Az átkozott bolondoknak igazuk volt

Posted by

Robert Tombs
>Kétlem, hogy a jövő történészei 2020. január 31-ét, amikor Nagy-Britannia hivatalosan elhagyta az EU-t, történelmünk egyik fontos dátumaként fogják felidézni. Remélem, hogy nem, mivel a történelem hajlamos  katasztrófákra emlékezni. A kilépés csupán egy pont lesz egy hosszú folyamatban ami: az európai föderalizmus felemelkedése és talán bukása. Az 1920-as évektől kezdve a föderalizmus látnokok tömegét  vonzotta, köztük a brit imperialistákat (ez volt a nagy birodalmak kora – egyesek szerint ez még mindig így gondolják) és ott voltak még a francia politikusok, akik kétségbe voltak esve, hogy egyedül vannak Németországgal szemben.  

Az ötletet az 1950-es években felelevenítették. A franciáknak továbbra is ugyanaz volt a problémájuk. Ráadásul véres harcokban veszítették birodalmukat is. Európa ennek egyfajta pótlását ajánlotta. Az amerikaiak ösztönzésére átvették a vezetést, és  megakarták erősíteni Európát a kommunizmus ellen. A legtöbb európai ország úgy látta, hogy az integráció gyakorlati előnyöket kínál és elhárítja az előző fél évszázad traumáit: a háborút, a megszállást és a totalitarizmust. A Szovjetunió összeomlása új helyzetet hozott.
Tehát elkezdődött, és a lendület egyre gyorsabban mozgatta ezen a vágányon a vonatot. A háború által kevésbé traumatizált britek azért csatlakoztak, mert uralkodóik tartottak a birodalom megszünte utáni hanyatlástól és a gazdasági összeomlástól. Sosem volt sok idealizmus. Alig akart itt bárki „egyre szorosabb uniót”, ezért maradtunk ki az euróból és a schengeni övezetből. Miközben az EU vezetői meg voltak győződve arról, hogy „egyre több Európa” jelent megoldást a problémákra, Nagy-Britannia egyre inkább elszakad.
Amikor David Cameron volt brit miniszterelnökmegpróbált bizonytalanul  új szállást keresni és kudarcot vallott, a Brexit előbb-utóbb elkerülhetetlen volt. Ha valaha is megérkezett volna az európai vonat, akkor a lehető legkisebb kocsija nélkül jobban megy. Tehát miért is  volt a 2016 után olyan nagy kavarodás? Ezen gondolkodnak majd a jövő történészei, mivel ez átalakította a brit politikai tájképet. Az egyszerű válasz az, hogy a politikai osztály jelentős része és azok, akik a fő üzleti lobbikat irányítják, úgy döntöttek, hogy érdekeik az EU-ban vagy annak közelében maradásban rejlenek, és ennek érdekében hajlandók politikai és alkotmányos válságot kockáztatni. Majd később ünnepelni fognak, mert legyőzték őket.
Az alternatíva – a 2016. évi népszavazás megsemmisítése, olyan európai ország nyomdokaiba lépve, amelyek felülbírálták korábbi demokratikus döntéseiket – komoly veszélyeknek tette volna ki politikai rendszerünket és társadalmunkat. Ez azt jelentette volna, hogy legalábbis egyelőre  a valóságban már nem vagyunk demokrácia vagy független nemzet. Választásainkat megszabja az, amit az EU-rendszer és hazai szövetségesei hajlandók megengedni.
Láttuk, mi történik, amikor egy politikai rendszer képtelen dönteni. 2017 májusa és 2019 decembere között Nagy-Britanniában a véleménykülönbségek polarizálódtak és a folyamatos bizonytalanság lett urrá. Ahogy Thomas Hobbes megjegyezte, „a szuverén tekintély nem annyira bántó, mint annak hiánya”. A helyzetet súlyosbította a katasztrófa folyamatos előrejelzése: tömeges munkanélküliség lesz, rendkívüli adóemelések következnek és élelmiszerhiány és így tovább. Mennyi volt ebben a tájékozatlanság? Mennyi szándékos félrevezetés?  Felelőtlenség volt. Szerencsére a legtöbb ember ellenállt a rémhíreknek, és így a 2019-es decemberi általános választások visszaállították a „szuverén tekintélyt”. Boris Johnson miniszterelnök kormányának sok feladata lett, és az egyik az, hogy megnyugtassa és kibékítse a lakosság azon részét, amely félt a Brexit gazdasági következményeitől, különösen Skóciában és Észak-Írországban.

A Brexit ellenfelei kibékíthetetlenek lehetnek, hogy a kilépés véget vet annak, hogy utánozzuk az EU kicsi tagállamait, például Szlovákiát vagy Luxemburgot, de a többség számára ez csak jó hoz.  Gondoljunk vissza a népszavazásra, és arra, ami még előtte volt. Az EU saját közvélemény-kutatásai azt mutatták, hogy a brit lakosságnak csak egy kisebb hányada fogadta el az európai „projektet” 2016 előtt. A népszavazást követő  felmérés ugyanezt mutatta: a Maradjunkat választók elsöprő aggodalma gazdasági volt. A Cameron úr és kancellárja, George Osborne által oly energikusan támogatott „projektfélelem” nélkül mennyivel nagyobb lett volna a Kilépjünk többsége? Most, hogy a gazdasági Armageddon nem történt meg, látjuk, hogy a Maradás érzete valójában milyen mély és széles. Gyanítom, hogy nem nagyon.  Rövid távú zavar lehet. De a Brexit gazdaságilag ésszerű. Az EU által elszámolt brit export részesedése 11 és 16 százalékponttal esett vissza 2006 és 2016 között. Az EU egységes piaca korlátozott segítséget nyújt számunkra – különösen a szolgáltatások területén -, és magas szintű szabályozás és költségek bevezetésével károsíthatja külső kereskedelmünket. Ésszerű cél a „súrlódásmentes kereskedelem” lenne a világ minél nagyobb részével, nemcsak az EU-val. Az üzleti lobbi egyértelműen nem képviselte az üzleti élet érdekeit. Amint Lord Melbourne egykor mondta, néhány kérdésben az okos társak tévednek, az átkozott bolondoknak pedig igazuk van. Ez is olyan kérdés.