A Bronzkatona akció – kibertámadás Észtország ellen

Posted by
Damien McGuinness
Tallin
> Az egész akkor kezdődött, amikor az észt hatóságok úgy döntöttek, hogy a szovjet Vörös Hadsereg emlékművét a fővárosban, Tallinnban kevésbé hangsúlyos helyre helyezik át. Kibertámadások kezdődtek, megindult az információs hadviselés.Észtország volt az egyik első ország, amelyet a hadviselés e modern formája támadott. Lehajtott fejjel, ökölbe szorított kézzel, a Vörös Hadsereg második világháborús egyenruháját viselve a bronzkatona ünnepélyesen áll az észt főváros, Tallinn szélén lévő temető egyik csendes sarkában. Nemrégiben virágokat helyeztek el a lábai előtt. Ez békés és méltóságteljes jelenet. De 2007 áprilisában a szobor körüli vita kiváltotta az első ismert kibertámadást egy egész ország ellen. A támadás megmutatta, hogy egy ellenséges állam milyen könnyen kihasználhatja egy másik társadalmon belüli potenciális feszültségeket. De ez is hozzájárult ahhoz, hogy Észtország ma a kiberbiztonság egyik legjelentősebb szakértő államává vált.A szovjet hatóságok által 1947-ben leleplezett bronzkatona eredeti neve „A tallinni felszabadítók emlékműve” volt. Az észtországi orosz anyanyelvűek számára ő jelképezi a Szovjetunió nácizmus feletti győzelmét. Az észt etnikumúak számára azonban a Vörös Hadsereg katonái nem voltak felszabadítók. Ők megszállóknak tekintik őket, és a Bronzkatona a fél évszázados szovjet elnyomás fájdalmas szimbóluma.2007-ben az észt kormány úgy döntött, hogy a bronzkatona Tallinn központjából a város szélén lévő katonai temetőbe kerül. A döntés felháborodást váltott ki az orosz nyelvű médiában, és az orosz ajkúak az utcára vonultak. A tiltakozásokat tovább fokozták azok a hamis orosz híradások, amelyek szerint a szobrot és a közeli szovjet hadisírokat megsemmisítik.
2007. április 26-án Tallinnban két éjszakán át tartó zavargások és fosztogatások törtek ki. 156 ember megsérült, egy ember meghalt, és 1000 embert vettek őrizetbe. Április 27-től kezdve Észtországot is jelentős, sokszor hetekig tartó kibertámadások érték. Az észt bankok, médiumok és kormányzati szervek online szolgáltatásaitra soha nem látott mértékű internetforgalom zúdult. A spamek hatalmas hullámai és az automatizált online kérések óriási mennyiségei elárasztották a szervereket. A bankautomaták és az online banki szolgáltatások alig-alig működtek; a kormányzati alkalmazottak nem tudtak egymással e-mailben kommunikálni; az újságok és a műsorszolgáltatók pedig hirtelen rájöttek, hogy nem tudnak híreket közölni.Liisa Past akkoriban az egyik észt  újság véleményrovatát vezette, és jól emlékszik arra, hogy az újságírók hirtelen nem tudták feltölteni a nyomtatásra szánt cikkeiket. Ma az észt állami hatósági információs rendszer kibervédelmi szakértője. „A kiberagresszió nagyon különbözik a kinetikus hadviseléstől” – magyarázta. „Lehetővé teszi, hogy zavart keltsünk, miközben jóval a fegyveres támadás szintje alatt maradunk. Az ilyen támadások nem csak a Nyugat és Oroszország közötti feszültségekre jellemzőek. Minden modern társadalom sebezhető”. Ez azt jelenti, hogy egy ellenséges ország zavart és instabilitást okozhat egy olyan NATO-országban, mint Észtország, anélkül, hogy félnie kellene a NATO-szövetségesek katonai megtorlásától. A szövetség ötödik cikke garantálja, hogy a NATO-tagok megvédik egymást, még akkor is, ha a támadás a kibertérben történik. Az ötödik cikk azonban csak akkor lépne életbe, ha egy kibertámadás a hagyományos katonai akcióval egyenértékű módon, jelentős emberéleteket követel.

A felelősök azonosítása is megnehezíti a megtorlást. A 2007-es támadások orosz IP-címekről érkeztek, az online utasításokat orosz nyelven adták meg, és a Moszkvához intézett észt segítségkéréseket pedig figyelmen kívül hagyták. Nincs azonban konkrét bizonyíték arra, hogy ezeket a támadásokat valóban az orosz kormány hajtotta volna végre. Egy észt kormánytisztviselő névtelensége megőrzése mellett azt mondta a BBC-nek, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy a támadást „a Kreml szervezte meg, majd rosszindulatú bandák ragadták meg a lehetőséget, hogy csatlakozzanak hozzá, és a maguk részéről is támadják Észtországot”. Az ellenséges államok gyakran számítanak arra, hogy hackerek, bűnözői csoportok és szabadúszó politikai szereplők utánzói ugranak fel a szekérre.
A 2007-es év ébresztő volt, és segített abban, hogy az észtek mára a kibervédelem szakértőivé váljanak. „Ez egy nagyszerű biztonsági teszt volt. Csak azt nem tudjuk, kinek küldjük el a számlát” – mondja Tanel Sepp, az észt védelmi minisztérium kiberbiztonsági tisztviselője.