Százmilliárd elveszítette közpénz jellegét

Posted by
Rózsa Mihály
>Százezer forintot lenyúlni nem könnyű dolog. Hiszen ez az az összeg, aminek létezésében és kézzelfogható valóságában hiszünk, amit az egyszerű ember is megért, hogy létező valami. Még talán 1 millió forintot se könnyű lopni, mert bár keveseknek kerül ennyi a kezébe, de még az elképzelhető kategóriába sorolható.
Százmilliárdot lopni sima ügy. Hiszen az már egy olyan összegű valami, ami csak papíron létezik sokak számára és olyan valami, mint a Mikulás, amiről hallottunk már, de soha nem láttuk és akár létezhet is, de már kételkedünk.
A kormány karácsony előtt, most amikor tombol a járvány, úgy döntött, hogy lenyúl 100 milliárd forintot. Ők ezt az akciót úgy fogalmazták meg, hogy a járvány mellett a legfontosabb dolog, amit tenniük kellett az nem lehetett más, mint 100 milliárd forinttal megkínálni a Mathias Corvinus Collegiumot. Nem hirtelen jött a lopás ötlete, ezt szépen, taktikusan átgondolták és előre előkészítették hozzá a terepet. Magára valamit is adó bankrabló is szépen megtervezi előre a rablást és mindent ügyesen előkészít hozzá, amire szükség lehet. Az MCC-t ezért szépen, óvatosan, még tavasszal közvagyont kezelő szervezetté lett átminősítve. 133 bátor bűntárs halált megvető bátorságával még a gránit szilárdságú alaptörvényt is módosította a játék kedvéért. Ezután rögtön közpénzekből át is toltak bele 300 milliárdot, meg nagy értékű állami ingatlanokat. Aztán vártak kicsit, majd egy éjszaka karácsony előtt jöhetett a Nagy Kaszálás és a közösből gyorsan 100 milliárdot belepakoltak.
És persze azonnal a kormány mélyen felháborodik, ha valaki azt mondja, hogy elloptak ezzel százmilliárd forintot. Ugyanis szó sincs erről, hiszen mindössze csak 94.5 milliárdot adtak számukra ajándékba az adófizetők pénzéből. Tudjátok arról a közpénzről beszélünk, ami folyamatosan el tudja veszíteni közpénz jellegét.
Közben romokban a magyar egészségügyi ellátórendszer. Arra sajnos nem jut pénz. Tömegével mennek tönkre vállalkozások a járvány következtében, de azok megmentésére sincs pénz. Most a nehéz időkben meg kéne emelni a munkanélküli segély időtartamát legalább fél évre, de inkább kilenc hónapra, de ez nem történhet meg, mert sajnos nincs rá pénz. Mindenkinek aki karanténba kényszerül, illene 100%-os táppénzt adni, amíg nincs teljesen rendben, de ezt sem teszik meg, mert mit ad Isten, erre sincs pénz. Emelni illene már régóta a szociális szektorban dolgozók bérét, ami alamizsna, de ezt se teszik meg, mert nincs rá pénz, miközben az ennek tört részéből megoldható lenne. Sorolhatnám még jó hosszan, hogy mire lenne itt égető szükség, ami nem valósul meg, mert nincs rá pénz. Ezzel szemben 100 milliárd forintot a kormány simán odadob a hozzá közelieknek, legyen már boldog és sikeres a karácsonyuk.
Nem az a döbbenetes, hogy ezek ilyen pofátlanul kezelik hűtlenül a közvagyont. Ezektől ezt várja az ember, hiszen ehhez szokhattunk már jó ideje. Az a döbbenet, hogy mi morgunk kicsit ezen és az ehhez hasonló dolgokon, aztán pár nap múlva majd dobnak elénk valami gumicsontot és ezt elengedjük, azon rágódunk tovább. És kevesen értik meg, hogy az a pénz, amit itt kiszórtak az ablakon a semmire, az bizony nem az ő pénzük, hanem a mienk. Bizony amikor a közpénzt nem arra használja fel a kormány, amire a társadalomnak leginkább szüksége van és ami alapvető érdeke lenne, ott bizony pofátlanul meglopnak minket. Gátlástalan társaság ez. Mi meg hülyék vagyunk, hogy simán megtehetik ezt velünk.
Címkép: A Guardian rajza