Trump internacionáléja

Posted by

Szele Tamás
>A washingtoni híreket jelenleg két csoportra kell osztanunk: vannak a valós, tényszerű hírek és vannak az álhírek, amiket a trumpista propagandagépezet osztogat, tőlük kerülnek át a magyar kormánymédiába is.
Másba nem nagyon, de oda igen, nem tudnak elszakadni a korábbi érzelmeiktől, hiszen alig pár napja még imádták a most még elnököt.

 

Aztán majd, ha nem lesz elnök, imádni sem fogják, de míg egy hajszálnyi esélyt látnak, hogy hatalomban marad az az ember, aki állítólag fel szokta hívni Orbán Viktort lecsómelegítés közben, addig szívük az övé, és ha szükséges, más testrészeikkel is rendelkezhet. Hiszen olyan szépen indult a románc. Egyelőre tehát ott tartunk, hogy ha nem akarok angolul keresgélni a trumpista álhírek között, bőven elég a magyar kormányoldal lapjait átnéznem, találtam is ma gyöngyszemet, de erről később. Egyelőre foglalkozzunk a valódi hírekkel.

Azok pedig nem sok jót mondanak Trumpnak, ugyanis az egy dolog, miszerint a szakértők és az úri közönség a fejét fogja öt napja a Capitolium ostromának képei láttán, és a fülét az utólag elhangzó, kínos hazugságok hallatán, melyek szerint „antifa szabotázs történt” és a randalírozók „csak úgy tettek”, mintha Trump hívei volnának, pedig dehogy. Ellenben az amerikai törvényhozásban tényleg zajlanak az események, most a New York Times alapján  mutatnám be a tegnapi fejleményeket.

Demokrata indítvány alapján először az a javaslat került nyilvánosságra, hogy még a hét közepéig emeljenek vádat az elnök ellen főbenjáró bűnök és vétségek, például lázadásra való felbujtás miatt. Ezt azért vetették el, mert nem akarták Biden elnök hivatalba lépésének első napjait egy átfogó szenátusi vitával nehezíteni. Így aztán más indítványt terjesztenek be, ami talán még komolyabb következményekkel járhat Trumpra nézve. Ez felszólítja Mike Pence alelnököt és a kormányzat tagjait, hogy a 25. alkotmány-kiegészítés alapján mentsék fel hivatalából Donald Trumpot, mielőtt kezdeményezné az alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment). Ez ma kerül a képviselőház elé, legalábbis Nancy Pelosi házelnök tegnap esti levele szerint, melyet minden képviselőnek címzett. Nos, az a testület, amelynek tagjaira uszította a dühöngő tömeget (akiknél, mint kiderült, még műanyag bilincsek és robbanószerkezetek is voltak, csak nem került sor a használatukra) valószínűleg nem fog nemet mondani az ötletre. Valahogy senki sem szereti, ha olyasmik történnek vele, mint hatodikán a washingtoni képviselőkkel. Meglehet, szűkkeblűség megsértődni pusztán annyiért, hogy meg akarják lincselni az embert, ahelyett hogy hagyná szépen, esetleg előre meg is köszönné, hiszen utólag már nem lesz rá módja – de mi, földi halandók már csak ilyen tökéletlenek vagyunk. Még a képviselők is.

Ha a javaslatot elfogadták – és elfogadják – a 25. kiegészítés szerint az elnök kormányzatának tagjai szavazattöbbséggel az elnököt alkalmatlannak ítélhetik hivatali feladatainak ellátására, és hatalmát átruháztathatják alelnökére. Pence pedig vagy elfogadja ezt, vagy sem, de a Pelosi-levél szerint erre 24 órán belül választ kell adnia. Aztán indulhat az impeachment, de indulhat a vádemelés is, szóval Trump nagyon meg fogja bánni a hatodikán rendezett cserkészdzsemborit.

Szóval beindult a törvény gépezete és ha a vádemelés is sikerrel jár, akkor Trump döbbenten tapasztalhatja: még a következő elnökválasztásokon sem indulhat! Bár mondjuk ha minden ügyét elkezdik tárgyalni, ő kampány helyett azzal lesz elfoglalva, hogy viszonylag elviselhető zárkája legyen San Quentinben, és nagyon örülhet, ha csak oda kerül és nem Guantanamóra.

Akkor lássuk, mi újság a valóságon túli világban, ahol a tények alternatívak.
Ott most terjesztik a trumpista Internacionálét.

Jól tetszettek olvasni. A nacionalista-populista-szuverenista mozgalomnak igenis van Internacionáléja, nemzetközi himnusza, akármilyen fából vaskarika is ez az eszme. Habár pont az a lényege ennek az eszmerendszernek, hogy elutasít minden internacionalizmust, azért a jelek szerint mégis nemzetközivé lesz, mint holnap a világ. Én először magyar ultrakormánypárti médiában láttam, ott is azért, mert – a nemzetközi jelleget erősítendő – szerepel a videoklipben Orbán Viktor és Jarosław Kaczyński is, de mivel megnéztem, láttam ám, hogy Strache, Marine le Pen és Nigel Farage is, sőt, „még sokan mások”. Szóval, együtt a sok cégéres populista, még a bukottat sem hagyták az út szélén. Itt lehet meghallgatni, megnézni: komolyan mondom, érdemes.

De térjünk rá a műélvezetre. A zene is, a szöveg is A Nyomorultak című musicalből származik, a propagandisták csak a képi világot változtatták meg, állítólag engedéllyel (ez nem biztos: Trump stábja előszeretettel sértette meg a szerzői jogokat a választási kampány alatt is, perli őket a Rolling Stonestól a Creedence Clearwater Revivalig mindenki), és alákevertek pár Trump-beszédet. Elég komikusan néz ki, mikor először azt látjuk és halljuk, hogy Trump szónokol:

„Újra erőssé tesszük Amerikát
Újra büszkévé tesszük Amerikát
Újra biztonságossá tesszük Amerikát
És újra naggyá tesszük Amerikát!”

aztán megszólal a musical dallama és szövege:

„Halld az emberek dalát
Dühös férfiak hangját
Amikor a szíved dobbanása
üti a dobpergés szavát
Új élet köszönt rádholnapra várd a hajnalát!”

és közben Trump nagygyűléseinek közönsége integet, ünnepel, csápol. Hát, ha egyszer szeretik. De a helyzet fokozódik:

„Halld az emberek dalát
Nézd keresztesek hadát
Ki lesz erős aki feláll
Ha áll a barikád?
Van olyan világ, amelyet látni vágysz?
Akkor csatlakozzon a harchoz, amely megadja neked
A szabadság jogát!”

És ez alatt látjuk elsőként Nigel Farage-ot, aztán az AfD gyűléseit, később a Szerb Radikális Párt híveit, Abe Shinzót, Marine le Pent, Strachét, Kaczyńskit, utolsónak Orbánt, esküszöm, mindegyikről a szabadság joga jut eszembe, csak nem úgy, hogy adják, hanem úgy, hogy elveszik… aztán megint egy kis Trump-beszéd jön.Majd refrén, azzal a pár sorral kibővítve, miszerint:

„Ez egy nép szava
mely nem lesz többé rabszolga”

Tovább nem is fordítom, valahogy benne maradtak Franciaország véráztatta mezői is, illetve még az utolsó szakasz ritka szép:

„Szabadságban lelünk hazát
Az Úr kertje vár reánk
Fogjuk az eke szarvát
Nem kell majd kard tovább
Letörik minden rablánc
És minden ember elveszi jutalmát.”

És mindehhez az az egésznek a címe, hogy „Nyomorultak, egyesüljetek!”

Nyilván lusták voltak szöveget írni rá, ugyanis ez a musicalé: és inkább énekelhetnék a politikai túloldalon. Állandóan az volt az érzésem, míg hallgattam, hogy mindjárt jönnek a világ proletárjai, rabszolga had indulni kész, csak láncait veszítheti és a föld is kidől sarkából.

Az valószínű, hogy a musical szövegírói az Internacionálé alapján dolgoztak, viszont az a Nyomorultak eseményei idején még nem is létezett, csak később, valamikor az 1880-as években írhatta Eugen Pottier. Szóval, írtak valami hasonlót. Amit lenyúlt tőlük Trump stábja, alávágtak egy videót, ami szintén internacionalista jellegű, azt sugallja, hogy minden nemzetállamnak megvan a maga Trumpja, és ezek a kis Trumpok egy emberként támogatják a nagyot (Bolsonaro valahogy kimaradt, ami sértés, de nem baj), szóval létezik egy nacionalista, populista, szuverenista Internacionálé.

Persze, hogy létezik, ott kovácsolják a Nibelungok törhetetlen egységbe, ahol a bikkfából öntik a vaskarikát, pont ott. Jó, mondhatnánk, hogy ilyen reménytelen helyzetben, mint a mostani, kapkodnak az ideológusok fűhöz-fához, nem lett túl logikus. Akkor most jön a hidegzuhany.

Ez a videó két éves, csak most újra elővették és terjesztik!

Két éve még nem volt reménytelen Trump helyzete. De ahogy látom, már két éve is óvakodott az értelmes vagy tehetséges emberektől, nem azokkal vette körül magát. Szóval: minden elveszett, mindennek vége, tán egy napja sincs Trumpnak az elnöki székben – de még kampányol.

Ha azt veszem, igazából négy éven keresztül is végig kampányolt, nem kormányzott. Hát hiszen ez is a baj végső soron. De mit tehetett volna?
Csak kampányolni tud, semmi egyebet.

Címkép: Halottas kocsi a Capitolium ostromakor elesett rendőr tetemével