Királycsinálás

Posted by

Fábián András

>Régi bölcsesség, hogy ha nem tudsz valamivel megbirkózni, állj az élére! 12-dik éve nyögjük annak a terhét, hogy soha nem veszünk tudomást a tényekről. Még nem volt olyan választás 2010. óta, hogy Orbán Viktor ne manipulálta volna azt. Ráadásul nyilvánvalóan, és minden értelmes ember számára közérthetően. Mégis mindig sikerült neki olyan nagy számú választót tévútra vinnie, amennyi neki elegendő volt a 2/3-hoz. Persze a választási törvény megfelelő módosítása is kellett hozzá. No meg azok a kamupártok, amelyek senkinek nem hoztak, viszont az ellenzéktől vittek szavazatokat. Pont annyit, amennyi kellett.

Az Orbán-féle választási manufaktúra kifogyhatatlan az ötletekből. Egyik-másik – ismerjük el – egészen szellemes. A viccpárt például nagyon sikeres a fanyalgók körében. Ők azok, akik valami számukra mindent felülíró, roppant fontos oknál fogva ezekre ezért, azokra meg azért nem szavaznak. Megbízható bázisai ők a Fidesz-diktatúrának. Sokat kaszálhattak aztán azok a harcosok is, akik valamilyen új fantázianevű párt vagy szervezet nevével léptek a küzdőtérre. Elvittek 1000 vagy pár tízezer szavazatot, ami éppen elég is volt ahhoz, hogy Orbán ne legyen elmozdítható. Jutalmuk az a nem kevés választási pénz volt, amelynek pár hónappal később a Számvevőszék már nyomát sem lelte. Jelenleg is csupán egyetlen ügyben folyik eljárás. Öt évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Seres Mária Szövetségesei (SMS) nevű párt ellen (Seres Mária és férje, Stekler Ottó kreációja) nagy összegű költségvetési csalás miatt elkezdődjék a bírósági eljárás. Százmilliókról van szó. Politikai szempontból pedig mindössze egyetlen tényt említünk: 2014-ben például a XVIII. kerületben több szavazatot kapott az SMS jelöltje, mint amennyi különbség volt a Fideszes Kucsák László (Fidesz) és a vesztes Kunhalmi Ágnes (MSZP) között.  (Kucsák László 60 szavazattal kapott többet, mint Kunhalmi Ágnes, a baloldali összefogás jelöltje). Látható tehát, hogy hova vezetnek ezek a manipulációk.

Semmi okunk feltételezni azt, hogy a Fidesz Osztáp Benderei az első pillanattól kezdve ne próbálnának belematatni mocskos, szőrös kezükkel az előválasztás rendszerébe is. Körülnézünk, és azt látjuk, hogy két volt Fideszes is ott áll a miniszterelnök-jelöltek vitájában. Természetesen mi jóhiszeműek vagyunk, elhisszük, hogy ők a pentitok, a bűnbánó maffiózók, akik belátva, hogy rossz ügyhöz csatlakoztak, immár a sötét oldalról jó oldalára kerültek. Hurrá. Bizonyítanak is. Az egyikük orrhosszal győz a már régen kormányzati pozícióban üldögélő Lázár embere ellen a polgármester választáson. A másik élére áll egy olyan országos mozgalomnak (Nolimpia), ami eleve győzelemre van ítélve a Fidesz részéről is. Azzal ugyanis, hogy népszavazás nélkül is visszavonta a jelentkezését az olimpia megrendezésétől, világossá vált, hogy az nem is volt annyira szándékaik szerint való. Nem olimpiát akartak ők, csak betonba önteni az uniós pénzeket, feltőkésíteni az oligarchákat. Egy veszteséges olimpia (hiszen mi lehetett volna más?!) csak vitte volna a hasznot, üresen csengetett volna a kassza a végelszámoláskor. Biztos bukás.

Most (de lényegében az egész előválasztás során) az említett két pentito legfontosabb kampánytémája az volt, hogy miért „ne maradjanak a régi arcok”, miért ne Dobrev Klára (Gyurcsány felesége!) legyen az, akire az egyesült ellenzéknek voksolnia kell. Mindezt annak az önkéntes kötelezettségvállalásnak az árnyékában, hogy nem fogják egymást befeketíteni, gyalázni. Még ha finoman is, de meglehetős direkt formában a második vita során Márki-Zay és Fekete-Győr is kijátszotta a „Gyurcsány kártyát”. Kiderült, hogy ez olyannyira nem volt sikeres, hogy csak a harmadik és az utolsó helyhez volt elég az általuk fémjelzett új politikai korszak eme két lovagjának.

Most Márki-Zay úgy döntött, hogy ha törik, ha szakad, ő lesz a királycsináló. Már jó előre bebiztosította magát, és bejelentkezett Karácsony Gergelynél, hogy ha – várhatóan – nem ő nyerné az első fordulót, akkor tudja meg ország és világ, hogy ő „bárki ellenében” Karácsonyt fogja támogatni. Most feltételeket szab, hogy átengedje a rá szavazók voksait a második helyezettnek az első helyezett ellenében. Ő – úgymond – kész visszalépni a második fordulóban, ha a nem túl bonyolult feltételeket (amelyek egyébként mind az öt induló programjában jelen vannak) Karácsony teljesíti. Arról szó sem esik, hogy amennyiben a jobboldali MZP visszalép, akkor helyére automatikusan Jakab Péternek, a negyedik helyezettnek kell belépnie. Hogy vele mi lesz, arról még nem szól a történet. Minden esetre eddig ő volt az első és egyetlen a négy jeles férfiú közül (!), aki gratulált Dobrev Klárának a győzelméhez.

Márki-Zay királycsináló akar lenni, és Karácsony is megüzente MZP-nek, hogy ő lesz a jobbkeze, mint Orbánnak Matolcsy, ha netán győzne. Igaz, hogy ehhez Orbánt is meg kell majd vernie, de ott még nem tartunk.

Most ott tartunk, hogy az ellenzéki összefogás szétzilálása zajlik éppen. Legalábbis megkezdődtek a próbálkozások. Nagyon nagy a veszélye ugyanis annak, hogy az Orbán leginkább kérlelhetetlen ellenfelének tartott Dobrev Klára (és férje, a DK pártelnöke) lehet Orbán kihívója. És Orbán tőlük retteg leginkább. Őket kell tehát lejáratni, kiiktatni. Erre pedig a legjobb érv, hogy Gyurcsány nevével nem lehet győzni a választásokon. MZP ezen dolgozik éppen. Nem lennék meglepve, ha a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony plakátokon rövidesen kitakarnák Karácsony nevét és arcát.

Számomra világos, hogy ez a mostani helyezkedés és áskálódás mindössze egyetlen ember malmára hajtja a vizet és az Orbán Viktor. Pedig az ellenzék megállapodásában benne van, hogy akárki is nyerje az előválasztásokat, a többi jelölt egységesen beáll a győztes mögé. Nem szervezkedik, nem kampányol ellene! Beáll mögé. A miniszterelnök jelöltek második fordulója nem hatalmi harc, hanem a választók szándékainak és akaratának megismerése, ennek az egységes kiállásnak a biztosítéka lesz. Legalábbis mindeddig ez volt a szándék. Ne Márki-Zay mondja meg, hogy akik eddig rá szavaztak, azok most kire adják a voksukat. Bízzunk a választók bölcsességében.