Kérdőjelek a fejemben

Posted by
Kéri András
>Na, vegyünk át néhány dolgot még egyszer!
(1) Este 8-kor kezdődő kijárási tilalom. Arra pontosan elég, hogy aki dolgozik, ne maradjon elég ideje arra, hogy bárkivel is találkozhasson – ami egyébként megoldható lenne kültéren, vagy egymást meglátogatva. Arra is elég, hogy ne lehessen csak úgy lemenni sétálni egyet, hogy az ember legalább valamit mozoghasson. E két dolog egészen csekély mértékben segítené a járvány terjedését.
Ugyanakkor, ugyanez az intézkedés okozza, hogy összezsugorodik minden nyitva tartási ideje. Az eredmény pedig hatalmas tömeg, ami viszont igencsak segíti a járvány terjedését.
(2) Oltási igazolvány. Leghatékonyabban azt fogja segíteni, hogy összeugrassza az embereket egymással. Igaz, amennyire tudom, EU szinten is kijelentették: nem érhet senkit diszkrimináció azért, mert nem oltották be. Ez persze a gyakorlatban nem fog megvalósulni.
Mi az, ami meg fog? Lesz rengeteg ember, aki ugyan regisztrált az oltásra, ám jó eséllyel még hosszú hónapokon át nem fog sorra kerülni. Nem kevés olyan is akad, aki ugyan beolttatná magát, ám esetében ez ellenjavallt. (Krónikus betegek, kismamák, gyermeket tervező nők stb.) Ők tehát kénytelenek lesznek sokkal hosszabb ideig jelentősen csökkentett életminőséggel beérni.
Persze, az idősek és a krónikus betegek előbb szabadulhatnak – tehát, a korlátozások azok számára maradnak a legtovább, akik dolgozó átlagemberek, akikre nézve a vírus kevésbé veszélyes, viszont akiknek a legnagyobb szüksége lenne arra, hogy valamit visszakaphassanak az életükből. (Félre ne érts, nem azzal van bajom, hogy az időseket és a betegeket hamarabb oltják be. Hanem ezzel ÉS az oltási igazolvánnyal együtt.)
Rengeteg családban elő fog állni az a helyzet, hogy azért nem tudnak elmenni együtt szórakozni, nyaralni stb., mert bár van, akit már oltottak, van, akit még nem – és még csak azt sem tudhatják, mégis mikor fog az megtörténni. Ezek az emberek tehát nem fogják tudni kihasználni az oltási igazolvány tényleges előnyeit.
Nem mellesleg, most már az is be lett lengetve, hogy szeptemberben újra kell kezdeni az emberek beoltását. Ebből könnyedén előállhat az a helyzet, hogy SOHA nem lesz annyi ember egyszerre védett, hogy az elvárt nyájimmunitás létrejöjjön.
(3) Kisebb fajta csoda, de ismét elkezdett emelkedni az új fertőzöttek száma. Jóllehet, semmit nem oldottak a korlátozásokból, mégis megtörtént. Igaz, a részletek nem nyilvánosak, az efféle adatok csak úgy megjelennek a hivatalos oldalon.
Érdekes módon éppen akkor, amikor már mindenki azt hitte, látni a korlátozások végét, vagy legalább annak az esélyét, hogy enyhítenek valamit. Hát, kérem szépen, itt lesz az érv, hogy miért nem fognak.
Valahogy úgy tűnik, mindig történik valami, ami miatt fenn kell tartani a mondjuk ki: az életminőséget SÚLYOSAN megnyomorító intézkedéseket.
Miért érzem egyre inkább azt, hogy az intézkedéseknek az elsődleges célja nem a járvány megfékezése, hanem az emberek korlátozása, megbüntetése?
Miért gondolom úgy, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ezt érzi?