A 24.hu cikke manipulatív – mondja Oszkó Péter

Posted by
Oszkó Péter
>A tegnapi nap folyamán a 24.hu nevezetű internetes portálon olyan hazug és manipulatív cikk jelent meg a nevemmel és fotómmal illusztrálva, amellyel kapcsolatban a portál a cégünk megküldött közleményét még csak közzétenni sem volt hajlandó, miközben a cikkét azóta is fenntartások nélkül veszi át sok más fórum a Transparency International Magyarországtól egészen az Új Egyenlőségig. A cikket nem szándékozom tovább reklámozni azzal, hogy a linkjét itt közzé tegyem, a lényege annyi volt, hogy egy korábbi portfólió cégünk másfél évvel ezelőtt bekövetkező felszámolását egyebek mellett már a címében is azzal igyekezett indokolni, hogy abba a cégem, illetve én befektettünk, miközben tudatosan elhallgatott a cégen belül feltárt minden anomáliát és visszaélést, ami valójában egyáltalán egy cég csődjéhez, illetve felszámolásához vezethet és amiről egyébként az újságírót már előzetesen tájékoztattuk. Illetve amilyen visszaélést bemutatott, azt is úgy tálalta, mintha nekünk lett volna közünk hozzá és nem velünk szemben követték volna el.
A 24.hu címlapfotója

Azt mindenkinek a saját fantáziájára bízom, hogy egy ilyen nyilvánvalóan félrevezető, manipulatív cikk, aminek nem lett más az eredménye, mint hogy az én nevemet szapulják rá hivatkozva számos fórumon, ugyan miért pont most, ezzel az időzítéssel jelent meg, amikor abban semmi újdonság és aktualitás nem szerepel, és miért tartotta a 24.hu lényegében egy teljes napig a címlapja kellős közepén. Valamint azt is mindenki maga ítélje meg, hogyan kell értelmezni, hogy a cikk alapvető üzenetét helyesbítő közleményünket többszöri kérésre sem volt hajlandó megjelentetni a 24.hu, amiből legalább annyi látható lett volna, hogy a visszaéléseknek mi károsultjai vagyunk, nem elkövetői. Viszont hogy legalább részben próbáljuk helyre billenteni ezt a nyilvánossági előtti egyensúlytalanságot, cégünk közleményét utólag itt közzé teszem:

„Az OXO csoport sajtóközleménye a 24.hu-n az Invanka Factory Zrt-ról megjelent téves információkkal kapcsolatban
A 24.hu címlapján 2021. szeptember 24-én részletes újságcikk jelent meg az Ivanka Factory Zrt-vel kapcsolatban, mely teljes egészében tévesen mutatja be az érintett cég történetét, működését és felszámolási eljárás alá kerülésének okait. Mindez különösen azért szerencsétlen, mert az OXO csoport a cikket jegyző újságíró rendelkezésére bocsátotta az Ivanka Factory Zrt-vel kapcsolatos belső vizsgálatának részletes leírását, az ott tapasztalt anomáliák és esetleges visszaélések tételes felsorolásával, melyet a végleges cikk teljes egészében figyelmen kívül hagyott, lényegében nem létezőnek tekintett, így pedig egy nyilvánvalóan megalapozatlan és érdemi állításaiban is valótlan történetet vázolt fel a cég bedőlésével kapcsolatban.
Az Ivanka Factory Zrt. ügyében az OXO csoport által lefolytatott saját belső vizsgálatok a cég irányításával, pénzügyeinek és megrendelés állományának kezelésével kapcsolatban annyi potenciális visszaélést tártak fel, hogy időközben maga is jogérvényesítési eljárásokat indított és a céget eleve a tőzsdei befektetési holdingjától elkülönítetten kezelte és kezeli jelenleg is. Ezen eljárások lezárultáig a cég történetével kapcsolatos nyilvánosság előtti rémhírterjesztések álláspontunk szerint elsősorban azt célozhatják, hogy azzal a céget mindvégig ténylegesen irányító személyek a saját felelősségüket igyekezzenek leplezni. Eközben nyilvánvaló, hogy a befektetők érdekét a legkevésbé sem az szolgálja, ha a saját részesedésük a cég bedőlése miatt elveszti értékét, miközben az alapítók és munkatársaik ugyanezen tevékenységüket más cégekben folytatják tovább.
Az Ivanka Factory Zrt. egyébként egy teljes portfólió kivásárlás automatikus részeként került az OXO csoport kisebbségi tulajdonába, ezt követően a tulajdonostárs alapítók együttműködési hajlandóságának teljes hiánya terhelte meg végletesen a cég működését. A cég története sajnos arra ad tipikus példát, hogy ha az alapítók a befektetők forrásainak lehívását és felhasználását követően üzleti stratégiájukat nem a további együttműködésre, hanem a befektetőkkel szembeni eljárásokra és cselekményekre alapozzák, az a legritkább esetben szolgálja a cég javát és érdekeit. Ezzel együtt az OXO csoport ténylegesen minden lehetséges erőfeszítést megtett a cég megmentése érdekében, miközben saját befektetői érdekeit mindvégig szabályszerűen és körültekintően érvényesítette és ezt kívánja tenni a folyamatban lévő jogi eljárások során is.

Tekintettel mindezek mellett arra, hogy az Ivanka Factory Zrt. története sajnálatos módon ilyen torz tükrön keresztül került aktuálisan a nyilvánosság elé, cégünk képviselői készséggel állnak rendelkezésre, amennyiben a cég tényleges működésével és bedőlésének valós okaival kapcsolatban a sajtó képviselőinek kérdése merül fel.”

Címkép: Az Ivánka cég egykori székhelye a 11-es út mellett