A jövőbe a hazafiság nagyon is belefér, de a nacionalista handabandázás nem  

Posted by
Charles Gati interjút adott a Népszavának, amelyben elmondja: Világszerte visszahúzódóban a populista hullám, de az új rendhez még Putyin is előbb fog alkalmazkodni, mint Orbán. Gáti, a Johns Hopkins Egyetem Emeltszintű Nemzetközi Tanulmányok Iskolájának professzora térségünk egyik legismertebb amerikai szakértője. Több saját könyve mellett számos antológiában jelentek meg tanulmányai a Szovjetunióról, illetve Oroszországról és Közép-Európáról.
Leszögezi:  Mindaz, amit Európáról mondok ebben az interjúban, egyelőre nem vonatkozik Magyarországra. Ismételten felhívom a figyelmet arra, hogy az atlanti vonat elhagyta az állomást… A magyar kormánynak még itt-ott akad támogatója, például Szerbia, de már a V4 sem az, ami a 90-es években volt. A fő kérdésekben senki sem támogatja a magyar kormány betegesen nyugatellenes pozícióját.
Orbán Viktor közelmúltbeli beszédében az Európai Unió átalakításáról kifejtett hét pontjával például se a csehek, se a szlovákok, de még a lengyelek sem érthetnek egyet. Mellesleg Orbán hasonmása, Recep Tayyip Erdogan elnök olyan gazdasági problémákkal küszködik Törökországban, hogy ismét a Nyugathoz kellett fordulnia.
Ha fogadóember lennék, arra fogadnék, hogy még Putyin is előbb fog alkalmazkodni az 1945 óta, majd 1990 után kialakult világrendhez, mint Orbán. Ez a “fogadás” azonban azonnal elveszti aktualitását, ha 2022-ben a magyar szavazók többsége visszatér az 1990-es évek kül- és belpolitikájához, a Göncz Árpád, Antall József és Horn Gyula által fémjelzett demokratikus irányvonalhoz. A jövő ugyanis újra az integráció és a demokrácia felé hajlik, amelybe a hazafiság nagyon is belefér, de a populista, nacionalista handabandázás nem.
Az teljes írás itt olvasható