket a cseh társadalomban. Szégyen, hogy miniszterelnökünk egy olyan politikus barátságával büszkélkedhet, aki Magyarországot egy olyan autoriter állammá változtatta, amely aláássa a demokratikus értékeket, és amely szisztematikusan elnyomja az LMBTQI+ közösség jogait”.

Bődös Botond, egy Csehországban élő magyarországi újságíró szerint a tüntetők különösen nehezményezték, hogy „Orbán Viktor a választások előtt néhány nappal tett látogatásával megsértette a Cseh Köztársaság politikai szuverenitását”, amit „szent közügynek” neveztek. Orbán látogatása mindenesetre nem segített. Magyarországon ugyanis állandó viccnek számít, hogy egy Orbán-látogatás nem jó ómen a vendéglátó vezető számára. Túl sok olyan eset volt, amikor a politikus, akivel éppen találkozott, súlyosat bukott szenvedett. Egy részleges lista néhány napja jelent meg a meanwhileinbudapest nevű blogon: Alexander Lukasenko, Sooronbay Jeenbekov, Donald Trump, David Cameron, Silvio Berlusconi, Hosni Mubarak, Andrius Kubilius, Mikheil Szaakasvili, Szultán bin Abdulaziz, Robert Fico és Heinz-Christian Strache.

Ezúttal is ez történt, bár valószínűleg nem Orbán látogatása, hanem Pandora szelencéje miatt. Az ANO a szavazatok 27,13%-át szerezte meg, de a hárompárti jobbközép koalíció, a SPOLU 27,8%-ot, a Kalózpárt és a STAN balközép koalíciója pedig 15,6%-ot kapott. A két koalíció memorandumot írt alá arról, hogy hajlandóak együtt kormányozni. Babiš sorsát továbbá megpecsételte Miloš Zeman elnök rossz egészségi állapota, aki a választások után a köztársasági katonai kórház intenzív osztályára került. Köztudott, hogy a populista Babiš nagy támogatója és egyben lelkes oroszbarát.

Ezzel egy időben Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (Österreichische Volkspartei) fiatal vezetője korrupciós botrány miatt lemondott, miután irodájában házkutatást tartottak az őt és közeli munkatársait vesztegetés és hűtlen kezelés gyanújával vizsgáló osztrák ügyészek. Kurz, akit a német és az osztrák média Orbán „legjobb tanítványaként” ábrázol, egyre inkább figyelmen kívül hagyja a demokratikus elveket és a jogállamiságot. Ráadásul nemcsak Orbán Viktorral, hanem Janez Janša szlovén miniszterelnökkel is szoros kapcsolatot alakított ki. Kurz lemondása újabb csapás a magyar miniszterelnökre.

Egy barátom szombaton azt írta nekem Magyarországról, hogy „van egy jó hír: Babiš bukása és Kurz lemondása. Viktornak rossz napja van, és a magyar-albán meccs pedig még hátravan”. Magyarország 0-1-re kikapott Albániától.

2021. október 10.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

Címkép: Photo: David W. Cerny / Reuters