BiBiSzi

Posted by
Gehér József
„Nem a világ közepe, mindig is a széle vonzotta. Végül Európa széléig jutott. Úgy gondolta, csak fél évre jön Magyarországra, aztán tovább áll, de az akkor 25 éves angol fiatalembernek annyira megtetszett a szocialista Magyarország tökéletlensége, hogy inkább maradt. Beleszerett az országba és egy lányba.
A pártállam nem nézte jó szemmel az első nyugati újságíró ténykedését az országban. Nick Thorpe, a BBC kelet-európai tudósítója kalandos úton lett újságíró.
Az Orbán Viktort 35 éve ismerő tudósítóval beszélgetünk a magyar sajtószabadságról és arról is, hogy az MTVA mennyire áll távol a BBC szerkesztési alapelveitől.” -írja a Szabad Európa, remek podcastjának beharangozójában.
A kérdés eszembe juttatta az egyik legnagyobb tévedésemet. Valamikor 1987 nyarán Londonban Krassó György vendégeként bejutottam a BBC-be Olyan volt az nekem mint egy szentély. A hetvenes- nyolcvanas években kevés olyan nap volt, hogy ne hallgattam volna meg este tizenegykor a BBC késő esti hiradóját. Napközben szabadeuropa, de este 11-kor mindig a BBC, így ment ez.
Többek között Siklós Istvánnal a magyar osztály vezetőjével is alkalmam volt beszélgetni. Asztalán ott volt a legújabb pesti szamizdat, a híres Társadalmi Szerződés, amiről én azt mondtam neki, hogy egyszerre érzem kevésnek, és soknak. Programnak álmodozó, álomnak földhöz ragadt.
Na jó, de mit gondolok milyen lesz az ország 10 év múlva? Milyen lesz például a Magyar Rádió, úgy szerkesztik-e majd mint a BBC-t?
Kizárt – feleltem, de talán 30 év múlva már igen.
Egy mondatban két ekkorát tévedni, ez igazán frenetikus.