Pálinkás párt alakult

Posted by

Kovács Tamás
>Ma délelőtt sajtótájékoztatón bemutatkozott egy új politikai formáció: az ÚJ VILÁG NÉPPÁRT..!!!Néhány napja jelent meg a hír, hogy Pálinkás József atomfizikus, az MTA volt elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere új pártot alapít. A pártot „pragmatikus néppártnak” nevezik, amiből 2022-re kormányzóképes alternatívát akarnak csinálni. Elmondásuk szerint mostanra Magyarországon általánossá vált a hadiállapot, a szabadrablás és az üres handabandázás, a józanul gondolkodó embereknek ezért mostanra elegük lett a politikából, csak békében akarnak élni.

„Senki sem tudhatja, mikor tetszik meg a tulajdona az uralkodó elitnek”, mondták, ugyanakkor szerintük a politika mára az ellenségek kijelöléséről szól, miközben a kompromisszumok művészetének kellene lennie. Etikai kódexet is írnak, ami alapján tilos lesz a pártban a gyűlöletbeszéd és a közpénzek nem megfelelő felhasználása. Különösen fontosnak tartják, hogy több nő kapjon szerepet a politikában. A párt alapítói „álltak már ellentétes oldalakon”, de szerintük a politikai fordulathoz minden békeszerető, tiszta kezű ember közös erőfeszítésére szükség lesz.

Ez azt jelenti, hogy az elnökségi tagok között van Lantos Gabriella egészségügyi közgazdász, és Ábrahám Júlia, az LMP volt elnökségi tagja (ők ketten a bemutatkozón is részt vettek), de tagja a vezetésnek a volt SZDSZ-es Szent-Iványi István, és Stelli-Kis Sándor ügyvéd is, aki volt már a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje. Szövetségeseiket az ellenzéki pártok között látják, és szerintük nem az ellenzéki szavazókat fogják megosztani, hanem a Fidesz-világból tudnak új szavazókat hozni. Elmondták azt is, terveznek jelölteket indítani az ellenzéki előválasztásokon. Az elnökségi tagok maguk is elindulnak.