A szavazólap nem tükrözi majd a közös indulást

Posted by
A Civil Választási Bizottság elnöke szerint nem szerepelhet majd a két polgármester neve egymás mellett a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójának szavazólapján. Dobrev Klára zavarosnak nevezte Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös indulását.

Az előválasztás lebonyolításához segítséget nyújtó Civil Választási Bizottság elnöke, Magyar György szerint  Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter megállapodását nem fogja tükrözni a szavazólap.

A főpolgármester és a hódmezővásárhelyi polgármester még múlt héten, az előválasztás első fordulója után állapodott meg, hogy együtt mennek tovább miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként az előválasztás második fordulójába. A két politikus formálódó szövetsége egyértelműen Dobrev Klára győzelmét akadályozná meg. Utóbbi magabiztosan nyerte meg az első fordulót.

A két városvezető hétfői megbeszélésén arról nem született döntés, ki kinek a javára lép vissza, ehelyett együtt kezdeményezik, hogy egymás mellett szerepelhessen a nevük a szavazólapon. A szavazólap módosításáról az Országos Előválasztási Bizottságban ülő hat pártnak egyhangúlag kellene döntenie – hangzott el az RTL Klub Híradójában. „Semmiképpen nem szeretnénk, ha változnának a szabályok” – hangsúlyozta Molnár Csaba,  a DK EP-képviselője. Hétfő este az ATV Egyenes Beszéd című műsorban Dobrev “kicsit zavarosnak” minősítette Karácsonyék javaslatát. Miután kedden mennek nyomdába a szavazólapok, az, hogy ketten vannak egy sorban, az „nem tűnik valószínű forgatókönyvnek”. Dobrev azt is mondta: „nem lehet ezt menet közben kitalálni, hogy tandemben indulnak”.

Hasonló szellemben nyilatkozott Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke az ATV-nek: “Az eredeti szabályok úgy szólnak, hogy a második fordulóba azok a miniszterelnök-jelöltek jutnak be, akik elérték a 15 százalékot, következésképpen, aki nem érte el, az nem indulhat el. Aki pedig elérte és nem akar elindulni, miniszterelnök-jelöltről van szó, nem más pozícióról választanak a választók, csak egy név szerepelhet. Tehát ebben a helyzetben le fog egyszerűsödni, két szereplős lesz ez a verseny, és bárki bármilyen megállapodást kötött, ezt ilyen értelemben a szavazólap nem fogja tükrözni” – mondta Magyar. Szerinte ki lehet zárni annak lehetőségét, hogy közösen induljanak a második fordulóban, és az a szavazólapon is megmutatkozzon.