Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter a második és a harmadik helyről az elsőre való feljutás stratégiáján töri a fejét

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
Balogh S. Éva
Két nappal ezelőtt írtam az előválasztási eredményekről és a heves vitáról, ami azután alakult ki, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter híre szerint mellékvágányra kerültek az előválasztás relatív győztese, Dobrev Klára ellen. Ők azt állították, hogy a 2022. áprilisi országos választáson nagyobb esélyük van Orbán Viktorral szemben a győzelemre. Tekintettel a helyzet képlékenységére, úgy döntöttem, hogy tudósításomban csak mások véleményére szorítkozom, bár sajnálatomat fejeztem ki, hogy a szervezők a háromfordulós második forduló mellett döntöttek, ami veszélyeztetheti az előválasztás fantasztikus eredményét.

Mai bejegyzésemben Karácsony és Márki-Zay szombat este óta tartó tevékenységére és nyilatkozataira koncentrálok. A második és a harmadik helyezett is összejöveteleket szervezett a hétvégére, Dobrev Klára viszont kimaradt a rivaldafényből, helyette otthon maradt a családjával. Egyetlen bejelentése az volt, hogy hétfőtől folytatja a kampányt.

A két elégedetlenkedő nagyon eltérő platformot választott. Karácsony, aki valószínűleg az előválasztás első fordulójának megnyerésével számolt, az Európa Hajón, egy turistahajón szervezett kisebb összejövetelt, amely elegáns keretet adott a győzelmi ünnepségnek. Ehelyett a második helyezéssel kellett megküzdenie. Most először ragaszkodott ahhoz, hogy mivel Dobrev egyetlen párt jelöltje, Márki-Zayt pedig egyetlen párt sem támogatja, ő lesz az egyetlen, aki „újraegyesítheti az országot” és „újraegyesítheti az ellenzéket”. Elkezdte „kiosztani” a posztokat leendő kabinetjében. Hadházy Ákost kéri majd fel „az elszámoltatási kérdésekkel kapcsolatos feladatok koordinálására”. Márki-Zayt miniszterelnök-helyettesként az új alkotmány megalkotásával bízza meg, „és miért ne lehetne Dobrev Klára külügyminiszter a Karácsony-kormányban”. Dobrev ezt visszautasította, Facebook-oldalán úgy kommentálta, hogy „most van itt az ideje, hogy munkához lássunk, bőven van időnk a pozíciók kiosztására”.

A magabiztos Karácsonnyal ellentétben Márki-Zay nem számított arra, hogy megnyeri az előválasztást, de azt már eldöntötte, hogy támadni fogja a végeredményt, és úgy állítja be magát, mint az egyetlen jelölt, aki legyőzheti Orbán Viktort. Támogatói ezért minden erejükkel azon voltak, hogy egy szabadtéri nagygyűlésen, több ezer ember részvételével demonstrálják erejét. Mivel addigra már az együttműködésről is beszéltek, Márki-Zay biztosra vette, hogy ő és Karácsony együtt váltják le az Orbán-kormányt. De az a kontraszt, hogy hányan vettek részt az ő nagygyűlésén, és hányan voltak Karácsony hajóján, szerinte „erős érv lesz a szerepek elosztásánál”, vagyis a döntésnél, hogy ki legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Meggyőződése, hogy a választók többségét meg tudná szólítani, de ha „Karácsony hiúsági kérdést csinál a jelöltségéből”, Márki-Zay szerint „nem fog részt venni ebben a játszmában, és kész félretekerni a kormányt.”

Karácsony felvetésére, miszerint ő lehetne a felelős a szükséges alkotmánymódosításokért, Márki-Zay azt mondta, hogy megtisztelő, de már összegyűjtötte azokat az alkotmányos szakértőket, akik jobbak lennének ebben a munkában. Az üzenet lényegében az volt, hogy Márki-Zay nem hátrál meg. Karácsony nemsokára bejelentette, hogy annak a valószínűsége, hogy átadja Márki-Zaynak azt a kormánykereket, körülbelül akkora, mintha elütné a villamos.

Szombat este Márki-Zay talált időt egy hosszabb interjúra a Válasz Online Stumpf Andrásával. Az interjú végkövetkeztetése az volt, hogy mindegy, hogyan számoljuk a szavazatokat, mindig Márki-Zay kerül ki győztesen. Íme egy példa arra, hogy mire gondolok. „A párt közvélemény-kutatásai is azt mutatják, hogy az elutasítási arány feleakkora, mint Gergőé….. A Kutyapárttól és a Mi Hazánktól is kaphatok szavazatokat. Sajnos azonban a nagy választás előtt van egy második előválasztási forduló, ahol Gergő jobban szerepelt az első fordulóban. Jelenleg ő van a verseny közepén. A szavazóim, ha visszalépek a javára, akkor vagy rá szavaznak, vagy részben távol maradnak, de Dobrevre nem fognak szavazni. Ugyanez nem mondható el Gergő szavazóiról. Tehát Orbán Viktorral szemben én vagyok a jobb jelölt, míg Dobrev Klárával szemben Gergő tűnik jobb győztesnek”. A következtetés egyértelmű. Dobrev ellen nyerni lényegtelen. A nagy hal természetesen Orbán. Ez és más hosszú monológok alapján biztos voltam benne, hogy a két férfi mai találkozója nem lesz könnyű.

Ahogy azt előre várni lehetett, nem tudták eldönteni, hogy ki lépjen vissza a másik javára. A második fordulóban „egy politikai szövetség két egyenlő félként” indulnak. Arra kérik majd az Országos Választási Bizottságot, hogy ne alul, hanem egymás mellett szerepeljen mindkettőjük neve a szavazólapon, „mint két miniszterelnök-jelölt, akik egységes pályázatot tesznek”. Emellett „kölcsönös garanciát biztosítanának a két szereplő közötti egyetértési jog fenntartásával, azaz mindent közösen döntenének”. Néhány órával később Karácsony az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy „nem akarok lemondani, ahogy tegnap is mondtam”, és azt állította, hogy „ma nem beszéltek erről”, amit nehéz elhinni. Rónai Egon, a műsor házigazdája megkérdezte Karácsonytól: „Kire szavazzak, ha Karácsony-Márki-Zay szerepel a szavazólapon?”. Karácsony szerint: „Mindkettőnkre”. De – mondta Rónai – „Mi van, ha én nem akarok?”. Kitérő választ kapott, ami után Karácsony mondott valamit arról, hogy csapatkapitány akar lenni. Örülni fog, ha Márki-Zayban jobbkeze lesz, de balkeze is lehetne. Rónai megkérdezte: „Lehet, hogy az Dobrev Klára lenne?”. A válasz az volt: „Abszolút.” Valahogy nem hiszem, hogy Dobrev Klára örülne, ha Karácsony balkeze lehetne.

Ami pedig azt a tervet illeti, amivel Karácsony és Márki-Zay előállt, Dobrev ugyanebben az ATV műsorában azt mondta, hogy az ötletük „egy zavaros javaslat”, amit „nem gondoltak végig”. Álláspontja szerint az rendben van, hogy valaki más javára visszalépnek, de nem lehet a választókat olyan helyzetbe hozni, hogy nem igazán tudják, kire szavaznak. A Civil Választási Bizottság egyetértett ezzel. Épp most vetették el Karácsony és Márki-Zay tervezett együttes fellépését. Így, hacsak valamelyik férfi nem lép vissza a másik javára, a három jelölt a második fordulóban egymás ellen fog versenyezni.

2021. október 4.
S. Balogh Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com oldalon.