Anyánkfia Szaif Al-Iszlám Kadhafi

Posted by

Mihálffy Balázs

10 év után előkerült. Ő Kadhafi fia, Szaif Al-Iszlám Kadhafi, aki félig meddig atyánk fia, helyesebben anyánk fia, hiszen anyja Szafia Farkash, horvátországi magyar származású asszony.
2011, a líbiai válság kezdete óta, amikor apját meggyilkolták, nyoma veszett. Országa egymással harcoló csoportok martaléka lett. Líbia több részre szakadt. A központi, Tripoli terület tekinti magát hivatalosan Líbiának, ezt Erdogan török elnök katonákkal is támogatja. A keleti, Bengazi terület Haftar tábornok ellenőrzése alatt áll, amit Szaúd Arábia és Egyesült Arab Emirátus támogat. Nyilván az ezekhez az országokhoz tartozó proxi, kiszolgáló egységek is ott vannak a harctéren, tehát a Muzulmán Testvérek sokszínű egységei és a velük szemben álló Iszlám Állam és annak meghatározhatatlan számú és nevű szövetségese lövik egymást. Persze, ezek mindegyikének szála valahol az USA kezében van, aki mérnöki módon tartja fent a konfliktust és jelent veszélyt Tuniszra, valamint a térség többi államára. Tunisz most amúgy is nehéz helyzetben van. Ilyenkor az USA-val kell végső soron alkut kötnie, nehogy Líbiai mintára alakuljon át az ország helyzete, márpedig a különböző katonai milíciák, már ott állnak Tunisz határánál.
Ebben a helyzetben tűnt fel a porondon Szaif Al-Iszlam Kadhafi. Nem tudjuk hol volt tíz évig, nem tudjuk milyen kiképzést kapott ezalatt. Az egykori világfi, aki Bécsben és Londonban végezte közgazdasági tanulmányait, valaha egy modern gondolkodású fiatalember benyomását keltette, akinek apja fontos szerepeket osztott le a titkosszolgálatok irányításában. Az egykori öltönyös, nyakkendős image mára megváltozott. Szaif Al-Iszlám egy olyan jelmezben lépett kamerák elé, ami semmiképpen nem líbiai viselet. A köntös (abaya) Szaúd Arábiát, de legalábbis az Öböl vidékét idézi, a fekete turbán pedig a síiták által követett, próféta házába való tartozást. Sőt, tovább megyek. Apja divatmániáját követve eszembe juttat egyfajta Mehdi imitációt. Mehdit várják főleg a síita irányzatok, de a szunniták sem tagadják eljövetelét, aki a világ pusztulását megelőzően lép színre és Jézus támasza lesz az Antikrisztus (Dadzsal) legyőzésében, a világ hívőinek egyesítésében. Mehdi az elveszett, vagy rejtőző imám, aki a próféta (béke reá) családjában a tizenkettedik leszármazott az imámi sorban. Még gyermekkorában nyoma veszett és a hit szerint a világvége, az Armageddon előtt fog feltűnni.
Szaif Al-Iszlám lesz az? Vagy erre a szerepre szánta valaki? Nem tudjuk.