Bírósági futószalagok versenye

Posted by
Bárász Péter
(Breszt)
Tényleg testvéri lehet ez a két ország. A nagytestvérről: Oroszországról, Navalnijról, nejéről és testvéréről, az ottani tiltakozásokról és letartóztatásokról rengetegen tudósítanak. Belarusz a kistestvér – ő marad nekem.
Ha jól tudom, eddig az egy nap alatt előállított személyek száma egyszer haladta csak meg nálunk az ezret. Az oroszok tegnap túllépték a négyezret.
De a bírósági masinánk, azt hiszem, verhetetlen. Mostanában napi kb. húsz ítélet születik, de a múlt héten volt olyan nap, amikor csak Minszkben több, mint száz elmarasztaló ítéletet hoztak meg. Ezeknek már csak a kisebbik fele pénzbüntetés (100–500 €), szabálysértési ügyekben inkább öt–tizenöt napi elzárás az ítélet, extrém esetekben harminc. Egyre több és több viszont a bűnügyként kvalifikált eset, amikor a négy–öt év szabadságvesztés sem ritka.
Még a „bűnügyek” tárgyalása is, ahol súlyos börtönbüntetésekről böfögnek ítéletet, gyakran 5–10 perc. A „tanúk”, ha vannak, kizárólag rendőrök, általában Ivanov „nevet” viselnek, gyakran símaszkban, vagy a szomszéd szoba nyitott ajtaján keresztül teszik meg „vallomásukat”.
A történelmi belarusz zászló, a fehér-piros-fehér egyelőre jogilag nem tiltott szimbólum, a gyakorlatban azonban büntethető, sőt büntetendő. Csak egy példa: 15 napot kapott az az ember, akinek a szobájában három lufit (2 fehér + 1 piros) lehetett látni… ha benéztél az ablakán(!). Ma vagy holnap akarják ezt az bírósági gyakorlatot „legalizálni” azzal, hogy törvénybe iktatják a fehér-piros-fehér fasiszta szimbólum mivoltát. És akkor jöhet a vérbe mártott tőr, ami eddig a háttérben volt.
Annyit teszek még hozzá, hogy egyre több olyan eset van, amikor egyszerűen az utcáról – mindenféle jelkép, ill. hatalom elleni tiltakozás nélkül – visznek el embereket: hideg van, talán ezért minél gyorsabban és lehetőleg munka nélkül akarják a „rend őrei” feltölteni az aznapra előállításra kiadott keretszámot. Nem az ujjamból szopom ezeket a híreket – van személyes ismerősöm, nem is egy, aki ellen így kezdeményeztek büntetőügyet! Pl. mert kiment a ház elé elszívni egy cigit. Vasárnap! – ez tűrhetetlen.
A főbűnös, a miniszterek Magyarországon is rendkívül alulképzett káderek. Az ügyészség (néhányat sajnos ismerek!), pláne a karhatalom is ilyen – még ha van is érettségijük, vagy nagyritkán diplomájuk. De a bírák! Akiknek egy picikét nyugatabbra automatikusan járna a „dr”, akiken pozíciójuk miatt hatalmas a felelősség! A főbűnös és a konkrét gyilkosok után én rajtuk kezdeném a felelősségre vonást.