Karácsonyi köszöntő

Posted by

Karácsony alkalmából mindenkinek minden jót kivánnak a csepeli Burattino iskola diákjai. Kik ők? A videó után elolvashatod,.

 

Mezei Éva, a 25. Színház rendezője a nyolcvanas évek elején Londonból hazahozta, adaptálta, itthon iskolákban, napközikben alkalmazta Peter Slade dráma-oktatás módszerét. ’89-ben már nem él, de egyik lánya főleg dráma-pedagógián alapuló iskolát akar teremteni, és éppen az állami iskolában nem boldoguló, onnan kiszorult „drop-out” gyerekek számára. A csepeli önkormányzattól kapott óvodaépületben megnyíló iskolát Burattinoról, a fabábúról nevezik el, aki Dzsepettó „kezében” életre kel. Mint tudjuk, Pinokkióról van szó. Ebben az évben  2-3 olyan gyerek, akinek éppen nincs otthona, éjjelente az iskolában, a tornaszőnyegen tölti az éjszakát. A Burattino Iskola megszületéséről alapítóinak egyike így ír:

„ Minden Pünkösdfürdőn kezdődött, és ott is dőlt el. 1989 nyarán egy M. Kata által verbuvált „csapat – csoport” öt napra leköltözött a Duna mellé. Kevesen ismerték egymást, még többen ott találkoztunk először. Hétfő délben kezdetét vette a bentlakásos drámafoglalkozás, pszichodráma, szerepjáték, bizalomjáték… Péntekre kiderült, ki marad, ki megy el. Öt napig ismerkedtünk, játszottunk, sírtunk, nevettünk, énekeltünk, feladtuk, újrakezdtük, elbizonytalanodtunk, rájöttünk, hogy mégis, aztán hogy mégse, imádtuk, gyűlöltük, elfutottunk, egy életre ott maradtunk. Vajon volt–e olyan érzelmi, lelki, szellemi „részünk”, amelyet ne mozgósított volna ez az öt nap.. Ó, fenséges iskolaalapítás! Azok az érzelmek egy színházalapításhoz is kellő muníciót szolgáltattak volna, de mi nem színházat, mi iskolát akartunk.”