Rosszhiszemű

Posted by

Serény Péter
>Ha én jóhiszemű vagyok, azt mondom, hogy Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke hátba támadta Magyarország Kormányát. Mégpedig azzal, hogy a hét végén Szentkirályon tartott beszédében a magyar államiság ellenségének nyilvánította a civil szervezeteket. Egészen pontosan: a „civil szervezeteknek csúfolt nemzetközi ügynökhálózatok” kifejezés szerepel a hivatalos házelnöki internetes oldalán olvasható szövegben. { https://www.orszaggyuleselnoke.hu/esemenyek/-/cikk/43550025 }.

Ezzel a megállapításával pedig voltaképpen megkérdőjelezi az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával, péteken nyilvánosságra hozott kormányhatározat alapvető megállapítását. A határozat a Norvég Alapból Magyarországnak megajánlott euró-milliók kifizetésének leállítását az északi királyság EU-megállapodásban vállalt kötelezettségének megszegéseként írja le, „mert {Norvégia} rosszhiszemű eljárása miatt neki felróhatóan mindeddig nem került sor a 2014–2021-es támogatási időszakban a Magyarországnak járó 214,6 millió euró támogatás kifizetésére.”

A határozat-szöveg megértéséhez tartozik, hogy a kifizetés feltétele, minden így támogatott ország estében (tucatnyinál több van belőlük), úgynevezett egyetértési megállapodás megkötése: ebben rögzítik a konkrét támogatandó programokat. Utóbbiak között szerepel „a civil társadalom támogatása” is. Most 2021-et írunk, és a feleknek 2016 óta nem sikerült megállapodni abban, hogy ki ossza el a civil szervezeteknek juttatandó pénzt: ez a teljes összeg – előírás szerint – 10 százaléka. E tárgyban végeláthatatlan kötélhúzás indult, mert a megajánlók kormánytól független testület felállításához ragaszkodtak, a magyar fél azonban magának óhajtotta megszerezni (bocsánat a kifejezésért!) a civil-kassza kulcsát.

E többéves folyamatban adódtak kínos esetek. Ilyen volt, amikor az egyik magyar szervezet (Ökotárs Alapítvány) irodájából számítógépeket foglaltak le, s ha egyik vizsgálat nem hozta meg a várt(?) eredményt, a kormányzati illetékesek nyomban újabbakat indítottak. S ilyen volt az is, amikor a viták hevében Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, az események idején oslói nagykövet, lemondott, mert úgy érezte, nem tudja képviselni kormánya álláspontját Norvégiában. És, természetesen ilyen, kevéssé bizalomépítő eset volt, amikor az Országgyűlés a külföldi támogatásokat élvező civil szervezeteket, mintegy ügynökökként kezelve, idegen támogatottságuk feltüntetésére kötelezte. Ezt a törvényt, benne több korlátozó intézkedéssel, az európai bíróság az európai joggal ellentétesnek minősítette, az Országgyűlés végül idén májusban módosította, de úgy, hogy bizonyos mérlegfőösszegen túl (a megfelelő kézben lévő) Állami Számvevőszék fog a civil szervezetek körmére nézni. (Kivéve a sport, egyházi, kisebbségi civil szervezeteket; mondhatni azokat, melyeket a kormány inkább szível.)

Ha netán a civil pénzek kormányzati részvételtől mentes, független elosztásának szervezeti megoldása körüli megegyezés hiányára utalva, mondja a magyar kormányhatározat, hogy „rosszhiszemű” volt a norvégok eljárása, akkor Kövér László hétvégi beszédének a civil szervezetekre vonatkozó megállapítása éppenséggel a kormányhatározat szándékával ellentétes irányba mutat. Az Országgyűlés elnöke akkor nyilvánítja „civil szervezeteknek csúfolt nemzetközi ügynökhálózatoknak” és ellenségeknek e szerveződéseket (Ötödik Hadoszlop?), amikor Orbán Viktor és miniszterei éppenséggel az északi királyság eljárásának „rosszhiszeműségét” bizonygatva szereznék vissza az elúszott Norvég Alap-támogatás euró-millióit.

AKIT ÉRDEKELNEK A RÉSZLETEK, ELOLVASHATJA pl. a Wikipédiában a Norvég Alap-ügy szócikket (ilyen is van!), továbbá az Ökotárs Alapítványról és a Jeszenszky Gézáról szóló szócikkeket. A Magyar Közlöny augusztus 6-i száma közli a magyar kormányhatározatot: a szöveg tartalmazza az EU és a megajánló államok közötti megállapodásnak a magyar kormány által említendőnek tekintett joghelyeit. Utóbbiak alapján bárki kikeresheti a vonatkozó szövegrészeket, beleértve a finanszírozásról szóló 38c. jegyzőkönyvet, az Eurlex honalapján itt: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A01994A0103%2801%29-20210315 A magyar nyelvű szöveget ezen a lapon lehet kiválasztani, PDF formátumban. Görgetéskor a HU valamiért az LT, azaz Litván után következik.

Címkép: Békési Joe Kövér László “papol”