Vélemények a miniszterelnök-jelöltek második vitájáról

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
>Bár a mai napon lehetőségem volt a második vitát teljes egészében végignézni, inkább összefoglalnám Závecz Tibor, a Závecz Research és Pulai András, a Publicus Intézet munkatársainak eredményeit a jelöltekkel kapcsolatos lakossági reakciókról. Előbbi a vitának otthont adó RTL Klub, utóbbi a Népszava megbízásából. A két közvélemény-kutatás eredményei kellően közel állnak egymáshoz ahhoz, hogy viszonylag biztosnak érezzük a megbízhatóságuk megítélését.

A Závecz Research felmérése 1040 fő telefonos megkérdezésével készült, a vitát nézők reprezentatív mintájával. A felmérés három kérdést tett fel. Az első az előválasztáson való részvételi hajlandóságukra kérdezett rá, míg a második és a harmadik a vita kimeneteléről alkotott véleményükre kérdezett rá. A válaszadók nagy többsége (63%) már szavazott, 29% tervezi, hogy szavazni fog, és csak egy elenyésző kisebbség (5%) nem fog élni a lehetőséggel.

A második kérdés a jelöltek hitelességére irányult. A válaszadók legnagyobb arányban (30%) Dobrev Klárát találták győztesnek ebben a kategóriában, őt követi Karácsony Gergely 25%-kal, Márki-Zay Péter 22%-kal, Jakab Péter 10%-kal, Fekete-Győr András pedig 7%-kal. A harmadik kérdés a vita összesített győztesére volt kíváncsi. Itt is Dobrev Klára végzett az élen 31%-kal, őt követte Karácsony Gergely (24%), Márki-Zay Péter (18%), Jakab Péter (11%) és Fekete-Győr András (4%). Ez utóbbi kérdésre a résztvevők 12 százaléka nem válaszolt.

A Publicus Intézet 1 198 főből álló reprezentatív mintát használt, akik részben vagy egészben nézték a második vitát. A kérdések a jelöltek három érzékelt tulajdonságára irányultak: a személyes szimpátiára, a meggyőzőképességre és a választhatóságra. A Publicus felmérésében mindhárom kategóriában Karácsony Gergely két-három százalékponttal megelőzte Dobrev Klárát. Márki-Zay Péter mindhárom kategóriában a biztos harmadik helyet szerezte meg.

Szeretném felhívni a figyelmet ennek a felmérésnek egy érdekességére. A Publicus amellett, hogy részletes adatokat közölt a pártpreferenciák szerint, a még bizonytalanok véleményét is megkérdezte. Az eredmények megerősítették azt a gyanúmat, hogy a bizonytalan szavazók számára Karácsony és Dobrev szinte egyformán elfogadható. A különbségek mindössze néhány százalékpontot tesznek ki. Amikor azonban a Publicus arra kérte a résztvevőket, hogy mondjanak véleményt arról, hogy “ki tudja a legjobban megszólítani a mai bizonytalan szavazókat”, a különbség a kettő között jóval nagyobb volt (35-22%), Karácsony javára.

A Népszavában megjelent grafikonok mellett Pulai András, a Publicus stratégiai igazgatója is kifejtette személyes reakcióját a jelöltekre és általában a vitára az Indexnek. Szerintem helyesen mutatott rá arra, hogy míg az első vitának azt kellett volna bizonyítania, hogy ez az öt politikus képes lesz együttműködni, addig ezúttal a különbözőségeiket és a sajátos vonzerejüket kellett megmutatniuk. Röviden elmondta személyes véleményét az egyes jelöltekről, de a végén összefoglalta általános véleményét arról, hogy mi vár ránk. Szerinte csak két igazi verseny van, az első és a harmadik helyért. Szerinte a harmadik helyért Jakab és Márki-Zay versenyez, míg a győztes helyért Karácsony Gergely és Dobrev Klára van versenyben.

Aztán mindig van egy, a sorból kilógó. Az Alfahír, a Jobbik hivatalos oldala a PegaPoll, egy olyan közvélemény-kutató cég eredményeit közölte, amelyről még sosem hallottam. Ez azt állítja, hogy közel 20 ezer válasz alapján holtverseny van Jakab Péter és Dobrev Klára között. Amikor egy nappal később a Závecz Research közzétette az eredményeket, az Alfahír cikke megkérdőjelezte az eredményeket, és azzal vádolta a céget, hogy “eredményeket akarnak produkálni”. Azt állította, hogy az “előre kiválasztott 1040 válaszadó között túlreprezentáltak az elkötelezett DK-szavazók”.

Az persze nem egyedülálló magyar jelenség, hogy mindig van valaki, akinek a többitől véleményt kell mondania. De Magyarországon mindig lehet számítani Puzsér Róbertre, “műsorvezetőre, szerkesztőre és társadalomkritikusra”, ahogy a Wikipedia bemutatja. Azt mondta: “Nem kívánok belemenni abba, hogy miért volt olyan unalmas az RTL választások előtti vitának szánt nyilvános vitája. Egyértelmű volt, hogy csak Karácsony Gergelynek és Dobrev Klárának vannak valódi miniszterelnöki ambíciói, Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András és Jakab Péter pedig készek minisztereknek lenni akár a Karácsony-, akár a Dobrev-kormányban. Tisztes vereségre számítanak”.

Kérem olvasómat, hogy ne értsen ezzel egyet. Nem volt unalmas. Éppen ellenkezőleg. Volt néhány éles szóváltás és olyan megjegyzés, ami a végeredményt befolyásolhatja. Ráadásul Puzsér nagyot téved, amikor azt állítja, hogy Márki-Zay és Jakab csak a lehetőségre vár, hogy kihátráljon a versenyből. Sőt, Márki-Zay különösen meg van győződve arról, hogy alkalmas a feladatra. A kérdés az, hogy lesz-e kegyes vesztes, és támogatja-e a közös ügyet, bárki is álljon a lista élén.

2021. szeptember 25.
S. Balogh Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon