Szlovákiában csökkentik az egykori kommunista vezetők nyugdíját

Posted by
>A pozsonyi parlament elfogadta azt az új törvényt, amely csökkenti az egykori kommunista rezsim tagjainak nyugdíját. Eduard Heger szlovák miniszterelnök szerint a jogszabály kijavítja a szörnyű ellentétet az embereket üldözők igazságtalanul magas, és az üldözöttek igazságtalanul alacsony nyugdíja között.

A törvény augusztusban lép hatályba, és körülbelül 5000 embert érint.Az új szabály alapján megvonják az 1948 és 1989 között magas posztot betöltő politikusok, kormánytagok és parlamenti képviselők nyugdíjának azon részét, amit a kommunista rendszerben betöltött funkcióik miatt kaptak. A törvény rajtuk kívül vonatkozik a titkosszolgálatok tagjaira, a csehszlovák kommunista párt központi bizottságának tagjaira és alkalmazottaira, illetve a titkosszolgálatokat felügyelőkre is.
A rendőrségi és katonai sportegyesületek atlétái, valamint a hivatásosoknak segítő civilek azonban nem tartoznak a törvény hatálya alá.
Csehszlovákiában 1988-ban, az úgynevezett Bársonyos Forradalommal ért véget a 41 éven át tartó kommunista uralom.
Prágai adatok alapján Csehszlovákiában 205 486 embert ítéltek el és 248-at végeztek ki a szovjet érában politikai okokból. Börtönben 4500 elítélt halt meg, 327 szökés közben vesztette életét, és 170 938 ember emigrált az országból.

Címkép: Pozsony parlament