Beethoven utolsó szimfóniáját a Mesterséges Intelligencia (AI) fejezte be

Posted by

DW
A kutatók algoritmusok segítségével fejezték be Beethoven 10. szimfóniáját. De vajon a számítógépes programok lehetnek-e annyira kreatívak, mint a zeneszerzők? Az algoritmusok uralják mindennapi életünket. Akár gépkocsit vezetünk, akár dolgozunk, akár szórakozunk, a mesterséges intelligenciára támaszkodunk, akár észrevesszük ezt, akár nem. Sokáig úgy vélték, hogy a kreativitást csak az emberi agy termelhet. Egyre több jel utal azonban arra, hogy – tetszik vagy sem – ez már nem így van. Gustav Mahler és Franz Schubert befejezetlen kompozícióit már számítógépek fejezték be.

Most Ludwig van Beethoven befejezetlen szimfóniájával is mesterséges intelligencia segítségével foglalkoztak. Amikor a zeneszerző 1827-ben meghalt, utolsó szimfóniáját, amely a 10. szimfóniája lett volna, befejezetlenül hagyta. A műről csak néhány kézzel írott vázlat maradt fenn. Némelyik csupán rövid, befejezetlen töredék. Születésének 250. évfordulója alkalmából a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott művet – a világjárvány miatt kissé megkésve – 2021. október 9-én, a Beethovenfest keretében mutatták be. A Beethoven szülőhelyén, Bonnban székelő német Telekom távközlési vállalat egy szakértői csapatot kért fel a feladat elvégzésére. A zenetudósokból, zeneszerzőkből és informatikusokból álló csoport megpróbálta elemezni és megtanulni Beethoven stílusát , hogy a 10.szimfóniáját be tudják fejezni.

Dirk Kaftan conducts the orchestra.

Dirk Kaftan vezényelte a Bonni Beethoven Zenekart az új mű előadásakor

Meg kellett tanulni úgy gondolkodni, mint Beethoven. Számítógépbe tápláltak Beethoven vázlatait és kottáit, valamint kortársainak partitúráit. “Úgy gondoltuk, hogy Beethoven. amikor új ötlete támadt, azonnal jegyzetelt. Néha írott szavakkal tette ezt, néha pedig lekottázta” – mondta Matthias Röder, a salzburgi Karajan Intézet igazgatója. A projektigazgató és csapata összegyűjtötte a szimfóniáról rendelkezésre álló anyagokat, majd ennek alapján kérdéseket tett fel, mint például: “Hogyan fejtett ki általában egy gondolatot, hogyan bővítette azt tovább?”. Röder szerint a zene, feltételezésük szerint, a nyelvhez hasonlóan kis egységekre épül, és a tanulás a rendelkezésükre álló anyag egységekre bontásával, majd  újrafelépítésével járt. A számítógép “tanításához” Beethoven szimfóniáit, zongoraszonátáit és vonósnégyeseit táplálták a programba,  megtanítva ezekre a mesterséges intelligenciát.

Akárcsak az agy ideghálózata, a számítógép is képes magától új kapcsolatokat létrehozni. A legjobban illeszkedő, mesterséges intelligencia által előállított zenei eredményeket visszatáplálták a rendszerbe, és így új harmóniákat teremtettek.

Notation of the 9th symphony, written by Beethoven. Beethoven kézirat-töredék

Ember és gép kiegészítette egymást. Ahogy telt az idő, a kompozíció egyre bővült. “A mesterséges intelligencia egy-egy tétel további folytatásának 20 vagy akár 100 lehetséges variációját mutatta meg. És ez végtelenül lenyűgöző, mert ha algoritmikust jól csinálják, akkor minden ilyen próbálkozás hihető” – mondta Robert Levin, zongoraművész, aki a Harvard Egyetemen a klasszikus zene tanára.

A kutatók számára az ilyen együttműködés rendkívül izgalmas, és betekintést nyújt abba, hogy a gépek hogyan segíthetik – vagy akár utánozhatják – az embert a zenealkotásban. “Jobban meg akartuk érteni a zeneszerzést. És megpróbáltuk tesztelni a határokat. Végül az úgynevezett természetes nyelvi feldolgozás néhány modulját használtuk” – mondta Ahmed Elgammal, a New York-i Rutgers Egyetem Művészet és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának igazgatója, a “Beethoven AI” fejlesztője.

De milyen előnyei vannak az ilyen kutatási projekteknek a zenészek számára? “Mondhatjuk azt, hogy a számítógép algoritmusok szerint komponál. Igen, de az emberek is a tapasztalatuk vagy a képzésük alapján teszik ezt. Ez a két dolog nem feltétlenül áll olyan távol egymástól” – mondta Robert Levin.

Hogy mennyire érezhető a különbség Beethoven kompozíciói és az AI-kiegészítés között, azt a közönség is megtapasztalhatta, amikor a Beethovenfesten a Bonni Beethoven Zenekar Dirk Kaftan főzeneigazgató vezetésével bemutatta a művet.