Az értelmiségnek és az asztalosnak az a dolga, hogy gúnyolódjon

Posted by
Kálmán C. György
>Mostanában sokan osztogatnak egy állítólagos Kéri László-idézetet, ami voltaképpen egy több mint 3 éves interjúból van összeollózva. (https://168.hu/…/keri-laszlo-orban-viktor-egy…) A lényege az, hogy „az értelmiség gúnyolódik a falvédőkultúrán, pedig a magyar nép a giccseken nőtt fel. Ez az, amire Orbán Viktor ráérzett, és ez tartja össze a rendszerét”.
Nagyjából egyet is értenék, csak ez a PEDIG zavar. Hát miért ne lehetne gúnyolódni a giccsen, még ha egy egész nép ezen nőtt is fel? (Ami persze erősen finomítandó.) Mi szükség van arra, hogy finom lekezeléssel, rejtett rosszallással hozzuk szóba „az értelmiséget”, amelyik gúnyolódik?
Ez a dolga.
És nemcsak az „értelmiségnek”, hanem az asztalosnak, buszvezetőnek, ápolónőnek és bolti eladónak is – aki bármit elsajátított az ízlésből, a kultúra és műveltség alapjaiból, a kommunikációból. Hogy a Fidesz-rendszer és legfőbb alakja tocsog az ízléstelenségben, a közhelyekben és olcsó féligazságokban, a giccsben és a falvédőkultúrában – ez nemcsak „az értelmiségnek” tűnik fel. (Nekik kötelesség, de mindenki másnak is természetes lehet.) Hogy ez így van, azt nem lehet kárhoztatni, szembeállítani a „magyar nép” felnövekedésével, szocializációjával.