1. rész. Török Gábor ezt mondta

Posted by

A Fidesznek nem jött be a járványkezelésnél az a kommunikáció, ami a migránsoknál vagy Brüsszelnél, az ellenzéki együttműködésben pedig hatalmas szerep jut Gyurcsány Ferencnek, vélekedik Török Gábor politológus, akivel a Népszava készített interjút.
Török Gábor szerint van miért aggódnia a Fidesznek a választások közeledtével, mert folyamatosan romlik a fogyasztói bizalmi index, ami jellemzően a kormány megítélésével együtt mozog. A kérdés csupán az lesz, hogy a választók a járványhelyzetnek tudják majd be a gazdasági visszaesést vagy a kormányt fogják hibáztatni. Az viszont már most látszik, hogy megbukott a kormány járvány-kommunikációja, például nem volt teljesen átgondolva az, hogy a halálozások számához kössék a védekezés sikerességét.
„A kormánypárt mindig akkor tudott jól kommunikálni, amikor magát az ügyet is jól kézben tudta tartani – legyen szó a rezsiről, Brüsszelről, a migránsokról. A vírus nem egy ilyen ellenfél, a korábbi technikák pedig láthatóan nem sikeresek” – mondta.
A politológus szerint a Szájer-ügy sem tett jó a pártnak, mert akkora nyilvánosságot kapott, hogy még a Fidesz-szavazókhoz is eljutott, de a kormány ebben az esetben jól kommunikálta le a krízishelyzetet. Viszont kérdésessé válik, hogy ezekután mennyire lesz hiteles a genderideológia támadása, ami ráadásul nagyon népszerű a konzervatív szavazók körében.
Török az ellenzéki együttműködésről is beszélt, amiben szerinte Gyurcsány Ferencnek és a Demokratikus Koalíciónak vezető politikai ereje van, amivel még a Momentum támogatottsága sem tudja felvenni a harcot.
A politológus úgy látja, hogy „a helyzet most az, hogy Gyurcsány Ferenc rehabilitációja nélkül jelenleg nincs esélye a kormányváltásnak, ezt egyértelműen ki lehet jelenteni”, de szerinte az egykori miniszterelnöknek akkor is fontos politikai szerepe marad, ha az együttműködés elbukik.Szerinte még ha Karácsony Gergely indul is a miniszterelnöki címért, akkor is csak Gyurcsány Ferenccel „társbérletben” irányíthatja majd az ellenzéket.