Egy bizonytalan Orbán Viktor fütyürészik a sötétben

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva

>Miután megnéztem Tucker Carlson Orbán Viktorral készített, sokat emlegetett interjúját, megerősíthetem, hogy pocsék az interjúkészítő, ha ideológiailag rokon lelkekkel való beszélgetésről van szó. Épp olyan előzékeny kérdező volt, mint azok a felbérelt senkik, akik péntek reggelente az állami Kossuth Rádióban interjúnak álcázott Orbán-monológokat vezetnek. Miért is ne? Hiszen, akárcsak a Magyar Rádió és az MTVA számos csatornájának munkatársait, Tucker Carlsont is az Orbán-kormány vásárolta meg.

A miniszterelnöki hivatal a találkozó után azonnal elküldte az interjú leiratának másolatát azoknak az újságíróknak, akiknek Budapesten van a székhelyük, köztük Ben Novaknak, a The New York Timesnak dolgozó amerikai-magyar újságírónak. Ő észrevette, hogy a leiratból hiányzik Carlson egyik fontos megjegyzése Hszi Csin-pingről. „Kicsit furcsa” – mondta Carlson – „de nem hiszem, hogy Joe Biden valaha is diktátorként, gengszterként emlegette volna Hszi Csin-pinget, aki tudtommal sok politikai ellenfelét meggyilkolta”.

Ezenfelül az átiratból kimaradt egy hosszú válasz Joe Biden korábbi kijelentésére, miszerint Magyarország Fehéroroszországgal és Lengyelországgal együtt olyan hely, ahol az elmúlt néhány évben totalitárius politikai rendszer alakult ki. A passzus így hangzik: „Először is, Magyarországon nem túl udvariasan reagálnak az ilyen megjegyzésekre. Azt mondják: „Ki ez az ember, hogy ilyeneket mond?”. Aztán: ‘Nos, rendben, ő az Egyesült Államok elnöke, tehát komolyan kell vennünk, amit mond’. Egy olyan emberről van szó, aki nem beszéli a nyelvünket, aki nagyon kevéssé ismeri Magyarországot, nyilván nem értett meg minket az elmúlt évtizedekben, és egy ilyen vélemény önmagában is személyes sértés minden magyar emberre nézve. Mivel azonban ő az Egyesült Államok elnöke, nagyon szerénynek kell lennünk, tisztelettel kell viselkednünk, és sokat kell tennünk azért, hogy világossá tegyük, hogy amit ő mond, az nem igaz” – mondta a miniszterelnök. Ezt a részt törölték, feltehetően azért, mert Orbán Viktor nem éppen udvariasan utalt az Egyesült Államok elnökére.

A  szerkesztők húzásai sokat elárulnak a rendszer természetéről. Akik a miniszterelnöki hivatalban dolgoznak, ugyanolyan tökéletes érzékkel tudják, hogy mit lehet mondani és mit nem, mint mi a Rákosi-korszakban, amikor már 13 éves koromban, behívtak tanúskodni az egyik tanárom ellen. Ez szomorú példázata annak a rendszernek, amit „a fiatal demokrata” az elmúlt években Magyarországon kialakított.

De óriási különbség van aközött, hogy én nem hozok árulok el egy mondatot, amit a tanárom felelőtlenül mondott, és aközött, hogy a Miniszterelnöki Hivatal munkatársai önkényesen kihagynak mondatokat egy Facebookon nyilvánosan elérhető interjúból. Ezek a tudatlan lakájok azzal, hogy ezzel a primitív trükkel igyekeznek fényezni a miniszterelnök imázsát, nemcsak a rendszer valódi természetét leplezik le, hanem elárulják a kormány hozzá nem értését is. Miután a húzásokat felfedezték, a  „kommunikációs irodának” szégyenkező képpel újabb átiratot kellett kiküldenie, ezúttal a teljes szöveggel. Ez a szégyen tökéletesen megérdemelt.

Biztos vagyok, hogy azok az üzenetek, amelyeket Orbán Viktor közvetíteni akar, felvilágosult demokratikus kormányzásának tíz éve után nem fognak túl sok embert meggyőzni a magyar „sikertörténetről”. Ki hiheti el, hogy Magyarország, amely a legfrissebb statisztikák szerint az Európai Unió harmadik legszegényebb országa, a Nyugati irigységének tárgya? Ez az egész dicsekvés csak hablaty, amit Orbán Viktor nap mint nap próbál eladni itthon és külföldön, így nem is érdemes róla beszélni. Az interjú néhány része viszont megérdemli a közelebbi szemlélődést.

Az egyik az ő illiberális politikai rendszerének terjedése. Orbán Viktor 2019 folyamán biztos volt abban, hogy a Fideszhez hasonló „régimódi kereszténydemokrata pártok” lesznek többségben az Európai Parlamentben, ami után az Európai Unió „megreformálása” következik majd. Ez a varázslatos pillanat nem érkezett el. A szélsőjobboldali feltámadás elmaradása nagy csalódás lehetett Orbán számára. „Az esély [a konzervatív megújulásra] megvan, de nemzetközileg nem vagyunk jól megszervezve”. Ebből a passzusból feltételezem, hogy Orbán már nem hisz az átalakuló szélsőjobb reneszánszában Európában. Egy újabb beteljesületlen álom.

Ezt a beismerést követően Carlson Orbán egy újabb csalódását  említette: „A közelmúltig Magyarországnak – egy tízmilliós kis nemzetnek – két nukleáris szövetségese volt: az Egyesült Államok és Izrael. Ön volt valószínűleg Netanjahu legközelebbi szövetségese Európában, és közel állt Donald Trumphoz is. De most már mindkettőjük a múlté. Mit jelent ez?” Orbán ezúttal egészen őszinte volt. Elismerte, hogy Donald Trump és Benjamin Netanjahu veresége számára is komoly politikai veszteség. „Ellenfelek kerültek hatalomra. Ez teljesen új körülményeket teremtett Magyarország számára. Számomra, mint politikus számára kihívás, hogy mindezt hogyan kezeljem”.” Meglepő  beismerése ez súlyosan meggyengült nemzetközi pozíciójának.

És végül az utolsó kérdés: „Az a tény, hogy az Egyesült Államok elnöke „totalitárius gazfickónak” nevezte Önt, hangsúlyoznám. nagyon komoly dolog,  Ez azt jelenti, hogy a Biden-féle külügyminisztériumnak elegendő oka lesz arra, hogy megakadályozza az ön újraválasztását?” Erre Orbán Viktor így válaszolt: „Azt hiszem, előbb-utóbb az amerikaiak is rájönnek, hogy Magyarország ügyeit a magyaroknak kell eldönteniük. És még a baloldali-liberális amerikai kormánynak is jobb partnerként egy konzervatív, kereszténydemokrata kormány, amelyet a magyar emberek hosszú ideje támogatnak, mint egy amerikai támogatású kormány, amely néhány hónap alatt elveszíti a hatalmat, és instabilitást, bizonytalanságot okoz. Tehát jobb egy nem szeretett, de stabil partner, mint egy instabil. Remélem, hogy az amerikai emberek ezt megértik”.

Haraszti Miklós a tegnapi poszthoz fűzött hozzászólásában felvetette, hogy „az interjú utolsó percében „kétségbeesés és zavarodottság” és „teljes szorongás” érződik”. Orbán válasza azonban tartalmaz, szerintem egy kifejezett fenyegetést is, amit elég komolyan kell vennünk. A múltból tudjuk, hogy ez az ember gyakorlatilag bármire képes, hogy átvegye az irányítást a szerencse kereke felett. Könnyen el tudom képzelni, hogy szervezett tüntetéseket, akár erőszakot is szervezhet a Fidesz keményvonalas hívei és futballhuligánok révén, ahogyan az 2006-ban történt. Remélem, hogy az ellenzék vezetői figyelnek és felkészülnek arra, hogy győzelmük esetén összehangolt erőfeszítések lesznek majd, hogy eltávolítsák őket a hatalomból.

Balogh S. Éva írásainak magyar változata megjelenik itt. ujnepszabadsag.com

 

Címkép: Foxnews