Kiváló külpolitikai újságírók kaptak díjat a MÚOSZ-tól

Posted by

A 2019-ben alapított Európánkért díjat a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya hozta létre. Az idei díjazott R. Hahn Veronika, a Népszava londoni tudósítója, Zalán Eszter, a brüsszeli EUobserver tudósítója és Nick Thorpe, a BBC kelet-közép-európai tudósítója. A díjakat bensőséges ünnep keretében szeptember 9-én adták át a MÚOSZ székházában.

A rendezvény házigazdája, Kertész Zsuzsa bevezetőjében köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy Zalán Esztert a munkája Brüsszelez köti, ezért nem tud részt venni az ünnepségen, amit a pandémia miatt kellett májusról mostanra halasztani. Inotai András, professzor emeritus a kuratórium nevében szólt arról, hogy a díj adományozásával azon újságírók munkásságát ismerik el, akik kiemelkedően sokat tesznek az európai (ezen belül uniós) eszmék, törekvések, értékek, folyamatok megismertetéséért és a népek közeledéséért, együttműködésük fokozásáért. Hangsúlyozta: a klímaváltozás, a migráció, a koronavírus-járvány és az általa okozott gazdasági és pszichológiai terhek olyan komplex kihívás elé állítják az emberiséget, amelyre, csak összefogással adható válasz, amihez elengedhetetlen a társadalom széles rétegeinek támogatása. Ebben a helyzetben különösen nagy az újságírók felelőssége abban, hogy a közvéleményre zúduló információáradatban az emberek eligazodjanak, az álhíreket meg tudják különböztetni a valóditól. Kulcsfontosságú, hogy mindenki megértse az Európai Unió jövőképét, hogy érvényesüljön az európai identitás és kontinensünk globális tényezővé váljon. Ehhez elengedhetetlen a korrekt tájékoztatás, ami az újságíróktól többet kíván felelősségnél – ez misszió, küldetés, hangsúlyozta a professzor.
R. Hahn Veronika munkásságát Hargitai Miklós, a Népszava főszerkesztő-helyettese méltatta. Mint fogalmazott: ő igazi kincs, a magyar külpolitikai újságírás legszebb hagyományainak méltó folytatója. Három évtizede küldi írásait Londonból, korábban a Népszabadságnak, megszűnte óta pedig a Népszavának. Újságírói munkájában mindig az európai együttműködés szellemiségét követte. Az elmúlt években különösen sokat írt a brexitről. Munkájának értékét emelte, hogy a nehézségek, furcsaságok, diplomáciai tárgyalások vagy a praktikus következmények ismertetésén túl a kilépés mellett döntő brit választók motívumait is megvilágította. R. Hahn Veronika az újságírói és emberi szempontból is kemény kihívásnak igen magas színvonalon, kitartó munkával tett és tesz eleget, londoni lakosként is mindvégig egy olyan Európával érezve, amelynek kulturális és társadalmi értelemben Nagy-Britannia mindig is tagja volt és marad.

Nick Thorpe díjára Trom András, a szakosztály elnöke tett javaslatot. Ajánlásában egyebek között az áll, hogy nemcsak a BBC brit közszolgálati rádió-televízió, hanem maga Nick Thorpe is az újságírói szakma etalonja. Pártatlanság, pontosság, hitelesség hármas követelménye Thorpe vezérelve. A BBC munkatársa szerint az újságíró egyik legfontosabb feladata, hogy számon kérje azokat, akik éppen hatalmon vannak, legyen szó politikusokról, főügyészekről vagy orvosokról. A 35 éve hazánkban élő és dolgozó író-újságíró tavaly egy nyolcrészes tévéfilm-sorozattal hívta fel magára a figyelmet. „A Duna – árral szemben” című különleges tévés útinapló a dunai népek kulturális sokszínűsége mellett a magyar és az európai történelem drámai eseményeiről is számos, a folyóhoz kapcsolódó kuriozitással ismertette meg a nézőket. Nick Thorpe egész munkássága és különösen a múlt évi egyedülálló teljesítménye az európai népek egymáshoz közeledését elősegítő ismeretterjesztő tevékenysége alapján rászolgált az Európánkért díjra – így érvelt az ajánló.

Zalán Eszterről – javaslatában – Léderer Izsák Pál, a Népszabadság egykori munkatársa azt írta, hogy annak a korosztálynak a tehetséges tollforgatója, amelyik a CNN-en nőtt fel. Pályafutása a Bécsi úttól (a Népszabadságtól) Bosznián, Afganisztánon, Irakon, Libanonon, Szírián keresztül az „unalmas”, ám annál meghatározóbb jelentőségű Brüsszelig, az EUobserver szerkesztőségéig vezetett. Zalán Eszter nemcsak hazai olvasóinak mondhatja el, hogy „mi a dörgés Brüsszelben”, hanem az európai olvasók szemét is felnyithatja az itthon és régiónkban zajló folyamatokról. Riportjai és elemzései a nem csak Magyarországon terjedő illiberalizmus és populizmus mételyéről a többi között a Foreign Policyben, a V4Revueben és a Berlin Policy Journalban is megjelennek.

Címkép: Hahn Veronika és Nick Thorpe. Fotó: Markovits Z. Kristóf