Most ketten lesznek, vagy hárman?

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
Balogh S. Éva
>Nem könnyű úgy cikket írni egy választásról, hogy még nincs meg az utolsó szó, pontosabban nincsenek meg az utolsó számok. És nem ez az egyetlen akadálya annak, hogy koherens összefoglalót készítsünk az ellenzéki előválasztásról. Nehéz koncentrálni, amikor néhány percenként kapok egy-egy internetes hírforrástól üzenetet arról, hogy valamelyik nagy jelölt új interjúja elérhető, amelyben bejelenti, hogy valami meglepő fordulat állt be a terveiben.

A szavazatok szinte teljes összeszámlálása után azonban Dobrev Klára vezet (34,6%), Karácsony Gergely a második (27,9%), és mindenki meglepetésére Márki-Zay Péter nem túlságosan lemaradt harmadik (20,5%). Jakab Péter (14,4%) és Fekete-Győr András (3,5%) egyelőre nem jogosult arra, hogy megmérettesse magát az előválasztáson.

Bár, mint azt egy korábbi, „Bemutatkozik Márki-Zay Péter” című írásomban világossá tettem, komoly fenntartásaim vannak a hódmezővásárhelyi polgármesterrel szemben, csodálom fantasztikus eredményeit, amelyeket úgy ért el, hogy nem kapott kormányzati forrásból anyagi támogatást, mint a többi párt.

Az eredeti játékszabály szerint az első három helyezett között második fordulóra kerül sor, amennyiben a harmadik a szavazatok legalább 15 százalékát kapta. Ezért várhatóan Dobrev, Karácsony és Márki-Zay között lesz a második forduló. Ám, ahogy elnézem, néhány résztvevőnek más tervei lehetnek.

A magyar választók a 2010 előtti választásokról ismerik a második fordulós szavazást, ahol a háttéralkukból a két legerősebbnek vélt jelölt került ki. De ebben a konkrét esetben egy újabb megmérettetés három versenyzővel felesleges gyakorlatnak tűnik számomra, mivel az előválasztáson leadott szavazatoknak csak körülbelül 18%-án osztozhat az első három helyezett. És csak akkor változhatna meg az eredmény, ha a szavazatok túlnyomó többsége csupán egyetlen jelöltre esne.

Márki-Zaynak sem tetszik a háromrészvevős második előválasztás gondolata, de nem világos, hogy pontosan mik a tervei. Szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában adott interjújában azt mondta, hogy a Jobbik és a Momentum támogatására számít a második fordulóban, de hozzátette, hogy „a többiekkel egyeztetni kell, hogy a legjobb jelölt sikeresen indulhasson Orbán Viktorral szemben”. Az előválasztás végeredményének ismeretében dönt arról, hogy lemond-e Karácsony Gergely javára. Elmondta, hogy erről hétfőn kétszer is tárgyalt a főpolgármesterrel. De ha nagyon szoros lesz az eredmény, Márki-Zay úgy véli, hogy „a Momentum és a jobboldali szavazók várható támogatása miatt neki lesz nagyobb esélye Orbánnal szemben”. Magyarán, ebben az esetben Karácsony javára kellene visszalépnie. Elismerte, hogy egy ilyen mindenki az egy ellen stratégia Dobrev Klára ellen nem biztos, hogy mindenkinek tetszene, de „nem tart attól, hogy a koalíció felbomlana, ha mindenki összefogna ellene”. Mindent egybevetve Márki-Zay álláspontja úgy tűnik, hogy még csak alakulófélben van. Reménykedik a Jobbik és a Momentum támogatásában? Esetleg gondolkodik a visszalépésen Karácsony javára ? Vagy azt szeretné, ha Karácsony visszalépne az ő javára?

Néhány órával később, amikor Karácsony hét százalékponttal megelőzte, a 24.hu-nak adott interjújában nem látta okát annak, hogy Karácsony javára lemondjon. A kettejük közötti különbség talán nem is olyan kicsi, de a második fordulóban számíthat arra, hogy az első fordulóban Jakab Péterre és Fekete-Győrre leadott szavazatokat megkapja, ami több támogatást ad neki, mint amennyivel Karácsony jelenleg rendelkezik. Ez nekem elég egyértelműen hangzott, amíg el nem olvastam a következő mondatot, miszerint „ez nem jelenti azt, hogy nem fog lemondani”, de hangsúlyozta, hogy „vannak feltételei, és nem zár ki semmit”. A támogatásának feltételeit már kifejtette: (1) az euró mielőbbi bevezetése, (2) elszámoltatás, és (3) az alaptörvény érvénytelenségének kimondása.

Az első reakció ezekre a Márki-Zay kijelentésekre Arató Gergelytől, a DK egyik fontos politikusától érkezett, aki természetesen nem volt elragadtatva Márki-Zay bejelentésétől. Furcsának találta, hogy bármelyik komoly politikus, legyen az Karácsony vagy Márki-Zay, egy fárasztó kampány után bejelentse, hogy elhagyja a harcteret. Hasonlóan érvelt Oroszi Babett, a HVG újságírója is a Márki-Zay és Karácsony által tárgyalt lemondás gondolatával kapcsolatban. Az ellenzéki pártok három szereplős második fordulóról döntöttek. Maradjunk ennél, és ne változtassuk meg a játékszabályokat. Az ezt követő vitából úgy tűnik, hogy a közvélemény megosztott a döntéssel kapcsolatban. A háromfős második forduló megváltoztathatatlan döntés, vagy van lehetőség stratégiai visszalépésekre?

A Gulyás Márton ismert ellenzéki aktivista által vezetett Partizán nevű online oldalnak adott interjúk szerint a két fél között folytatódnak a tárgyalások. A vendégek Karácsony, Márki-Zay és Fekete-Győr voltak. Rövid időn belül kiderült, hogy a Momentum nem fogja támogatni Dobrevet, mert Fekete-Győr szerint szavazóik nagyjából egyenlő arányban szimpatizálnak Karácsonnyal és Márki-Zayval.

Ennél érdekesebb volt Karácsony reakciója, aki egyértelműen közölte riválisával, hogy nem áll szándékában visszalépni. Úgy véli, hogy távozása esetén támogatói inkább Dobrevre szavaznának, mint Márki-Zayra. Amikor Gulyás konkrétan rákérdezett Karácsonytól Márki-Zay három feltételére, válaszaiból kiderült, hogy a fő kérdésekben, az elszámoltatásban és az alkotmányozásban nem fog engedni. Végül megígérte, hogy „Márki-Zay a jobb kezem lesz”.

Márki-Zayt ez nem hatotta meg, és megismételte régi érveit, miszerint a Momentumtól és a Jobbiktól plusz szavazatokat kapna, ami miatt nagyobb támogatottsága lenne, mint Karácsonynak. Valóban független közvélemény-kutatást kért, nem olyat, amilyet Karácsony a saját álláspontja alátámasztására rendel. Lekicsinyelte Karácsony teljesítményét, mondván, hogy a főpolgármester „egy hét alatt többet költött a Facebookra, mint én az egész kampányomra”. Ő pedig kezdő, míg Karácsony egyszer már volt miniszterelnök-jelölt, méghozzá 2018-ban.

Ami a DK-t illeti, nem fognak változtatni a szerintük nyerő stratégián. Dobrev Klára rövid sajtótájékoztatón jelentette be, hogy „az üzenet, a koncepció, minden marad a második fordulóra is”, de még hangosabban és erőteljesebben azt mondta, és hogy senki nem fog alkudozni. Ő nem fog tárgyalni.

2021. szeptember 30.
 Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.