A Kremlből kiszivárgott dokumentumok hibája, hogy a Kreml nem szivárogtat ki dokumentumokat

Posted by

Victor Laszlo
Washington

>Nagy visszhanggal járt ma reggel az a The Guardianban megjelent beszámoló, amely állítólag olyan dokumentumokon alapszik, amelyek a jelek szerint részletesen bemutatják, hogy Vlagyimir Putyin és az orosz hírszerző apparátus hogyan ármánykodott azért, hogy  Trumpot hatalomra segítse . Miért is?  Mert tudták, hogy (miként Charles Pierce fogalmaz az Esquire-ban) egy “instabil balfasz, aki káoszt és pusztulást okozna abban az országban, amelynek vezetésére megválasztják”. Továbbá a dokumentumok arra is utalnak, hogy az orosz kormánynak elég kompromittáló információja volt  a “”leendő”‘ elnökről* ahhoz, hogy az később az elvárásoknak megfelelően teljesítsen.

A dokumentumok szerint a kulcsfontosságú találkozóra 2016. január 22-én került sor, az orosz elnök, kémfőnökei és magas rangú miniszterei jelenlétében.Ekkorra Trump már a republikánus párt jelöltségi versenyének éllovasa volt. Putyin szakértőinek csoportja által készített jelentés azt javasolta, hogy Moszkva vessen be “minden lehetséges erőt”  Trump győzelmének biztosítása érdekében.

Óvatosnak kell lennünk a Kreml-Trump dokumentumok kiszivárgásával kapcsolatban – írja az Esquire-ban Charles Pierce. A következőkben őt fogom idézni, ugyanis nagyon egyet lehet érteni a megállapításával: A Kreml nem szivárogtat ki dokumentumokat legalábbis nem cél nélkül. Vagy ez csak a nyugati hírszerzés kiszivárogtatása? De ennek a szivárogtatásnak a célja még mindig elég homályos. Van olyan személy a magas rangú orosz vezetésen belül, aki annyira aggódik az előző elnök által Amerikának okozott károk miatt, hogy megerősíti most az összeesküvés tényét? Ezt jó lenne hinni. Viszont bárki is szivárogtatta ki a dokumentumokat, az egy ideig egy fontos épület legalsó emeletein marad, akármelyik épületben is tartózkodik. Vagy a kiszivárogtatás része ugyanannak a káoszt előidéző stratégiának, amelyet maguk a dokumentumok leírnak?

Vagy, ami még érdekesebb, a kiszivárogtatás nem a Kremltől, hanem egy másik, Oroszországon kívüli titkosszolgálattól származik? A nyugati hírszerző ügynökségek már hónapok óta ismerik a dokumentumokat, és alaposan megvizsgálták azokat. Charles Pierce, ez a bostoni publicista  mindezek ellenére úgy látja, hogy ezúttal  egy komoly és rendkívül szokatlan kiszivárogtatásról van szó, amely a Kremlből származik.

De ha igen, akkor megint csak, miért? Ami dokumentumok hitelességét illeti – írja Pierce  – mindenképpen többet szeretnék tudni a származásukról, mint amennyit most tudok. Őszintén  hajlok rá, hogy elhiggyem, amit a Guardian írt . A leleplezések mindenképpen hihetőnek tűnnek, tekintettel az előző elnök* és kormánya* néhány egyébként megmagyarázhatatlan cselekedetére, és megfelelnek az Oroszország által más európai demokráciákban alkalmazott  módszereknek is. (Lásd, Észtország?) És összhangban vannak azzal is, amit a közelmúltban megtudtunk a korábbi elnök hiábavaló kísérleteiről, hogy hatalmon maradjon, miután egyértelműen elvesztette a választásokat. És ami azt illeti, folyamatos próbálkozásairól, hogy aláássa az ország választási rendszerébe vetett bizalmat. De a veleszületett óvatosságom megóv attól ellen, hogy bármilyen hírszerző szolgálattól származó kiszivárogtatás alapján következtetéseket vonjak le. Ez nem egy Heuréka-pillanat. Túl sok sötétben bujkáló embernek túl sok sötét célja van ahhoz, hogy túl könnyen elfogadjak bármit, ami ebből a sötétből előbukkan – írja cikkében Cherles Pierce.