Ezért hiányzik 40 ezer informatikus Magyarországról

Posted by
Ma már nincs is olyan, hogy informatikus. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy a házépítő. A háznak is eszméletlen sok különböző területe van, a tervezés, alapozás, gépészet, vakolás, belső munkák stb. és persze mindent más csinál. Ugyanez van az informatikában is. Nagyon sok különböző pozíció, terület van, és mindössze egyvalami közös bennük: minden terület szakemberhiánnyal küzd a piac és egyre több munkakörben, egyre nagyobb elvárás ehhez érteni.

Emellett az is igaz, hogy vannak kihalóban lévő informatikai területek, ott azért van hiány, mert a legtöbben már elhagyták a területet. A szekértők megöregedtek, nyugdíjba vonultak. Muszáj lenne, hogy valaki még értsen hozzá, de nagyon kevesen vannak már ilyenek, például  AS400 szakértő. Ezek jórészt nagyvállalati óriásrendszereknek, és már senki nem tanul ilyet egyetemen, mégis sok cég használja ezeket mind a mai napig. Kifejezetten problémás, hogy leginkább az 50-60+ esztendős szakemberek értenek hozzá, és rengetegen dolgoznak vissza nyugdíjból, mert egyszerűen nem találnak helyettük embert. A fiatalok már nem szívesen tanulják ezt meg, mert hosszú távon nincs benne perspektíva. De az elmondható, hogy a nem túl magasan képzett rendszergazdán kívül gyakorlatilag mindenkiből hiány van – tulajdonképpen ma már a csapból is ez folyik.
Vannak cikkek, melyek szerint 800 ezres fizetéssel vadásszák a szakembereket. Ez igaz, de ritkán teszik hozzá, hogy azért fizet ennyit a piac, mert nagyon nem könnyű erre a szintre eljutni. Azt ne ültessük el senkinek a fejében, hogy egy nyolchetes képzés után ennyit tud majd keresni. Egy durva hasonlattal élve: lehet, hogy két hét alatt meg lehet tanítani valakinek a vakbélműtét lépéseit, de ettől függetlenül nem szívesen feküdnék be a kése alá, pláne, ha felmerül valami komplikáció.

Ott vannak az úgynevezet bootcampek. A bootcampek nagyon jól összeszedik a programozási alapokat – hiszen a partnerek felé való közvetítés is fontos bevételi forrásuk, hiszen a tőlük származó bevételekkel együtt termelődik ki a teljes költség -, de ezen tudás keveset ér, ha nem tanít meg önálló tanulásra, önálló munkavégzésre. Gyorsan adnak alapot, de utána még valójában nagyon sokat kell tanulniuk autodidakta módon ezeknek a programozó jelölteknek. Sokan el tudnak helyezkedni, de azért a cégek már egy picit óvatosabban veszik fel őket, mert látják, hogy még nagyon sok időt és energiát bele kell ölniük ahhoz, hogy használható szakemberek, megfelelő munkaerő lehessenek. Ami nyilván a tapasztaltabbak idejéből vesz el.Ők nem mérnökök – ezt tegyük hozzá, és becsüljük meg azt, aki három-öt évet eltölt az egyetemen ezen a szakon. Féléves képzés után el lehet indulni ugyan a szakmában, ha valaki utána autodidakta módon szedi össze a többit. Ez a gyorsabb belépő, de nem biztos, hogy a könnyebbik út.

Az ITmap oldalon elindítottak egy mentorprogramot. Hetente 30-40 fiatal jelentkezik be, hogy szeretne kérni mentorsegítséget. Éppen ezért arra kértek a seniorokat, hogy akiben van erre nyitottság, az hetente 1-2 órát beszélgessen velük, mutasson irányt a gimnázium utolsó éves, egyetem első éveiben járó fiataloknak. Egész jó első mintáink vannak, de még nagyon az elején tartunk. Én személy szerint abban hiszek, hogy a cégeket be kell vonni, és egy olyan támogatási struktúrát csinálni, hogy megérje nekik áldozni a fiatalokra, és adjanak nekik gyakorlati lehetőséget – mondta Pulay.

Címkép: Bootcamp